Ο Ζελένσκι, αναφέρει πως ο ουκρανικός στρατός συνέλαβε δύο κινέζους οι οποίοι πολεμούσαν με τον στρατό της Ρωσίας στο μέτωπο του Ντονέτσκ…

Το 2023 οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν σε νέο ιστορικό υψηλό, για ένατη χρονιά, αναφέρει έρευνα του το SIPRI, του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη, με έδρα τη Στοκχόλμη,
Οι στρατιωτικές δαπάνες σε πραγματικές τιμές, αφαιρουμένου του πληθωρισμού, αυξήθηκαν κατά 6,8% το 2023, φθάνοντας τα 2,44 τρισεκ. δολάρια, έναντι 2,24 τρισεκ. το 2022, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από το 2009, υπογραμμίζει το Ινστιτούτο. Και οι 10 χώρες με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο τις αύξησαν κατά πολύ· ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θεωρείται η βασική αιτία της θεαματικής ανόδου τους.
Όλες οι περιοχές μελέτης σημείωσαν αύξηση, κάτι που αποκαλύπτει πως ο κόσμος νιώθει λιγότερο ασφαλής και πιθανόν καταφεύγει σε σκληρά μέτρα για την ασφάλειά του μάλλον παρά σε διπλωματικά μέσα, τόνισε ο ερευνητής του SIPRI Λορέντσο Σκαρατζάτο στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Πολλές κυβερνήσεις εκλαμβάνουν την κλιμάκωση των εντάσεων και της αστάθειας και γι’ αυτό αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, πάνω απ’ όλα οι ευρωπαϊκές, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022, εξήγησε.
Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με στρατιωτικές δαπάνες που ανήλθαν σε 916 δισεκ. δολάρια. Πρόκειται για πάνω από το ένα τρίτο – το 37% – των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών και για ποσό περίπου τριπλάσιο από αυτό της χώρας που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη: της Κίνας.
Το Πεκίνο αφιέρωσε κατά την εκτίμηση του Ινστιτούτου 296 δισεκ. δολάρια στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, ή περίπου το 12% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, ποσό αυξημένο κατά 6% σε ετήσια βάση. Με άλλα λόγια, στις ΗΠΑ και στην Κίνα αναλογούσαν πέρυσι σχεδόν οι μισές από τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες.
Διαβάστε επίσης: SIPRI | Τα πυρηνικά οπλοστάσια μεγεθύνονται ξανά
Οι πρώτες επτά χώρες της κατάταξης παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την έκθεση. Η Ρωσία παρέμεινε στην τρίτη θέση, ακολουθούμενη από την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία. Η Γερμανία κατέλαβε την 7η θέση, λίγο πίσω από τη Βρετανία.
Το Βερολίνο επικρίνεται συχνά διότι οι στρατιωτικές δαπάνες της δεν έχουν φτάσει ακόμη το 2% του ΑΕΠ της, τον στόχο του NATO, σημείωσε ο ερευνητής του SIPRI Σκαρατζάτο. Ωστόσο πρέπει κανείς να λάβει υπόψη πως η Γερμανία είναι η χώρα με τις δεύτερες υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στη Γηραιά Ήπειρο, πίσω μόνο από τη Βρετανία, κι ότι το ποσοστό των δαπανών της το 2023 ήταν 1,5% του ΑΕΠ, όμως έχει δεσμευθεί πως θα το αυξήσει στο 2% από το 2024 και μετά.
Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες φτάνουν 2,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η μεγαλύτερη εκατοστιαία αύξηση στην κορυφαία δεκάδα της κατάταξης καταγράφτηκε στην Ουκρανία: ήταν 51%, με τις δαπάνες να φτάνουν τα 64,8 δισεκ. δολάρια. Από 11η το 2022, η Ουκρανία κατατάχθηκε 8η το 2023. Οι στρατιωτικές δαπάνες αναλογούσαν σχεδόν στο 60% – επακριβώς στο 58% – του συνόλου των κρατικών δαπανών της.
Το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο της Ρωσίας, όπου οι στρατιωτικές δαπάνες αναλογούσαν στο 16% του συνόλου των δημοσίων εξόδων. Άλλες χώρες παρείχαν στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια ύψους τουλάχιστον 37,3 δισεκ. δολαρίων. Οι ουκρανικές στρατιωτικές δαπάνες και η ξένη βοήθεια υπολογίζεται πως αναλογούν στο 91% των ρωσικών στρατιωτικών δαπανών.
Στη Ρωσία, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 24%, στα 109 δισεκ. δολάρια το 2023, κατά τους υπολογισμούς του SIPRI.
Διαβάστε επίσης: SIPRI | Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη στο υψηλότερο επίπεδο από τον ψυχρό πόλεμο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία | Ο Ζελένσκι επιβεβαιώνει την επιχείρηση στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημοσίως την επιχείρηση που διεξήγαγαν ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας…
ΗΠΑ | Διακομματικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στο Κογκρέσο για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο
Ένα διακομματικό νομοσχέδιο με τίτλο «American-Hellenic-Israeli Eastern Mediterranean Counterterrorism and Maritime Security Partnership…
General Atomics – Rafael | Συνεργασία για την ανάπτυξη του νέου πυραύλου πλεύσης Bullseye
H αμερικανική εταιρεία General Atomics και η ισραηλινή εταιρεία Rafael ανακοίνωσαν την έναρξη της συνεργασίας τους για την ανάπτυξη ενός νέου…
Φιλιππίνες | Με τουρκικό σύστημα εγγύς αεράμυνας GOKDENIZ οι νέες φρεγάτες της χώρας
Οι Φιλιππίνες άρχισαν να παραλαμβάνουν τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας από τη Νότιο Κορέα. Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει και το τουρκικό σύστημα εγγύς αεράμυνας (CIWS) GÖKDENİZ 100/35…
Αυστραλία | Αγοράζει 400 πυραύλους AM-120 AMRAAM από τις ΗΠΑ αξίας 1,04 δις δολαρίων
Η Αυστραλία θα αγοράσει 200 πυραύλους AM-120C AMRAAM και 200 πυραύλους AM-120D AMRAAM από τις ΗΠΑ…
Αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας σε 19 πρωτοβουλίες – Συνάντηση Υφυπουργών Άμυνας
Το ΥΠΕΘΑ αναφέρει πως οι δύο Υφυπουργοί συζήτησαν για τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν στην περαιτέρω επιτάχυνση της διμερούς συνεργασίας στις 19 πρωτοβουλίες…
FLANQ | Αυτόνομες θαλάσσιες λύσεις με τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ευρωπαϊκής ασφάλειας
Ως απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις ασφάλειας της Ευρώπης στο θαλάσσιο τομέα, η FLANQ εφορμά ως νέος πάροχος αυτόνομων αμυντικών προϊόντων.
Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Κώστας Καββαθάς – Εκδότης του περιοδικού Πτήση και Διάστημα
Έφυγε από την ζωή, ο δημοσιογράφος και εκδότης, Κώστας Καββαθάς. Ο Κώστας Καββαθάς, άφησε πίσω του πλούσιο δημοσιογραφικό και εκδοτικό έργο…
