ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Raider Χ | Το φουτουριστικό ελικόπτερο για το πρόγραμμα FARA του Στρατού των ΗΠΑ
Defence Redefined
Published on 21/06/2021 at 15:40

Το S-97 RAIDER, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη Sikorsky (θυγατρική της Lockheed Martin) είναι το μοναδικό αεροσκάφος του προγράμματος Μελλοντικού Επιθετικού Ελικοπτέρου Αναγνώρισης (Future Attack Reconnaissance Aircraft – FARA) του Στρατού των ΗΠΑ, το οποίο έχει κατασκευαστεί και δοκιμάζεται.

Το υπόψη ελικόπτερο αποτελεί πρωτότυπο δοκιμών για να παρέχει μείωση κινδύνου (risk reduction) στο πρόγραμμα RAIDER X®, με το οποίο η εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα FARA. Σύμφωνα και με δηλώσεις στελεχών της εταιρείας το RAIDER χρησιμοποιείται και για εξαγωγή δεδομένων και για το πρόγραμμα DEFIANT X™, με το οποίο η Sikorsky και η Boeing συμμετέχουν στο διαγωνισμό Μελλοντικού Επιθετικού Ελικοπτέρου Μακράς Εμβέλειας (Future Long-Range Assault Aircraft – FLRAA) του Στρατού των ΗΠΑ. 

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | SB>1 Defiant – Ξεπέρασε σε ταχύτητα το θρυλικό Black Hawk με 205 κόμβους-VIDEOS

To RAIDER X σύμφωνα με την εταιρεία αποτελεί ένα γρήγορο, ευκίνητο, ομοαξονικό ελικόπτερο με υψηλή επιβιωσημότητα που θα επιτρέψει στους πιλότους να αντιμετωπίσουν μελλοντικές απειλές ακόμα και στα πιο δύσκολα επιχειρησιακά σενάρια. 

“Από το πρώτο Black Hawk που πέταξε στον ουρανό τη δεκαετία του 1970, μέχρι το 2010 όπου οι ομάδες μας έσπασαν τα ρεκόρ ταχύτητας ελικοπτέρου με την τεχνολογία X2, συνεργαζόμαστε με τους συνεργάτες μας στο Στρατό για να αναπτύξουμε και να παραδώσουμε καινοτόμα αεροσκάφη χαμηλού κινδύνου, τα οποία είναι προσιτά και βιώσιμα για να υποστηρίξουν τις αποστολές των μαχητών στις συγκρούσεις », δήλωσε στο παρελθόν ο πρόεδρος της Sikorsky, Paul Lemmo.

 

Το RAIDER X θα ενσωματώσει πλήρως τα πλεονεκτήματα της Lockheed Martin, όπως ψηφιακή σχεδίαση (digital thread), προηγμένη κατασκευή, υποστήριξη, εκπαίδευση και ανάπτυξη καθώς και κατασκευή και ολοκλήρωση οπλικών συστημάτων. 

Κύρια Χαρακτηριστικά RAIDER X

  • Αρθρωτή Σχεδίαση Ανοικτής Αρχιτεκτονικής (Modular Open System Architecture – MOSA) σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά συστήματα (avionics) και συστήματα αποστολής
  • Δυνατότητα «plug-and-play» για υπολογιστές, αισθητήρες, συστήματα επιβιωσημότητας και οπλισμό αναλόγως αποστολής
  • Χειριστήρια τύπου “Fly by Wire” τα οποία θα επιτρέπουν και μελλοντικές αυτόνομες πτήσεις
  • Προηγμένοι ομοαξονικοί έλικες κατασκευασμένοι από συνθετικά και ανθεκτικά υλικά 
  • Ουραίο στροφείο με συμπλέκτη για μεγαλύτερη δυνατότητα ελιγμών 
  • Πτυσσόμενο σύστημα προσγείωσης (εντός της ατράκτου) για μεγαλύτερες ταχύτητες
  • Άτρακτος κατασκευασμένη από συνθετικά υλικά
  • Πτυσσόμενοι πυλώνες οπλισμού ((εντός της ατράκτου)
  • Ταχύτητα: Εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα/ώρα
  • Οπλισμός: Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Εκτιμάται ότι θα είναι συνδυασμός κατευθυνόμενων αντιαρματικών/αντιαεροπορικών πυραύλων, ρουκέτες και πολυβόλα

Τόσο το πρόγραμμα FARA όσο και το πρόγραμμα FLRAA συγκαταλέγονται στις κορυφαίες προτεραιότητες εκσυγχρονισμού του Στρατού των ΗΠΑ και προορίζονται για την αντιμετώπιση απειλών σε πολυχωρικό επιχειρησιακό περιβάλλον (MDO) του από το 2030 και μετά. Τον Μάρτιο του 2020, ο Στρατός των ΗΠΑ επέλεξε το Raider X και το Bell 360 Invictus μεταξύ πέντε υποψηφίων. Τα πρωτότυπα έχει προγραμματιστεί να διαγωνιστούν εντός του 2023.

Επίδειξη πτήσης στη βάση Redstone © Lockheed Martin

*Φωτογραφίες: © Lockheed Martin

Διαβάστε επίσης: Η Sikorsky και η DARPA δοκιμάζουν το Black Hawk σε αυτόνομη πτήση – VIDEO

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This