Microsoft | Ο Αμερικανικός Στρατός προμηθεύτηκε πρωτότυπα της πιο προηγμένης έκδοσης του συστήματος IVAS
Defence Redefined
Published on 14/08/2023 at 16:03

Ο Αμερικανικός Στρατός (US Army) παρέλαβε την παράδοση των πρώτων 20 πρωτότυπων συστημάτων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Οπτικής Επαύξησης της έκδοσης 1.2 (Integrated Visual Augmentation System – IVAS) από τη Microsoft.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το υπόψη ορόσημο είναι το τελευταίο βήμα στη διαδικασία απόκτησης της πιο προηγμένης έκδοσης του συστήματος επίγνωσης τακτικής κατάστασης. 

Το IVAS είναι μια ενιαία πλατφόρμα, που διαθέτει μάσκα στρατιωτικών προδιαγραφών παντός καιρού και (heads-up) οθόνη προβολής ενδείξεων μικτής πραγματικότητας, η οποία ενσωματώνει εργαλεία επίγνωσης της κατάστασης επόμενης γενιάς και προσομοιώσεις υψηλής ανάλυσης, προκειμένου να παρέχει στους στρατιώτες βελτιωμένη κινητικότητα και φονικότητα, κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. Ως εκ τούτου, το IVAS θα παρέχει στους στρατιώτες μια ενιαία συσκευή μάχης, αλλά και εκπαίδευσης. 

Οι χρήστες θα χρησιμοποιήσουν το IVAS για να αποκτήσουν πληρέστερη κατανόηση του επιχειρησιακού τους περιβάλλοντος. Σε αυτό θα συμβάλουν οι ενισχυμένοι αισθητήρες χαμηλού φωτισμού και θερμότητας βελτιώνοντας την αναγνώριση του στόχου. Επιπλέον, το IVAS θα συνδέεται δικτυοκεντρικά με αισθητήρες επίγειων και εναέριων πλατφορμών, επιτρέποντας στους χρήστες να βλέπουν εξωτερικά των οχημάτων πριν τη φάση της αποβίβασης σε τυχόν επικίνδυνη κατάσταση. Ακόμα, το IVAS παρέχει δυνατότητες τρισδιάστατης χαρτογράφησης και πλοήγησης.

Ειδικότερα, το IVAS συμπληρώνει ό,τι σύστημα υπάρχει επί του παρόντος στο οπλοστάσιο του Αμερικανικού Στρατού, ενώ επεκτείνει τις δυνατότητες δυνάμεων εγγύς μάχης αξιοποιώντας την ψηφιακή αρχιτεκτονική για κοινή επίγνωση και υπολογιστική αιχμής, παρέχοντας μια προοπτική επαυξημένης πραγματικότητας πρώτου προσώπου που επιτρέπει την ενσωμάτωση επιχειρησιακών δεδομένων όπως διαδρομές και μέτρα ελέγχου στο οπτικό πεδίο του χρήστη.

Το ενσωματωμένο εργαλείο εκπαίδευσης του συστήματος, το Squad Immersive Virtual Trainer, παρέχει επίσης σενάρια με βάση τους αντικειμενικούς σκοπούς των στρατιωτών, καθώς και ασκήσεις μάχης μέσω ολογραφικών εικόνων και εικόνων μικτής πραγματικότητας, δίνοντας στις μονάδες την ευελιξία να εκπαιδεύουν τις ομάδες τους με ελάχιστους πόρους.

Το IVAS 1.2 δημιουργεί και βελτιώνει τις δυνατότητες των προηγούμενων εκδόσεων IVAS, IVAS 1.0 και IVAS 1.1. Συγκεκριμένα, το IVAS 1.2 ενσωματώνει αναβαθμίσεις αξιοπιστίας, διαθέτει βελτιωμένο αισθητήρα χαμηλού φωτισμού και εισάγει έναν νέο παράγοντα μορφής με χαμηλότερο προφίλ heads-up display με κατανεμημένο αντίβαρο για βελτιωμένη διεπαφή χρήστη και άνεση.

Το IVAS 1.2 έχει επίσης τη δυνατότητα να προσαρτάται σε ένα κράνος μάχης με μια αρθρωτή συσκευή για να επιτρέπει στους στρατιώτες να ανυψώνουν και να χαμηλώνουν την οθόνη, παρόμοια με τις παραδοσιακές μάσκες νυχτερινής όρασης.

Τα IVAS 1.0 και IVAS 1.1 θα εκδοθούν κυρίως σε σχολεία εκπαίδευσης και επιχειρησιακές μονάδες για εκπαιδευτική χρήση, ενώ η δύναμη εγγύς μάχης θα λάβει το IVAS 1.2.

Διαβάστε επίσης: Realiscape | H σύγχρονη εκδοχή του “Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις”

Σημειώνεται ότι και η ελληνική Theon Sensors εργάζεται σε παρόμοιας τεχνολογίας συστήματα κάτι το οποίο μας λέχθηκε και κατά την διάρκεια της συνέντευξης μας με τον Διευθύνων Σύμβουλο της κ. Βασίλη Σαββαΐδη στα πλαίσια της πρόσφατης DEFEA (στο 17:35). Δείτε ολόκληρο το βίντεο πιο κάτω.

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This