MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Paintball vs Lasertag vs Airsoft….ή όχι;
Defence Redefined
Published on 03/05/2020 at 21:00

H απομόνωση στα σπίτια μας λόγω COVID-19 πλησιάζει σιγά σιγά στο τέλος της (αν όλα κυλήσουν βέβαια ομαλά) και ήδη, πολλοί από εμάς κάνουν σχέδια για εξορμήσεις αλλά και διάφορες δραστηριότητες. 

Μια εναλλακτική δραστηριότητα, η οποία θα φέρει ξανά κοντά την παρέα μετά από καιρό είναι και τα ανταγωνιστικά ομαδικά παιχνίδια.  Ομαδικές δραστηριότητες όπως το Airsoft, το Paintball και το Lasertag μπορούν να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες, δράση, αγωνία αλλά και γέλιο, αφού σκοπός και των τριών παιχνιδιών, είναι η “εξουδετέρωση” της αντίπαλης ομάδας και η “επιβίωση” στο “πεδίο της μάχης”.  Αποτελούν επίσης, σωματικές δραστηριότητες και ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη, ιδιαίτερα όταν οι δύο ομάδες είναι γνώστες του είδους και το παιχνίδι είναι “ντέρμπι”. 

Ρωτήσαμε τρεις ειδήμονες και σας παρουσιάζουμε όλες τις πληροφορίες για τα τρια αυτά είδη “πολεμικών παιχνιδιών” στην Κύπρο καθώς και τους χώρους στους οποίους μπορείτε να παίξετε με την παρέα σας. 

Paintball | Chris

Είναι ίσως το πιο διαδεδομένο και γνωστό παιχνίδι στην Κύπρο σε σχέση με το Airsoft και το Lasertag αφού βρίσκεται στις προτιμήσεις των Κυπρίων από το 1998. Πρόκειται για ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται σε πεδία από δύο ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να πετύχουν είτε “εξουδετέρωση” των μελών της αντίπαλης ομάδας είτε νίκη με διαφορετικό τρόπο χρησιμοποιώντας ειδικό “οπλισμό” ο οποίος εκτοξεύει μπίλιες από βιοδιασπώμενο υλικό το οποίο περιέχει υδροδιαλυτό χρώμα (νερομπογιά). Το περίβλημα της μπίλιας είναι από μαλακή ζελατίνη η οποία σπάει όταν η χρωμόσφαιρα προσκρούσει με την απαραίτητη ταχύτητα επάνω σε σκληρή επιφάνεια (π.χ.σε κάποιον παίκτη) χρωματίζοντας την επιφάνεια πρόσκρουσης (μαρκάρισμα). 

 

Στο Paintball, υπάρχει το Team Deathmatch, στο οποίο ο στόχος είναι να βγει όλη η αντίπαλη ομάδα knock out, υπάρχει το παιχνίδι “capture the flag”, όπου σε αυτή την περίπτωση ο στόχος είναι το κλέψιμο της σημαίας της αντίπαλης ομάδας. Άλλο σενάριο είναι το “Protect the President / VIP” όπου η ομάδα έχει σαν στόχο την προστασία ενός προσώπου ενώ η άλλη ομάδα πρέπει είτε να τον απαγάγει, είτε να τον εξολοθρεύσει. 

Σε ένα παιχνίδι Paintball μπορούν να πάρουν μέρος από 5 εώς 10 άτομα ανά ομάδα. Κοστίζει περίπου γύρω στα 20 € / άτομο συμπεριλαμβανομένου, της στολής (προστατευτική στολή, κράνος), τον οπλισμό και τις χρωμόσφαιρες. 

Μπορούν να πάρουν μέρος άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, ή 14 ετών συνοδευόμενα από ενήλικες, καθώς υπάρχουν διαμορφωμένα “όπλα” για παιδιά τα οποία δεν έχουν την ίδια ισχύ με αυτά των ενηλίκων. Για να λάβεις μέρος στην δράση είναι απαραίτητο να φοράς προστατευτικό κράνος, το οποίο καλύπτει το πρόσωπο για προστασία των ματιών αλλά και την ρινοστοματική περιοχή. Πολλοί παίκτες επίσης επιλέγουν φορέσουν επιγονατίδες και επιαγκωνίδες. Η στολή προστατεύει από τους μώλωπες που μπορεί να επιφέρουν τα σφαιρίδια, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και ηθικοί κανόνες κατά τους οποίους δεν επιτρέπεται να “πυροβολείς” ένα παίκτη από πολύ κοντινή απόσταση. 

