Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
*Χρίστος Λοΐζου
Η κοινοπραξία EUROSAM αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας γαλλικών και ιταλικών εταιρειών στον τομέα της αεράμυνας. Η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία που δημιουργήθηκε το 1989 από την MBDA και την Thales, επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας τα οποία θα μπορούν να επιχειρούν στην ξηρά αλλά και σε θαλάσσιες πλατφόρμες.
Η EUROSAM ανέπτυξε το αντιαεροπορικό σύστημα SAMP/T με την πιο πρόσφατη έκδοση του, το SAMP/T NG, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από το 2025. Το SAMP/T αποτελεί μια λύση πολυστρωματικής αεράμυνας μέσης και μακράς εμβέλειας με την προσθήκη πυραύλων μέσου βεληνεκούς να αποτελεί και την τελευταία αναβάθμιση του (δείτε πιο κάτω σχετικά).
Το SAMP/T NG έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να επιχειρεί σε επιχειρησιακά πεδία με έντονα ηλεκτρονικά αντίμετρα. Προσφέρει αυξημένες δυνατότητες άρνησης πρόσβασης περιοχής (A2/AD – Anti-Access / Area Denial) και διαθέτει υψηλό επίπεδο αυτονομίας, γρήγορης ανάπτυξης και διαλειτουργικότητας με διαφόρων τύπων δίκτυα αεράμυνας. Η τελευταία έκδοση της νέας γενιάς SAMP/T NG, διαθέτει αισθητήρες αναζήτησης στην μπάντα Ku για εντοπισμό απειλών μέχρι και τα 600 χλμ (θεωρητική εμβέλεια).
Οι εκτοξευτές μια μονάδας μάχης (μοίρα) του SAMP/T NG μπορεί να φέρουν μέχρι και 48 πυραύλους ASTER 30/ASTER 30 Block 1 NT σε 6 κάθετους εκτοξευτές έτοιμους για βολή με βεληνεκές έως και 150 χλμ (Β1 ΝΤ). Η Eurosam σε σχετικό δελτίο τύπου τον Οκτώβριο του 2024, ανακοίνωσε την πρώτη επιτυχή εκτόξευση του νέου πυραύλου Aster 30 B1 NT (New Technology) με νέους αισθητήρες Ka-Band από το σύστημα SAMP/T NG.
*Το εσωτερικό του κέντρου διοίκησης του συστήματος SAMP/T.
Ο πύραυλος ASTER, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές μικρού μέχρι και μακρού βεληνεκούς. Κατά τα πρώτα στάδια της αποστολής του, ο ASTER καθοδηγείται αδρανειακά με χρήση δεδομένων στόχου που μεταδίδονται από το κέντρο ελέγχου του συστήματος μάχης. Η μέγιστη ταχύτητα του ASTER NT φτάνει τα 4,5 Mach σε εύρος μέχρι και 150 χλμ όπως προαναφέρθηκε πιο πάνω.
Τεχνικά χαρακτηριστικά ASTER:
- Βάρος: 450 κιλά.
- Μήκος: 4,9 μέτρα.
- Διάμετρος: 180 χιλ.
- Βεληνεκές: Έως 150 χλμ.
Η μοίρα μάχης του συστήματος χρειάζεται περίπου 20 άτομα προσωπικό ενώ μπορεί να αεροματεφαρθεί με αεροσκάφη C-130, A400M και άλλα παρόμοιου τύπου αεροσκάφη. Αποτελεί τον κορμό της συμβολής της γαλλο-ιταλικής συνεργασίας στην ανάπτυξη των αντιβαλλιστικών και αντιαεροπορικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ.
Οι νέες προσθήκες
Στη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας, EUROSATORY 2024, στο Παρίσι, η κοινοπραξία Eurosam παρουσίασε το σύστημα SAMP/T στις δύο του παραλλαγές και οι οποίες φέρουν πέραν των πυραύλων ASTER, πυραύλους μέσου βεληνεκούς.
