ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

“OCEAN 2020” | Έναρξη 2ης φάσης και με συμμετοχή Ελληνικών Εταιρειών – VIDEO
Defence Redefined
Published on 29/08/2021 at 09:30

Η δεύτερη φάση δοκιμών του προγράμματος OCEAN2020 (Open Cooperation for European mAritime awareNess) ξεκινά στη Βαλτική Θάλασσα τέλη Αυγούστου. Η εταιρεία Leonardo είναι ο συντονιστής σε αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα άμυνας για τη θαλάσσια επιτήρηση.

Η Leonardo θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με το Μη Επανδρωμένο Ελικόπτερο SW-4 SOLO, το ραντάρ Osprey 30 και με ένα ναυτικό σύστημα διαχείρισης μάχης (CMS). Όλα αυτά τα συστήματα βελτιώνουν την επίγνωση της κατάστασης των ναυτικών επιχειρήσεων και τις δυνατότητες λήψης αποφάσεων.

Η άσκηση, η οποία θα συντονιστεί από τη Σουηδική Saab, θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι ναυτικές δυνάμεις μπορούν να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν απειλές επιφανείας υψηλής ταχύτητας αλλά και άγνωστες υποθαλάσσιες δραστηριότητες. Το OCEAN2020 είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο αμυντικό ερευνητικό έργο για τη θαλάσσια επιτήρηση και η Leonardo συντονίζει μια ομάδα 43 εταίρων από 15 χώρες. 

 

Η επίδειξη θα περιλαμβάνει 13 μη επανδρωμένα συστήματα, τέσσερις ναυτικές μονάδες – ένα σουηδικό πλοίο υποστήριξης, ένα λιθουανικό περιπολικό σκάφος, ένα πολωνικό ναρκαλιευτικό και ένα γερμανικό ερευνητικό σκάφος – έναν δορυφόρο και δύο κέντρα διοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, τα μη επανδρωμένα συστήματα θα περιπολούν και θα ταξινομούν τις απειλές χρησιμοποιώντας μια σειρά αισθητήρων επί του σκάφους. Ένα σενάριο θα αφορά την επιτήρηση, τον περιορισμό και την εμπλοκή πολλαπλών απειλών επιφανείας, ενώ το δεύτερο θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό υποβρυχίων απειλών και τον εντοπισμό των ειδικών δυνάμεων του εχθρού σε φίλιες παράκτιες περιοχές.

 

 

Με βάση την επιτυχημένη πρώτη επίδειξη OCEAN2020, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2019 στον Κόλπο του Τάραντα, στην Ιταλία, η συμμετοχή της Leonardo στη δεύτερη άσκηση θα περιλαμβάνει μια σειρά καινοτόμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένου του Μη Επανδρωμένου Ελικοπτέρου SW-4 SOLO εξοπλισμένου με το ραντάρ Ενεργητικής Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA), Osprey 30. 

Διαβάστε επίσης: Πολεμικό Ναυτικό丨Δοκιμή του UAS τύπου CamCopter S-100

Το ίδιο ραντάρ θα βρίσκεται επίσης στο Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV) Patroller της Safran, κατά τη διάρκεια της άσκησης. 

Πέραν τούτων  το περιπολικό σκάφος  P11 Žemaitis του Λιθουανικού Ναυτικού θα είναι εξοπλισμένο με το σύστημα διαχείρισης μάχης (CMS) της Leonardo, επιτρέποντας τη διαλειτουργικότητα με το SW-4 SOLO ενσωματώνοντας και συντονίζοντας τις πληροφορίες που προέρχονται από το drone με τους αισθητήρες και τα συστήματα του πλοίου. χρόνος. Αυτή η προηγμένη τεχνολογία παρέχει στους χειριστές μια πλήρη εικόνα επίγνωσης της κατάστασης και την ικανότητα να αντιδρούν γρήγορα στις εξελίξεις. 

Τέλος, η Leonardo θα παρέχει υπηρεσίες παρατήρησης της γης μέσω της πλατφόρμας SEonSE (Smart Eyes on the SEas) από την κοινή επιχείρηση e-GEOS (με μερίδια των Asi 20% και Telespazio 80%), αξιοποιώντας τις δυνατότητες του δορυφόρου Cosmo-SkyMed.

 

 

Ο στόχος του OCEAN2020 είναι να αποδείξει τα οφέλη ενός «συστήματος συστημάτων» για τις ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις. Μια ανοιχτή, διαλειτουργική αρχιτεκτονική θα ενσωματώνει δεδομένα από πολλές διαφορετικές πλατφόρμες και θα τα τροφοδοτεί σε ένα ευρωπαϊκό κέντρο επιχειρήσεων, ένα πρωτότυπο του οποίου θα κατασκευαστεί στις Βρυξέλλες. Το συνολικό σύστημα θα βελτιώσει την επίγνωση της κατάστασης των ναυτικών δυνάμεων και την ικανότητά τους να σχεδιάζουν και να διαχειρίζονται επιχειρήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Διαβάστε επίσης: EDIDP | Μεγάλη Επιτυχία Κυπριακών Εταιρειών με Συμμετοχή σε Πέντε Νέες Προτάσεις

Το OCEAN2020 χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (προπαρασκευαστική δράση της ΕΕ για την αμυντική έρευνα) μέσω της επιχορήγησης με αριθ. 801697 και εφαρμόστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA). Είναι το μεγαλύτερο έργο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για την ενίσχυση της πανευρωπαϊκής άμυνας. 

Η Leonardo ηγείται μιας ομάδας 43 εταίρων από 15 χώρες, που περιλαμβάνει βιομηχανία, ερευνητικούς οργανισμούς και Υπουργεία Άμυνας, από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Λιθουανία.

Εκ μέρους της Ελλάδας, συμμετέχουν η IDE, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και η Altus.

Με πληροφορίες από: Leonardo S.p.A

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2021 – ALTUS LSA | Καινοτόμα UAVs για κάθε χρήση – VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This