MARSEUS | Ένα από τα πρώτα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για το 2022 με συμμετοχή Κυπριακών Εταιρειών
Defence Redefined
Published on 22/07/2022 at 11:05

Μετά από διαβούλευση με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε το πρόγραμμα MARSEUS (Modular Architecture Solutions for EU States), το οποίο συντονίζεται από την MBDA.

Το πρόγραμμα MARSEUS εδραιώνει, βελτιώνει και επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις με χρήση οπλικών συστημάτων τα οποία έχουν δυνατότητες εμπλοκής στόχων πέραν του οπτικού ορίζοντα (Beyond Line-Of-Sight – BLOS).

Στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), στις 19 Νοεμβρίου 2018 οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ ενέκριναν το πρόγραμμα EU BLOS για την ανάπτυξη μιας οικογένειας πυραυλικών συστημάτων με δυνατότητες BLOS, οι οποίοι δύναται να λειτουργούν μεταξύ άλλων σε Man-in-the-Loop (MITL) επιλογή, όπου το πυρομαχικά μπορούν να εμπλέξουν στόχους και να επιτεθούν υπό την επίβλεψη ενός ανθρώπινου χειριστή, ο οποίος δύναται να παρακάμψει τις ενέργειες αυτών. Παράλληλα τα πυρομαχικά αυτά θα πρέπει να είναι ικανά για αποστολή εικόνας σε πραγματικό χρόνο πίσω στο χειριστή για καλύτερο έλεγχο.

Η επιλογή του MARSEUS είναι το δεύτερο βήμα στην τεχνολογική και βιομηχανική υλοποίηση αυτού του έργου ανάπτυξης δυνατοτήτων. Το πρώτο βήμα αποτέλεσε το πρόγραμμα EDIDP LynkEUs, το οποίο η Επιτροπή ανέθεσε σε μια κοινοπραξία το 2020, που συντονίζεται από την MBDA, και ήδη παράγει πραγματικά αποτελέσματα για τα 3 κράτη που υπέγραψαν την Επιστολή Προθέσεων (Γαλλία, Βέλγιο και Κύπρος) και αναμένεται ένα άλλο σημαντικό βήμα, που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Διαβάστε επίσης: EDIDP | Μεγάλη Επιτυχία Κυπριακών Εταιρειών με Συμμετοχή σε Πέντε Νέες Προτάσεις

Το εν λόγω πρόγραμμα (MARSEUS) αποτελεί μια στενή συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, του Βελγίου, της Κύπρου και τώρα και της Σουηδίας και χρησιμοποιεί μια προσέγγιση Διαχείρισης Επιπτώσεων χτίζοντας πάνω στο πρόγραμμα LynKEUs με στόχο την εδραίωση μιας ευρωπαϊκής επιχειρησιακής ιδέας που βασίζεται στις δυνατότητες BLOS των πυραύλων για εγγύς μάχη. 

Ακόμα, το πρόγραμμα θα παρέχει επίσης την ευκαιρία για τον εντοπισμό και τη δοκιμή νέων αναδυόμενων τεχνολογικών λύσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μελλοντική ανάπτυξη αυτών των αρχιτεκτονικών οπλικών συστημάτων και θα ολοκληρωθούν με παραδείγματα εφαρμογής σε διάφορες πλατφόρμες. Η ομάδα διαχείρισης έργου περιλαμβάνει 22 εταίρους και υπεργολάβους από 11 χώρες της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Παρουσίαση της οικογένειας τακτικών πυραύλων 5ης γενιάς AKERON

Οι ιδέες, η ολοκλήρωση και οι δοκιμές στο πλαίσιο του MARSEUS θα βασίζονται στην εξ ολοκλήρου στην οικογένεια πυραυλικών συστημάτων AKERON MP και LP (πρώην MMP) της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας που αποτελεί την MBDA για να διασφαλιστεί η αυτονομία χρήσης, η ασφάλεια του εφοδιασμού και η επεκτασιμότητα. Η αυξανόμενη γεωστρατηγική αστάθεια καθιστά ολοένα και πιο σημαντικό για τα ευρωπαϊκά κράτη να αναπτύξουν και να ελέγξουν ανεξάρτητα αυτές τις ικανότητες επίγειας μάχης.

Η MBDA και οι δεκατρείς συνεργάτες της από το Βέλγιο (Ecole Royale Militaire, John Cockerill Defense, FN Herstal and Xenics), την Κύπρο (Additess και SignalGenerix), τη Γαλλία (Novadem, ATOS, ARQUUS και DELAIR) και τη Σουηδία (SAAB, BAE Hägglunds και Exen)  καθώς και οι οκτώ υπεργολάβοι τους από οκτώ χώρες, εισέρχονται πλέον σε φάση διαπραγμάτευσης της συμφωνίας επιχορήγησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Δικτυοκεντρική φιλοσοφία σε Exocet, Mistral, MMP και στο βάθος η συνεργασία με κυπριακές εταιρείες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Για πρώτη φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε το ντεμπούτο της στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Μπαχρέιν 2024, σηματοδοτώντας ένα…

Pin It on Pinterest

Share This