*Το περίπτερο της EUROSAM στην έκθεση EUROSATORY 2024 στο Παρίσι.
Συγκεκριμένα η γαλλική εκδοχή διαθέτει ραντάρ Ground Fire 300 της Thales και πυραύλους μέσου βεληνεκούς και κάθετης εκτόξευσης MICA νέας γενιάς (VL/MICA NG) ενώ η ιταλική εκδοχή διαθέτει ραντάρ Kronos Grand Mobile High Power της Leonardo και πυραύλους μέσου βεληνεκούς CAMM-ER.
*Ραντάρ Kronos και πύραυλος CAMM-ER.
Διαβάστε επίσης: Ground Master 200 | Το ραντάρ που στέλνει η Thales στην Ουκρανία
Ο υπερηχητικός πύραυλος CAMM-ER (Extended Range) με βεληνεκές πέραν των 40 χλμ, είναι μέρος του συστήματος αεράμυνας Grifo της Ιταλίας το οποίο είναι μέρος της οικογένειας συστημάτων EMADS (Enhanced Modular Air Defence Solutions) που αναπτύσσεται από την MBDA. Διαθέτει ενεργό ανιχνευτή ραδιοσυχνοτήτων (Active RF Seeker) αυξάνοντας την αποδοτικότητα του σε δύσκολες συνθήκες, ενώ το ελαφρύ σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης (Soft Vertical Launch) μειώνει το βάρος του συστήματος παρέχοντας κάνοντας πιο ευέλικτη την εγκατάσταση του.
Τεχνικά χαρακτηριστικά CAMM-ER:
- Βάρος: 160 κιλά.
- Μήκος: 4,2 μέτρα.
- Διάμετρος: 190χιλ.
- Βεληνεκές: 40 χιλιόμετρα.
Το βεληνεκές αναχαίτισης των υπερηχητικών πυραύλων VL MICA NG φτάνει τα 40 χλμ, το υψόμετρο αναχαίτισης υπολογίζεται στα 30000 πόδια και διαθέτουν ραντάρ AESA. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι πυραύλοι MICA μπορούν να διαθέτουν παθητικό υπέρυθρο αισθητήρα (IIR) ή ενεργό αισθητήρα ραδιοσυχνοτήτων (Active RF Seeker). Η έκδοση New Generation στοχεύει στην αναχαίτιση συμβατικών απειλών τις οποίες αντιμετωπίζουν ήδη οι προηγούμενες εκδόσεις MICA σε μεγαλύτερες όμως αποστάσεις καθώς και στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση απειλών από μη επανδρωμένα συστήματα με χαμηλό αποτύπωμα.
Σχετική μας ανάλυση για τις δυνατότητες του συστήματος VL MICA και VL MICA NG (Next Generation) μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Τεχνικά χαρακτηριστικά VL-MICA NG:
- Βάρος: 112 κιλά.
- Μήκος: 3,1 μέτρα.
- Διάμετρος: 160 χιλ.
- Βεληνεκές: 40 χλμ.
Ο Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Sébastien Lecornu, σε δηλώσεις του με αφορμή τον αυξημένο αμυντικό προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2025, δήλωσε πως ο προϋπολογισμός για το SAMP/T NG που αναπτύσσεται από κοινού με την Ιταλία θα διπλασιαστεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ έδωσε έμφαση στις δυνατότητες των ραντάρ του SAMP/T NG για κάλυψη 360 μοιρών και δήλωσε πως το σύστημα μπορεί να γίνει μια εξαγωγική επιτυχία.
Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2024 | Λύσεις πυραυλικού πυροβολικού από την MBDA
Δείτε πιο κάτω το αποκλειστικό μας βίντεο με παρουσίαση του συστήματος SAMP/T NG στην έκθεση EUROSATORY 2024.
*Φωτογραφίες από: EUROSAM, MBDA, DEFENCE ReDEFiNED
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία | Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία με Patriot, IRIS-T, άρματα Leopard και οχήματα Caracal
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…