MBDA | Σύγχρονος προσομοιωτής μάχης για το AKERON MP
Defence Redefined
Published on 08/12/2023 at 17:17

*Αθανάσιος Τσάκαλος

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας EDEX 2023, η MBDA παρουσίασε το AKERON MP, το μοναδικό πυραυλικό σύστημα 5ης γενιάς σε υπηρεσία στον κόσμο.

Ωστόσο, η MBDA πέραν από την στατική επίδειξη του εν λόγω συστήματος, παρουσίασε και μια νέα γενιά προσομοιωτών για πληρέστερη εκπαίδευση των χειριστών του συστήματος. Ο εξομοιωτής στην έκθεση όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό βίντεο (τέλος του άρθρου) προσαρμόζεται ανάλογα σε διάφορα σενάρια μάχης αναλόγως απαιτήσεων του πελάτη.

Η MBDA εργάζεται για περισσότερα από 20 χρόνια στον τομέα της προσομοίωσης HardWare-In-the-Loop (HWIL). Το σύστημα προσομοίωσης HWIL χρησιμοποιείται για την υποστήριξη πελατών και παρέχει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών για το πλήρες σύστημα hardware-in-the-loop.

Η γενική αρχιτεκτονική του συστήματος επιτρέπει τη δοκιμή διαφορετικών αισθητήρων και την εφαρμογή πυραυλικών υποσυστημάτων σε πραγματικό υλισμικό ή ως μοντέλα λογισμικού. Η δυνατότητα κλειστού βρόχου παρέχεται μέσω διασυνδέσεων Ethernet, ScramNet ή VMIC σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

Διαβάστε επίσης: AKERON | Με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας

Το σενάριο μάχης 

Ο εν λόγω προσομοιωτής παρουσιάστηκε και τον περασμένο Ιούνιο στην έκθεση DEFEA στην Αθήνα όπου και είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε σχετικά. Ο κ. Frederic Michaud, υπεύθυνος του τμήματος Battlefield Sector – Business Development της MBDA, μας παρουσίασε ένα σενάριο μάχης για την χρήση του συστήματος AKERON MP.

Frederic Michaud – Head of Battlefield Sector – Business Development at MBDA

Αρχικά, ο κ. Michaud άρχισε την παρουσίαση επιδεικνύοντας μας ένα πυραυλικό σύστημα AKERON MP (πραγματικών διαστάσεων), που έχει διαμορφωθεί προς χρήση για επιχειρήσεις πεζικού. Στη συνέχεια, μέσω προσομοίωσης ενός wargame στο πλαίσιο του συστήματος προσομοίωσης HWIL, μας επιδείχθηκαν οι δυνατότητες του συστήματος AKERON MP.

Διαβάστε επίσης: MBDA – SAAB | Συνεργασία για το AKERON MP

Το σενάριο διαδραματίζεται στη μέση της Ευρώπης, κοντά σε ένα χωριό, όπου οι εξοπλισμένες με AKERON μονάδες πρέπει να προετοιμαστούν για να εξουδετερώσουν τις εχθρικές δυνάμεις και πιθανές ενισχύσεις, στα περίχωρά του υπόψη χωριού. Η ομάδα AKERON χωρίζεται σε δύο μονάδες.

Η πρώτη μονάδα αποβιβάζεται σε λόφο στο βόρειο τμήμα του χωριού και θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τους εχθρικούς στόχους εντός του χωριού. Η στοχοποίηση πέραν του οπτικού ορίζοντα θα επιτευχθεί με ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV), που διαθέτει δυνατότητες Συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης, Πρόσκτησης Στόχων και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, and Reconnaissance – ISTAR). 

Στο νότιο τμήμα του χωριού, ένα Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης πεζικού 8Χ8 VBCI, εξοπλισμένο με έναν τηλεχειριζόμενο πυργίσκο T40 εξοπλισμένο με τους πυραύλους Akeron MP, παραμένει κεκαλυμμένο για λόγους χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealthiness) κατά τη φάση παρατήρησης. Το VBCI συνοδεύεται από μια αποβιβασμένη μονάδα πεζικού.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Η Nexter παρουσιάζει διαφορετικές εκδόσεις του VBCI PHILOCTETES

Η πρώτη φάση του σεναρίου ξεκινά από νότια τοποθεσία. Η φάση παρατήρησης πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα υψηλής ανάλυσης διπλής λειτουργίας με ένα μη ψυχόμενο ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα απεικόνισης στο ορατό και ένα στο υπέρυθρο φάσμα (IR/TV seeker), ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο σταθμό βολής (firing post). Το σύστημα παρέχει έτσι στα στρατεύματα δυνατότητες εμπλοκής στόχων κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στην πραγματικότητα, ο χειριστής μπορεί είτε να μετατοπιστεί από τη μια ζώνη απεικόνισης στην άλλη είτε να συγχωνεύσει τις εικόνες για τον εντοπισμό πιθανών στόχων.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Επίδειξη Συνεργασίας πυραυλικών συστημάτων ORCHESTRIKE στο Paris Air Show 2023

