Protector | Η RAF παραλαμβάνει τον αντικαταστάτη του Reaper
Defence Redefined
Published on 26/10/2023 at 15:45

Το πρώτο Τηλεκατευθυνόμενα Εναέριο Σύστημα (Remotely Piloted Air System – RPAS) Protector προσγειώθηκε στη βάση Waddington της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξοπλισμού, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία θα λάβει συνολικά 16 RPAS Protector έως το 2025, τα οποία θα αντικαταστήσουν το MQ-9A Reaper.

Το Protector RG MK1 MQ-9B είναι ένα Τηλεκατευθυνόμενα Εναέριο Σύστημα επόμενης γενιάς (RPAS) που προορίζεται για χρήση σε εφαρμογές μεσαίου ύψους και μεγάλης αυτονομίας (medium-altitude and long-endurance – MALE).

Αναπτύχθηκε από την General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) και είναι διάδοχος του MQ-9B SkyGuardian RPAS. Το Protector θα γίνει το πρώτο πιστοποιημένο RPAS στον κόσμο που θα πετά σε μη δεσμευμένο εναέριο χώρο (non-segregated), μόλις τεθεί σε υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης: Replicator | Το Πεντάγωνο παρουσιάζει πρόγραμμα UAV για να ανταγωνιστεί την Κίνα

Μάλιστα, είναι πιστοποιημένο για το σχεδιασμό και την κατασκευή του σύμφωνα με τα πρότυπα των επανδρωμένων εναέριων συστημάτων του NATO STANAG-4671 και των απαιτήσεων αξιοπλοΐας του συστήματος αεροσκαφών DEFSTAN 00-970 του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συγκεκριμένα, το Protector διαθέτει προηγμένα συστήματα και εξοπλισμό για την εκτέλεση αποστολών όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση, στοχοποίηση, αναγνώριση, έρευνα και διάσωση και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η 31η Μοίρα της RAF, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει τη συναρμολόγηση του Protector, προετοιμάζει το νέο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα για τελικές δοκιμές, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για να μπει σε επιχειρησιακή υπηρεσία έως το 2024. Αρχικά, θα πραγματοποιηθούν δοκιμές εδάφους για τον έλεγχο δορυφορικών συνδέσεων και διαδικασιών τροχοπέδησης και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι πτητικές δοκιμές.

Διαβάστε επίσης: Λεμεσός | Συντριβή βρετανικού UAV στο Ακρωτήρι

Το εν λόγω σύστημα έχει διάρκεια επιχειρησιακής ζωής 40.000 ώρες. Το μήκος του ανέρχεται σε 11,43, το άνοιγμα πτερυγίων 21.12 μέτρα, ενώ το μέγιστο βάρος απογείωσης του (MTOW) είναι 5.670 κιλά. Επίσης, έχει μέγιστη αυτονομία 40 ώρες και μέγιστη ταχύτητα 388,92 χλμ/ώρα με μέγιστο υψόμετρο τα 12.192 χλμ. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι πάνω από 11.112 χλμ με κινητήρα Honeywell TPE331-10.

Το RPAS διαθέτει εννέα φορείς ανάρτησης όπλων (hardpoints) για ταχεία ενσωμάτωση πυραύλων Brimstone, καθώς και βομβών καθοδήγησης με λέιζερ τύπου Paveway IV. Ενσωματώνει μια ηλεκτρο-οπτική κάμερα υπερύθρων υψηλής ευκρίνειας και είναι επίσης εξοπλισμένο με αντικεραυνική προστασία και σύστημα αποπάγωσης, καθώς και σύστημα εντοπισμού και αποφυγής GA-ASI (detect and avoid system – DAAS).

Τέλος, οι δορυφορικές επικοινωνίες ζώνης X (SATCOM) επιτρέπουν την αυτόματη απογείωση και προσγείωση του RPAS, που θα επιτρέψει στο αεροσκάφος να αναπτύσσεται μόνο του, αποφεύγοντας την ανάγκη για εξοπλισμό ανάκτησης εκτόξευσης και προσωπικό.

Διαβάστε επίσης: LAWS συστήματα | Η περίπτωση του πυρομαχικού Mini-Harpy

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This