Εθνική Κύπρου στην Αγγλία σε Παγκόσμιο τουρνουά

Lasertag | Ανδρέας 

Πρόκειται για ένα παιχνίδι πολύ κοντά στην ρεαλιστικότητα μιας πραγματικής μάχης. Κινείται στην ίδια λογική με το Paintball, δύο αντιμαχόμενες ομάδες δηλαδή, προσπαθούν να επικρατήσουν η μια της άλλης. 

Το Lasertag, είναι στην ζωή των Κυπρίων από το 2010 και προσφέρει ευχάριστες εμπειρίες και διασκέδαση. Σε αυτό το παιχνίδι, δεν υπάρχουν σφαιρίδια αλλά τα “όπλα”, τα οποία μπορούν να προσομοιάζουν πραγματικό οπλισμό, εκτοξεύουν ακίνδυνη δέσμη υπέρυθρης ακτινοβολίας. Οι αντίπαλοι φέρουν στο σώμα ειδικό εξοπλισμό έτσι ώστε σε περίπτωση επιτυχούς “βολής” μια ηλεκτρονική ένδειξη ενημερώνει σχετικά  τους παίκτες αποκλείοντας έτσι την ύπαρξη ζαβολιών ή οποιασδήποτε αμφιβολίας ως προς το αποτέλεσμα.   

Τα σενάρια στο Lasertag, είναι εξίσου ενδιαφέροντα με αυτά του Paintball. Υπάρχει το σενάριο “Άμυνα/Επίθεση”, όπου η κάθε ομάδα είτε επιτίθεται ή αμύνεται, υπάρχει το σενάριο στο οποίο πρέπει να προστατεύσετε ένα VIP άτομο και να το “περάσετε” στην αντίθετη πλευρά της πίστας, υπάρχει επίσης, το σενάριο “Domination” όπου η κάθε ομάδα πρέπει να καταλάβει ένα χώρο και να τον κρατήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τέλος, υπάρχει επίσης το σενάριο με την σημαία στο οποίο, ένας συγκεκριμένος παίκτης πρέπει να ανεβάσει την σημαία της ομάδας του στον ιστό. 

Το Lasertag προσφέρεται για όλες τις ηλικίες άνω των 10 ετών και συμμετέχουν πάνω από 10 άτομα. Κοστίζει γύρω στα 20 €, συμπεριλαμβανομένου “οπλισμού” και μιας ηλεκτρονικής κορδέλας. Οι παίκτες μπορούν φορέσουν τον δικό τους εξοπλισμό, ωστόσο τα “όπλα” του παιχνιδιού δεν εκτοξεύουν σφαιρίδια και δεν προκαλούν την όποια πρόσκρουση. 

Battlefield Live Cyprus

Airsoft | Ανδρέας

Πρόκειται για παιχνίδι το οποίο προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό πραγματικές συνθήκες μάχης. Οι γνώστες του αντικειμένου, δεν ανταγωνίζονται απλά, σε ένα τεχνητό πεδίο, αλλά καταστρώνουν μέχρι και σχέδια για να νικήσουν την αντίπαλη ομάδα.

Στην Κύπρο, η νομοθεσία δεν επιτρέπει μέχρι στιγμής σε επιχειρήσεις να προσφέρουν αυτό το παιχνίδι στο κοινό, εντούτοις οι οπαδοί του Airsoft, με δικό τους εξοπλισμό  απολαμβάνουν το αγαπημένο τους παιχνίδι. 

Καταρχάς, η αγορά ενός απλού όπλου Airsoft, φτάνει κοντά στα 100 ευρώ και τα σφαιρίδια των 6 περίπου χιλιοστών σε ποσότητα 3,000 είναι στα 10 ευρώ. Τα όπλα είναι ρέπλικες αληθινών όπλων, διαμορφωμένα να εκτοξεύουν μικρά σφαιρίδια σε ωφέλιμο βεληνεκές των 50-60 μέτρων με εξαίρεση το όπλο του ελεύθερου σκοπευτή το οποίο φτάνει στα 100 μέτρα. Τα όπλα λειτουργούν είτε ηλεκτρονικά, είτε με Co2, είτε με Green Gas και επιδέχονται τροποποιήσεις και προσθέσεις. 

Οι κανόνες στο Airsoft και τα σενάρια παιχνιδιού κινούνται στην ίδια λογική με τα προαναφερθέντα, εντούτοις η εμπειρία είναι πέρα για πέρα αληθινή αφού προσομοιώνονται πραγματικά δεδομένα μάχης. Μάλιστα οι “παθιασμένοι” παίκτες επιστρατεύουν ακόμα και ενδοεπικοινωνίες για την εκπλήρωση των αποστολών τους.  

