ΑΜΥΝΑ
ΑΜΥΝΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Η δεύτερη φάση δοκιμών του προγράμματος OCEAN2020 (Open Cooperation for European mAritime awareNess) ξεκινά στη Βαλτική Θάλασσα τέλη Αυγούστου. Η εταιρεία Leonardo είναι ο συντονιστής σε αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα άμυνας για τη θαλάσσια επιτήρηση.
Η Leonardo θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με το Μη Επανδρωμένο Ελικόπτερο SW-4 SOLO, το ραντάρ Osprey 30 και με ένα ναυτικό σύστημα διαχείρισης μάχης (CMS). Όλα αυτά τα συστήματα βελτιώνουν την επίγνωση της κατάστασης των ναυτικών επιχειρήσεων και τις δυνατότητες λήψης αποφάσεων.
Η άσκηση, η οποία θα συντονιστεί από τη Σουηδική Saab, θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι ναυτικές δυνάμεις μπορούν να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν απειλές επιφανείας υψηλής ταχύτητας αλλά και άγνωστες υποθαλάσσιες δραστηριότητες. Το OCEAN2020 είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο αμυντικό ερευνητικό έργο για τη θαλάσσια επιτήρηση και η Leonardo συντονίζει μια ομάδα 43 εταίρων από 15 χώρες.
Η επίδειξη θα περιλαμβάνει 13 μη επανδρωμένα συστήματα, τέσσερις ναυτικές μονάδες – ένα σουηδικό πλοίο υποστήριξης, ένα λιθουανικό περιπολικό σκάφος, ένα πολωνικό ναρκαλιευτικό και ένα γερμανικό ερευνητικό σκάφος – έναν δορυφόρο και δύο κέντρα διοίκησης.
Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, τα μη επανδρωμένα συστήματα θα περιπολούν και θα ταξινομούν τις απειλές χρησιμοποιώντας μια σειρά αισθητήρων επί του σκάφους. Ένα σενάριο θα αφορά την επιτήρηση, τον περιορισμό και την εμπλοκή πολλαπλών απειλών επιφανείας, ενώ το δεύτερο θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό υποβρυχίων απειλών και τον εντοπισμό των ειδικών δυνάμεων του εχθρού σε φίλιες παράκτιες περιοχές.
Με βάση την επιτυχημένη πρώτη επίδειξη OCEAN2020, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2019 στον Κόλπο του Τάραντα, στην Ιταλία, η συμμετοχή της Leonardo στη δεύτερη άσκηση θα περιλαμβάνει μια σειρά καινοτόμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένου του Μη Επανδρωμένου Ελικοπτέρου SW-4 SOLO εξοπλισμένου με το ραντάρ Ενεργητικής Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA), Osprey 30.
Διαβάστε επίσης: Πολεμικό Ναυτικό丨Δοκιμή του UAS τύπου CamCopter S-100
Το ίδιο ραντάρ θα βρίσκεται επίσης στο Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV) Patroller της Safran, κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Πέραν τούτων το περιπολικό σκάφος P11 Žemaitis του Λιθουανικού Ναυτικού θα είναι εξοπλισμένο με το σύστημα διαχείρισης μάχης (CMS) της Leonardo, επιτρέποντας τη διαλειτουργικότητα με το SW-4 SOLO ενσωματώνοντας και συντονίζοντας τις πληροφορίες που προέρχονται από το drone με τους αισθητήρες και τα συστήματα του πλοίου. χρόνος. Αυτή η προηγμένη τεχνολογία παρέχει στους χειριστές μια πλήρη εικόνα επίγνωσης της κατάστασης και την ικανότητα να αντιδρούν γρήγορα στις εξελίξεις.
Τέλος, η Leonardo θα παρέχει υπηρεσίες παρατήρησης της γης μέσω της πλατφόρμας SEonSE (Smart Eyes on the SEas) από την κοινή επιχείρηση e-GEOS (με μερίδια των Asi 20% και Telespazio 80%), αξιοποιώντας τις δυνατότητες του δορυφόρου Cosmo-SkyMed.
