Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι αναπόσπαστο μέρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, προειδοποιεί η ΕΕ…

Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη ξεπέρασαν το 2022 το επίπεδο, όπου βρίσκονταν στο τέλος του ψυχρού πολέμου, καταγράφοντας αύξηση άνευ προηγουμένου εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που αποκαλύπτει το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), ως κύρια αιτία θεωρείται η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε όλες τις ηπείρους μαζί, οι στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν το 2022 σε νέα κορύφωση, ανήλθαν σε 2,24 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή με άλλα λόγια στο 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Πρόκειται, σε πλανητική κλίμακα, για την όγδοη συναπτή χρονιά αύξησης των επενδύσεων στους στρατούς (+3,7%).
Η γηραιά ήπειρος δαπάνησε, αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός, 13% μεγαλύτερο ποσό για στρατιωτικές δαπάνες το 2022. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και πάνω από 30 χρόνια και την επιστροφή τους –σε αποπληθωρισμένα δολάρια– στο επίπεδο των δαπανών του 1989, τη χρονιά που έπεσε το τείχος του Βερολίνου.
Military expenditure in Europe saw its steepest year-on-year increase (⬆️13%) in at least 30 years. Ukraine’s🇺🇦 military spending rose by 640% to $44 billion in 2022 ➡️ https://t.co/CUMd3854kT
Explore the interactive map of Europe ➡️ https://t.co/3yjLK4aWVJ pic.twitter.com/ImQ7Beva7C
— SIPRI (@SIPRIorg) April 24, 2023
Η Ουκρανία (11η) πρακτικά επταπλασίασε (+640%) τις στρατιωτικές δαπάνες της, που έκαναν άλμα στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια, με άλλα λόγια στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της. Και αυτό χωρίς να λογαριάζονται οι δωρεές όπλων δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εξωτερικό, επισημαίνει το SIPRI.
Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9,2%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ινστιτούτου. Η Ρωσία βρέθηκε έτσι από την πέμπτη στην τρίτη θέση. Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες, που έφθασαν τα 480 δισεκ. δολάρια το 2022, είχαν ήδη αυξηθεί κατά το ένα τρίτο και πλέον σε δέκα χρόνια και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη δεκαετία. Μπορεί δυνητικά να αυξάνονται με ρυθμό παρόμοιο του 2022 για χρόνια, σύμφωνα με το SIPRI.
Μετά τη μεγάλη μείωσή τους τα χρόνια του 1990, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ξανάρχισαν να αυξάνονται από τα χρόνια του 2000. Αρχικά λόγω των μεγάλων επενδύσεων της Κίνας στον στρατό της, κατόπιν εξαιτίας της αναζωπύρωσης των εντάσεων με τη Ρωσία, έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Διαβάστε επίσης: 2022 – Οι πολεμικές συγκρούσεις | Πλήρης ανασκόπηση των ενόπλων συρράξεων και η επόμενη μέρα
Μακράν πρώτες οι ΗΠΑ – Δεύτερη η Κίνα
Μόνες τους, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 39% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών το 2022. Μαζί με την Κίνα, που κατατάσσεται πλέον δεύτερη (13%), έκαναν πάνω από τις μισές από τις στρατιωτικές δαπάνες στην υφήλιο πέρυσι. Οι χώρες που ακολουθούν, η Ρωσία (3,9%), η Ινδία (3,6%) και η Σαουδική Αραβία (3,3%), βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.
Η Ιαπωνία, καθώς και η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και, πιο μακριά, η Αυστραλία αποπειρώνται να ακολουθήσουν την τάση. Η Βρετανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στον κατάλογο, στην 6η θέση (3,1% των παγκόσμιων δαπανών), μπροστά από τη Γερμανία (2,5%) και τη Γαλλία (2,4%) – οι αριθμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν τις δωρεές τους στην Ουκρανία.
Η Βρετανία, ο δεύτερος κυριότερος δωρητής πίσω από τις ΗΠΑ, δαπανά παραδοσιακά περισσότερα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, και επίσης έδωσε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία από ό,τι η Γερμανία και η Γαλλία, παραμένοντας στην πρώτη θέση στην Ευρώπη ως προς τις στρατιωτικές δαπάνες.
Εξάλλου χώρες όπως η Πολωνία, η Ολλανδία και η Σουηδία είναι ανάμεσα σε αυτές που αύξησαν περισσότερο τις στρατιωτικές τους δαπάνες την τελευταία δεκαετία.
Τον περασμένο μήνα, άλλη έκθεση του SIPRI αποκάλυπτε ότι οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν (+93%) το 2022, κυρίως λόγω των μαζικών παραδόσεων στην Ουκρανία, η οποία μετατράπηκε στον τρίτο κυριότερο προορισμό στρατιωτικών εξοπλισμών στον κόσμο.
Με πληροφορίες από: Euronews
Διαβάστε επίσης: SIPRI | Αύξηση των εισαγωγών όπλων στην Ευρώπη – Κυριαρχία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουρκία | Σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου – Υπό κράτηση ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία και τέθηκε υπό κράτηση…
Γάζα | Η μεγαλύτερη κλιμάκωση μετά την εκεχειρία – Πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές
Η μεγαλύτερη κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς από την πρόσφατη εκεχειρία, σημειώθηκε μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα…
ΕΕ για σύλληψη Ιμάμογλου – Ερωτήματα για την δημοκρατία στην Τουρκία
Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι αναπόσπαστο μέρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, προειδοποιεί η ΕΕ…
Πρώτη βολή του πυραύλου AKERON LP από ελικόπτερο Tiger
Το πρόγραμμα MAST-F στοχεύει στην ανάπτυξη του πέμπτης γενιάς πυραύλου AKERON LP για ελικόπτερα Tiger MK3 και μη επανδρωμένα αεροχήματα MALE RPAS UAV…
Δεν γίνονται pushbacks – Καμία κριτική στα κυκλώματα διακινητών – Ανακοίνωση τριών Υπουργείων με αιχμές
H Κυπριακή Δημοκρατία δεν διενεργεί pushbacks και δεν έχουν γίνει πυροβολισμοί ή ρίψεις νερού. Τονίζει επίσης πως η Κύπρος έχει προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες έρευνας και διάσωσης…
Κάβο Γκρέκο | Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες και νεκρούς το βράδυ
Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) ανακοίνωσε πως η επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης συνεχίζεται, χωρίς νεότερα ευρήματα, ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν και απόψε…
Nova ICT | Ανάληψη της υλοποίησης του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων και Εθνικής Βάσης Δεδομένων στην Πολιτική Προστασία
Η σύμβαση για την ανάληψη της υλοποίησης του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων και Εθνικής Βάσης Δεδομένων…
Τουρκία | Σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου – Υπό κράτηση ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία και τέθηκε υπό κράτηση…