Φυσικά και σε αυτό το παιχνίδι, οι δύο ομάδες μπορούν να εφαρμόσουν το σενάριο “Deathmatch” ωστόσο αυτό είναι το πιο απλό σενάριο. Ένα άλλο είναι η “κατάληψη” μιας οικείας ή ενός κτηρίου, όπου μια ομάδα επιτίθεται ενώ η άλλη πρέπει να υπερασπιστεί το έδαφος της. Εδώ εφαρμόζονται μέχρι και στρατηγικές όπως ο αντιπερισπασμός για την επίτευξη του στόχου. Άλλο σενάριο είναι φυσική η προστασία ενός VIP ατόμου και πολλές φορές οι παίκτες εντάσσουν στο παιχνίδι και τον “Medic” ο οποίος μπορεί με ένα άγγιγμα να επαναφέρει ένα παίκτη στην ζωή. Υπάρχει επίσης και το σενάριο διάσωσης, στο οποίο μια ομάδα πρέπει να καταφέρει να φτάσει σε ένα σημείο και να “διασώσει” κάποιον παίκτη, έχοντας πάντα ως εμπόδιο την άλλη ομαδα. 

Οι κανόνες βασίζονται κυρίως στην ηθική και στο fair play αφού σε αντίθεση με το Lasertag ή το Paintball, στο Airsoft δεν υπάρχει κάποια ένδειξης πως ένας παίκτης χτυπήθηκε και έτσι σηκώνει το χέρι και βγαίνει από μόνος του από το παιχνίδι. Ενίοτε μπορεί να επιστρέψει πίσω στη βάση της ομάδας και να επανέλθει στον αγώνα. 

Η ασφάλεια είναι πάρα πολύ σημαντική στο Airsoft, αφού τα μικρά σφαιρίδια μπορούν να βλάψουν τα μάτια και ευαίσθητες περιοχές. Οι παίκτες πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με γυαλιά ασφαλείας ή μάσκες, όπως επίσης και με ανθεκτικά ρούχα όπως παραλλαγή, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες.  

Το Airsoft είναι διαφορετικό από τα άλλα δύο παιχνίδια αφού όπως προαναφέραμε δημιουργεί ρεαλιστικές συνθήκες μάχης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση και για εφαρμογή τακτικών από τις Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας με πάρα πολλά οφέλη. Μπορεί να εξοικειώσει μια ομάδα στο να δέχεται πυρά αλλά και στο να ανταποδώσει, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε μια στρατιωτική άσκηση. Οι ενδοεπικοινωνίες, ο εξοπλισμός ακόμα και η χρήση χάρτη για την πλοήγηση σε διάφορες τοποθεσίες, είναι κάτι που επιστρατεύουν οι παίκτες του Airsoft. Η μόνη διαφορά του Airsoft από μια πραγματική μάχη, είναι η σφαίρες η οποίες ναι μεν είναι αισθητές στο σώμα όταν σε πετυχαίνουν, όπως και στο Paintball.  

Οι λάτρεις των εναλλακτικών αυτών των δραστηριοτήτων, αγαπούν εξ ίσου και τα τρία παιχνίδια καθώς το κάθε ένα έχει την ομορφιά του. Αυτά τα παιχνίδια, βοηθούν στην κατανόηση της ομαδικής δουλειάς και της ατομικής συνεισφοράς μέσα σε μια ομάδα καθώς όλοι πρέπει να συμμετέχουν. Διδάσκουν επίσης σύμφωνα με τους ειδήμονες την ανάπτυξη αντιπολεμικής συνείδησης, αφού δείχνουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το πόσο ευάλωτος είναι ο άνθρωπος σε συνθήκες πολέμου. 

Χώροι οι οποίοι προσφέρουν τις δραστηριότητες αυτές ανά επαρχία:

PAINTBALL 

Λεμεσός  

Paintball-Z

Paintball In Action Cyprus

Cyprus Paintball

Adventure Mountain Park

Alassia Paintland (Paintball)

Λευκωσία

Cyprus Paintball Arena

Lapatsa Paintball Ranch

Λάρνακα 

Battlefield Live Cyprus

 

LASERTAG

Λεμεσός

Laserwar Club

Laser Tag Cyprus

Extreme lasertag

Λευκωσία

Lasertag Nicosia

Laser Action Battle

LaserTron

Λάρνακα

Battlefield Live Cyprus

Πάφος

Lasetag Paphos

 

Διαβάστε επίσης: 10+1 Πολεμικές ταινίες για τις ημέρες του lockdown

 

 

 

 
ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This