Ο στόχος του OCEAN2020 είναι να αποδείξει τα οφέλη ενός «συστήματος συστημάτων» για τις ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις. Μια ανοιχτή, διαλειτουργική αρχιτεκτονική θα ενσωματώνει δεδομένα από πολλές διαφορετικές πλατφόρμες και θα τα τροφοδοτεί σε ένα ευρωπαϊκό κέντρο επιχειρήσεων, ένα πρωτότυπο του οποίου θα κατασκευαστεί στις Βρυξέλλες. Το συνολικό σύστημα θα βελτιώσει την επίγνωση της κατάστασης των ναυτικών δυνάμεων και την ικανότητά τους να σχεδιάζουν και να διαχειρίζονται επιχειρήσεις σε πραγματικό χρόνο.
Διαβάστε επίσης: EDIDP | Μεγάλη Επιτυχία Κυπριακών Εταιρειών με Συμμετοχή σε Πέντε Νέες Προτάσεις
Το OCEAN2020 χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (προπαρασκευαστική δράση της ΕΕ για την αμυντική έρευνα) μέσω της επιχορήγησης με αριθ. 801697 και εφαρμόστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA). Είναι το μεγαλύτερο έργο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για την ενίσχυση της πανευρωπαϊκής άμυνας.
Η Leonardo ηγείται μιας ομάδας 43 εταίρων από 15 χώρες, που περιλαμβάνει βιομηχανία, ερευνητικούς οργανισμούς και Υπουργεία Άμυνας, από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Λιθουανία.
Εκ μέρους της Ελλάδας, συμμετέχουν η IDE, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και η Altus.
Με πληροφορίες από: Leonardo S.p.A
Διαβάστε επίσης: DEFEA 2021 – ALTUS LSA | Καινοτόμα UAVs για κάθε χρήση – VIDEO
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
Ιταλία | Προμηθεύεται 76 οχήματα VBM PLUS από την κοινοπραξία Iveco – Oto Melara
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιταλίας, πρόκειται να προμηθευτούν 76 οχήματα τύπου VBM PLUS από την κοινοπραξία Iveco – Oto Melara…
SCYTALYS | Ο ορισμός των Δικτυοκεντρικών Επιχειρήσεων
Στο Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024, η κυρία Ματίνα Κούγια, Engineering Manager στο Τμήμα Έργων…
Ground Warden Vehicle | Η λύση αιχμής της MBDA με πυραύλους, περιφερόμενα πυρομαχικά και drones – Βίντεο & Φωτογραφίες
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY 2024, η MBDA παρουσίασε τη λύση Ground Warden Vehicle, ένα…
4 Ιανουαρίου 1943 | Οι Γερμανοί εκτελούν τον μεγάλο σαμποτέρ Γεώργιο Ιβάνοφ στην Ελλάδα
Στις 4 Ιανουαρίου 1943, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής στην Ελλάδα, εκτελούν τον Γεώργιο Ιβάνοφ, έναν από τους μεγαλύτερους σαμποτέρ…
Συρία | Οι κουρδικές δυνάμεις αποκρούουν επιθέσεις από φιλοτουρκικές οργανώσεις
Σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ των υποστηριζόμενων από την Τουρκία παρατάξεων και των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων…
Βοσνία | Αντικατάσταση του Ελληνικού Λόχου Ελιγμού της ειρηνευτικής αποστολής EUFOR ALTHEA
Τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η τελετή αντικατάστασης του Λόχου Ελιγμού της Ελληνικής Δύναμης Βοσνίας – Ερζεγοβίνης…
Ουκρανία | Καταστροφή ρωσικού αντιαεροπορικού Pantsir S1 από αμερικανικά HIMARS
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν πως με την χρήση αμερικανικών συστημάτων καταστράφηκε ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir S1…
Γαλάζια Πατρίδα 2025 | Η Τουρκία διεξάγει ξανά τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο
Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως φέτος θα διεξαχθεί η μεγάλη στρατιωτική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα 2025”…
Νότια Κορέα | Αντιπαράθεση αστυνομίας και στρατού για την σύλληψη του προέδρου της χώρας
Αφού κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την υπηρεσία ασφαλείας του προέδρου, που εμπόδισε την εκτέλεση ενταλμάτων…