Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με έναν Ισραηλινοαμερικανό όμηρο που απήχθη κατά τη διάρκεια της φονικής επίθεσης…

Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη ξεπέρασαν το 2022 το επίπεδο, όπου βρίσκονταν στο τέλος του ψυχρού πολέμου, καταγράφοντας αύξηση άνευ προηγουμένου εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που αποκαλύπτει το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), ως κύρια αιτία θεωρείται η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε όλες τις ηπείρους μαζί, οι στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν το 2022 σε νέα κορύφωση, ανήλθαν σε 2,24 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή με άλλα λόγια στο 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Πρόκειται, σε πλανητική κλίμακα, για την όγδοη συναπτή χρονιά αύξησης των επενδύσεων στους στρατούς (+3,7%).
Η γηραιά ήπειρος δαπάνησε, αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός, 13% μεγαλύτερο ποσό για στρατιωτικές δαπάνες το 2022. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και πάνω από 30 χρόνια και την επιστροφή τους –σε αποπληθωρισμένα δολάρια– στο επίπεδο των δαπανών του 1989, τη χρονιά που έπεσε το τείχος του Βερολίνου.
Military expenditure in Europe saw its steepest year-on-year increase (⬆️13%) in at least 30 years. Ukraine’s🇺🇦 military spending rose by 640% to $44 billion in 2022 ➡️ https://t.co/CUMd3854kT
Explore the interactive map of Europe ➡️ https://t.co/3yjLK4aWVJ pic.twitter.com/ImQ7Beva7C
— SIPRI (@SIPRIorg) April 24, 2023
Η Ουκρανία (11η) πρακτικά επταπλασίασε (+640%) τις στρατιωτικές δαπάνες της, που έκαναν άλμα στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια, με άλλα λόγια στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της. Και αυτό χωρίς να λογαριάζονται οι δωρεές όπλων δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εξωτερικό, επισημαίνει το SIPRI.
Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9,2%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ινστιτούτου. Η Ρωσία βρέθηκε έτσι από την πέμπτη στην τρίτη θέση. Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες, που έφθασαν τα 480 δισεκ. δολάρια το 2022, είχαν ήδη αυξηθεί κατά το ένα τρίτο και πλέον σε δέκα χρόνια και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη δεκαετία. Μπορεί δυνητικά να αυξάνονται με ρυθμό παρόμοιο του 2022 για χρόνια, σύμφωνα με το SIPRI.
Μετά τη μεγάλη μείωσή τους τα χρόνια του 1990, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ξανάρχισαν να αυξάνονται από τα χρόνια του 2000. Αρχικά λόγω των μεγάλων επενδύσεων της Κίνας στον στρατό της, κατόπιν εξαιτίας της αναζωπύρωσης των εντάσεων με τη Ρωσία, έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Διαβάστε επίσης: 2022 – Οι πολεμικές συγκρούσεις | Πλήρης ανασκόπηση των ενόπλων συρράξεων και η επόμενη μέρα
Μακράν πρώτες οι ΗΠΑ – Δεύτερη η Κίνα
Μόνες τους, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 39% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών το 2022. Μαζί με την Κίνα, που κατατάσσεται πλέον δεύτερη (13%), έκαναν πάνω από τις μισές από τις στρατιωτικές δαπάνες στην υφήλιο πέρυσι. Οι χώρες που ακολουθούν, η Ρωσία (3,9%), η Ινδία (3,6%) και η Σαουδική Αραβία (3,3%), βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.
Η Ιαπωνία, καθώς και η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και, πιο μακριά, η Αυστραλία αποπειρώνται να ακολουθήσουν την τάση. Η Βρετανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στον κατάλογο, στην 6η θέση (3,1% των παγκόσμιων δαπανών), μπροστά από τη Γερμανία (2,5%) και τη Γαλλία (2,4%) – οι αριθμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν τις δωρεές τους στην Ουκρανία.
Η Βρετανία, ο δεύτερος κυριότερος δωρητής πίσω από τις ΗΠΑ, δαπανά παραδοσιακά περισσότερα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, και επίσης έδωσε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία από ό,τι η Γερμανία και η Γαλλία, παραμένοντας στην πρώτη θέση στην Ευρώπη ως προς τις στρατιωτικές δαπάνες.
Εξάλλου χώρες όπως η Πολωνία, η Ολλανδία και η Σουηδία είναι ανάμεσα σε αυτές που αύξησαν περισσότερο τις στρατιωτικές τους δαπάνες την τελευταία δεκαετία.
Τον περασμένο μήνα, άλλη έκθεση του SIPRI αποκάλυπτε ότι οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν (+93%) το 2022, κυρίως λόγω των μαζικών παραδόσεων στην Ουκρανία, η οποία μετατράπηκε στον τρίτο κυριότερο προορισμό στρατιωτικών εξοπλισμών στον κόσμο.
Με πληροφορίες από: Euronews
Διαβάστε επίσης: SIPRI | Αύξηση των εισαγωγών όπλων στην Ευρώπη – Κυριαρχία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία | Σύλληψη κινέζων αιχμαλώτων στο Ντονέτσκ – Απάντηση από την Κίνα
Ο Ζελένσκι, αναφέρει πως ο ουκρανικός στρατός συνέλαβε δύο κινέζους οι οποίοι πολεμούσαν με τον στρατό της Ρωσίας στο μέτωπο του Ντονέτσκ…
Ουκρανία | Ο Ζελένσκι επιβεβαιώνει την επιχείρηση στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημοσίως την επιχείρηση που διεξήγαγαν ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας…
Anduril | Παρουσίαση του υποβρύχιου εμπνευσμένου από τορπίλες καμικάζι drone Copperhead
Η Anduril παρουσίασε ένα υποβρύχιο επιθετικό drone εμπνευσμένο από τορπίλες, ως απάντηση στις αναδυόμενες απειλές.
Βίντεο με Ισραηλινό στρατιώτη όμηρο δημοσιοποίησε η Χαμάς
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με έναν Ισραηλινοαμερικανό όμηρο που απήχθη κατά τη διάρκεια της φονικής επίθεσης…
Επίσκεψη Υπουργού Άμυνας στις εταιρείες ENCORP και IANUS
Ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, επισκέφθηκε τις εταιρείες ENCORP και IANUS TECHNOLOGIES LTD…
Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στους εξοπλισμούς και τη βιομηχανία
Διμερείς συναντήσεις με σκοπό την επαύξηση της υπάρχουσας συνεργασίας στο πεδίο των εξοπλισμών, την εξέταση δυνητικών ευκαιριών συνεργασίας…
Πολεμικό Ναυτικό | Εντυπωσιακές εικόνες από τις ασκήσεις ΑΙΓΙΑΛΟΣ και ΛΑΙΛΑΨ
Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) από τις ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού…
Συμμετοχή Ευέλπιδων στον Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη
Αιοσημείωτη υπήρξε η επίδοση 2 Ευελπίδων οι οποίοι τερμάτισαν σε χρόνο κάτω των 3 ωρών μεταξύ των συνολικά 1.248 τερματισάντων διατηρώντας τη δυνατότητα συμμετοχής στο Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2026…