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σενάριο, ο πρώτος εχθρικός στόχος ανιχνεύεται εντός του χωριού από τον σταθμό βολής του AKERON MP σε απόσταση 4 χλμ και εμπλέκεται επιτυχώς μετά από χτύπημα υψηλής ακρίβειας. Σε αυτό το στάδιο, η προετοιμασία της φάσης βολής είναι εντελώς αυτόματη, καθώς ο χρήστης στρέφει την κάμερα του σταθμού βολής στον στόχο και στη συνέχεια, ο πύραυλος ενεργοποιείται γνωρίζοντας ακριβώς ποιος είναι ο στόχος.

Κατά την εκτόξευση, ο πύραυλος μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικό του αισθητήρια διπλής λειτουργίας IR/EO για να εμπλέξει αυτόνομα τον στόχο. Επιπλέον, τα δεδομένα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της πτήσης μεταφέρονται στον χρήστη χάρη σε έναν μηχανισμό οπτικών ινών, που σημαίνει ότι ο χειριστής έχει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας ακόμη και μετά την εκτόξευση και μπορεί να αλλάξει στόχους κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ως εκ τούτου, το AKERON MP θεωρείται η βέλτιστη επιλογή τόσο για βολές με λειτουργία Fire & Forget, όσο και βολές με λειτουργία Man-On-The-Loop.

Προσομοιωτής Akeron MP

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε μονάδα λειτουργεί με δύο άτομα, όλα τα δεδομένα μπορούν να κοινοποιηθούν στον Ομαδάρχη, ο οποίος έχει το δικό του τερματικό σύστημα και έτσι μπορεί να επικυρώσει τον στόχο ανάλογα. Αυτό το παράδειγμα λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της δεύτερης εμπλοκής, όπου ένα σύστημα πυροβολικού έχει αρχικά στοχοποιηθεί, αλλά κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου, ανιχνεύεται ένας δεύτερος εχθρικός στόχος και ο αρχηγός της ομάδας αποφασίζει να εξουδετερώσει το νέο στόχο, που θεωρείται πιο κρίσιμος.

Διαβάστε επίσης: EURONAVAL 2022 | Πυραύλοι AKERON MP σε πυργίσκο NARWHAL από τις MBDA και NEXTER

Στη συνέχεια, μια νέα ακολουθία ξεκινά σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα και ο αρχικός στόχος αδρανοποιείται επίσης με επιτυχία. Μετά την επίθεση αυτή, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σενάριο, ο εχθρός θα αντιδράσει στέλνοντας ενισχύσεις (τέσσερα τεθωρακισμένα άρματα μάχης).

Σε αυτό το σημείο, το VBCI αφήνει την αρχική του θέση απόκρυψης και παίρνει θέση μάχης. Η αποβιβασθείσα μονάδα πεζικού εκτοξεύει τον πρώτο πύραυλο εναντίον του πρώτου άρματος μάχης σε λειτουργία Fire & Forget και στη συνέχεια εκτοξεύει έναν δεύτερο πύραυλο εναντίον του δεύτερου άρματος μάχης σε λειτουργία Man-On-The-Loop. Τα άλλα δύο άρματα μάχης εξουδετερώνονται από το VBCI, το οποίο επιχειρεί ως φορέας διπλού εκτοξευτή. Μετά από αυτό, το όχημα παίρνει την αρχική του θέση για παρατήρηση.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Επιτυχημένες οι βολές με AKERON MP του προγράμματος LynkEUs στην Κύπρο – VIDEO

Η αποστολή προσομοίωσης ολοκληρώθηκε επιτυχώς με μεγάλο βαθμό αυτοματισμού. Στη συνέχεια, η μονάδα στα βόρεια του χωριού, πλήρως προστατευμένη χρησιμοποιώντας τη φυσική διάταξη του χώρου για απόκρυψη, έχει άδεια να προσβάλει τους υπόλοιπους στόχους με τη βοήθεια ενός χειριστή UAV που πραγματοποιεί πτήσεις ανίχνευσης για τον εντοπισμό πιθανών εχθρικών στόχων. Όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από το UAV αποστέλλονται αυτόματα στη μονάδα AKERON, όπου ο αρχηγός της ομάδας επικυρώνει τον στόχο και ο χειριστής του εκτοξευτή εκτοξεύει το βλήμα προς την κατεύθυνση του στόχου και τον χτυπά σε ασφαλή απόσταση πέρα ​​από τη γραμμή του οπτικού ορίζοντα (beyond the line of sight – BLOS).

Σύμφωνα με τον κ. Michaud, αυτό το προσομοιωμένο σενάριο αποδεικνύει τα υψηλότερα επίπεδα ευελιξίας, ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας του συστήματος AKERON MP στην αντιμετώπιση των ταχέως μεταβαλλόμενων απαιτήσεων του επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This