Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση. Η συμφωνία αναμένεται…
Τα εννέα κράτη, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, τα ενισχύουν εν μέσω της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία και της ευρύτερης επιδείνωσης της παγκόσμιας κατάστασης ασφαλείας, υπογραμμίζει το σουηδικό κέντρο μελετών Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
Το παγκόσμιο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών μειώθηκε κατά σχεδόν 200 στις περίπου 12.512 από την αρχή του 2022 ως την αρχή του 2023, καταγράφει το SIPRI στην ετήσια έκθεσή του. Όμως ο αριθμός των πυρηνικών όπλων που χαρακτηρίζονται επιχειρησιακά, δηλαδή έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, αυξήθηκε κατά 86, και υπολογίζεται ότι φτάνει πλέον τα 9.576.
Όχι μόνο οι παγκόσμιες μειώσεις των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών μοιάζουν να έχουν παγώσει, αλλά ο αριθμός τους αυξάνεται ξανά, προειδοποιούν οι ερευνητές του ινστιτούτου. Ταυτόχρονα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν αρχίσει εκτεταμένα και ακριβά προγράμματα αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού των πυρηνικών τους κεφαλών, των πυραύλων, των αεροσκαφών και των υποβρυχίων που είναι σε θέση να τις εκτοξεύουν, και των εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικών όπλων που διαθέτουν.
Διαβάστε επίσης: SIPRI | Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη στο υψηλότερο επίπεδο από τον ψυχρό πόλεμο
Για δεκαετίες, ο αριθμός των πυρηνικών όπλων μειωνόταν σταθερά. Ωστόσο η μείωση οφειλόταν κυρίως στην καταστροφή παροπλισμένων πυρηνικών κεφαλών από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Οι ερευνητές δίνουν έμφαση στα επιχειρησιακά οπλοστάσια. Όπως θυμίζει το SIPRI, πέραν της Ρωσίας και των ΗΠΑ, τέτοια διαθέτουν η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα.
Τα περισσότερα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα σκληραίνουν τη ρητορική τους για τη σημασία των πυρηνικών όπλων, κι ορισμένα έχουν φθάσει στο σημείο να απειλούν άμεσα ή έμμεσα για τη δυνητική χρήση τους, υπογραμμίζει ο Ματ Κόρντα, εκ των συγγραφέων της έκθεσης. Χειρότερα, οι διπλωματικές προσπάθειες για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων έχουν υποστεί βαριά πλήγματα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέστειλε τη Νέα START –τη μοναδική μείζονα συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών που απέμενε σε ισχύ– τον Φεβρουάριο του 2023.
Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις για να επανέλθει σε ισχύ η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), έχουν αφεθεί κατά μέρος και έχουν επισκιαστεί από την υποστήριξη της Τεχεράνης στη Μόσχα και την πολιτική κατάσταση στην Ισλαμική Δημοκρατία. Η επιτυχής κατάληξη του εγχειρήματος να επανέλθουν τα μέρη στην πλήρη τήρησή της μοιάζει απίθανη, διαπιστώνει το SIPRI.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Η Δούμα ψήφισε υπέρ της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη New START
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι τα κράτη που διαθέτουν μακράν τα μεγαλύτερα οπλοστάσια: μαζί, έχουν στην κατοχή τους περί το 90% των πυρηνικών κεφαλών. Η Κίνα καταλαμβάνει εδώ και πολύ καιρό την τρίτη θέση.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των επιχειρησιακών κεφαλών οφείλεται στην Κίνα, που από τις 350 έφτασε στις 410. Το Πεκίνο κάνει μεγάλες επενδύσεις στον στρατό του στο μέτρο που μεγεθύνονται η κινεζική οικονομία και η κινέζικη επιρροή, σύμφωνα με τον διευθυντή του SIPRI, Νταν Σμιθ.
Η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα αύξησαν επίσης τα οπλοστάσια τους, όπως και η Ρωσία, σε μικρότερο βαθμό (από τις 4.477 στις 4.489 κεφαλές), ενώ οι άλλες δυνάμεις με πυρηνικά οπλοστάσιο τα διατήρησαν ως είχαν.
Ο κ. Σμιθ σημειώνει πως μολαταύτα το παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο βρίσκεται ακόμα πολύ κάτω από τα χρόνια του 1980, όταν ξεπερνούσε τις 70.000 κεφαλές.
Για τον ίδιο, η μεγέθυνση των στοκ δεν μπορεί να εξηγηθεί απλά και μόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λαμβανομένων υπόψη παραγόντων όπως ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξή τους και το γεγονός πως οι περισσότερες χώρες που έκαναν αυτή την επιλογή δεν επηρεάζονται άμεσα από την ένοπλη σύρραξη.
Διαβάστε επίσης: SIPRI | Αύξηση των εισαγωγών όπλων στην Ευρώπη – Κυριαρχία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία – Συζήτηση για εξοπλισμούς, ασφάλεια και Ουκρανία
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte), επισκέφθηκε σε δύο μέρες την Ελλάδα και την Τουρκία…
Συνομιλίες για εκεχειρία στο Λίβανο – Δεκάδες στρατιώτες της χώρας έχασαν την ζωή τους
Είμαστε κοντά σε συμφωνία, διαβεβαίωσε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας…
Λίβανος | Εγκρίθηκε η κατάπαυση πυρός από το Ισραήλ – Ενεργός ρόλος ΗΠΑ και Γαλλίας
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση. Η συμφωνία αναμένεται…
BAE Systems | Το πρώτο αυτόνομο extra large υποβρύχιο του Ηνωμένου Βασιλείου για στρατιωτική χρήση – Φωτογραφίες
Η BAE Systems παρουσίασε επιτυχώς έναν νέο τύπο αυτόνομου υποβρυχίου, που αναπτύχθηκε ειδικά για στρατιωτική χρήση.
ΣΣΑΣ | Τελετή Ορκωμοσίας Πρωτοετών – Ένας σπουδαστής από την Κύπρο – Φωτογραφίες
Ορκίστηκαν συνολικά 181 πρωτοετείς σπουδαστές Ιατρικού, Οδοντιατρικού, Κτηνιατρικού, Φαρμακευτικού, Οικονομικού, Ψυχολογικού και Νομικού…
Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία – Συζήτηση για εξοπλισμούς, ασφάλεια και Ουκρανία
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte), επισκέφθηκε σε δύο μέρες την Ελλάδα και την Τουρκία…
Κύπρος | Σεμινάριο με 80 στελέχη από 21 κράτη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας
Το σεμινάριο διοργανώνει η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας, σε συνεργασία με την Αυστριακή Ακαδημία Άμυνας…
Συνομιλίες για εκεχειρία στο Λίβανο – Δεκάδες στρατιώτες της χώρας έχασαν την ζωή τους
Είμαστε κοντά σε συμφωνία, διαβεβαίωσε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας…