ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

LOTUS | UAVs επόμενης γενιάς από την ελληνική IDE για την αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων
Defence Redefined
Published on 30/11/2020 at 14:44

Το νέο Ευρωπαϊκό UAV, ειδικά σχεδιασμένο για την αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων και την αναγνώριση απειλών και στόχων υψηλής αξίας, θα είναι ελληνικής προέλευσης. 

Η INTRACOM DEFENSE (IDE) υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη συμφωνία επιχορήγησης για τη χρηματοδότηση ύψους 9,7 εκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος LOTUS – Low Observable Tactical Unmanned System, που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο του EDIDP (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης Άμυνας).

Διαβάστε επίσης: Προηγμένα drones με λειτουργία «σμήνους» θα κατασκευάσει η Ελλάδα

Το σύστημα LOTUS ενωσωματώνει μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά, όπως:

  • Μη ανίχνευση από εχθρικές δυνάμεις λόγω της stealth σχεδίασής του
  • Ανεξάρτητες λειτουργικές δυνατότητες
  • Αξιοπλοΐα και διαλειτουργικότητα με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ
  • Αξιόπιστία στην επικοινωνία
  • Εκτεταμένη υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και δυνατότητα επέκτασης για την υποστήριξη πρόσθετων αποστολών

Ορισμένες από τις προηγμένες δυνατότητες της πλατφόρμας δεν μπορούν να ενσωματωθούν σε υπάρχοντα σχέδια, παρέχοντας στο LOTUS ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το πρόγραμμα LOTUS θα βασίζεται σε προηγούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μέσω της συνεργασίας της IDE με βασικούς συνεργάτες σε προηγούμενα σχέδια RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems), όπως:

  • Το HCUAV, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία
  • Το DELAER, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιήσει πτήσεις τον επόμενο χρόνο.

Για την Ελλάδα, σε συνεργασία με τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξει τη βιομηχανική ικανότητα της χώρας και να αναπτύξει τεχνολογίες αιχμής, καθώς και να συντονίσει μια ευρεία ομάδα συμμετεχόντων ιδιωτικών και δημόσιων τομέων της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Μεγάλη επιτυχία Κυπριακών Εταιρειών για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας

Η κοινοπραξία του προγράμματος LOTUS συντονίζεται από την IDE και αποτελείται από βιομηχανικές, επιστημονικές και στρατιωτικές οντότητες από την Ελλάδα (IDE, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ALTUS, CFT, Πανεπιστήμιο Πατρών και Αποθήκη Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Πολεμικής Αεροπορίας), την Κύπρο (SignalGenerix , Cyric and Geoimaging) την Ισπανία (Embention) και τις Κάτω Χώρες (RHEA Group).

Μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας (HMoD) θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αντίστοιχες επιχειρησιακές του απαιτήσεις και να επιτύχει την αυτάρκεια εντός ενός πενταετούς σχεδίου, παρακάμπτοντας το εμπόδιο των μη ελεγχόμενων κρίσιμων συστημάτων. Επιπλέον, το Υπουργείο, θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει ένα Ελληνικό σύστημα, το οποίο θα καλύψει αποτελεσματικά ένα επιβεβαιωμένο κενό δυνατοτήτων για την άμυνα της χώρας.

Πηγή: Intracom Defence

Διαβάστε επίσης:

ERN | Εξομοιωτές πυραύλων MILAN, ΠΑΟ και λογισμικό βολής όλμων ανάμεσα στα εκθέματα του Υπουργείου Άμυνας – VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This