Lambda (λ) Automata | Αυτόνομες λύσεις επιτήρησης στην ημερίδα “Investing in Deep Tech: Dual-Use Technologies”
Defence Redefined
Published on 21/04/2024 at 16:11

Η πρόσφατη παρουσίαση της νεοφυούς εταιρείας Lambda Automata στην Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα “Investing in Deep Tech: Dual-Use Technologies” στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στην Αθήνα αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία παρουσίασης του συστήματος αυτόνομης επιτήρησης διττής χρήσης της εταιρείας. 

Η εκδήλωση, οργανωμένη από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, ανέδειξε την καινοτομία και την εφαρμοστική αξία τεχνολογικών λύσεων με διττή χρήση, επιδεικνύοντας την ωριμότητά τους και τη σημαντική τους συμβολή στους τομείς της άμυνας και της πολιτικής χρήσης.

κ. Δημήτριος Κώττας, Συνιδρυτής της Lambda Automata

Ο κ. Δημήτριος Κώττας, συνιδρυτής της Lambda Automata, παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα της ΛΑΕΔ την ολοκληρωμένη αυτόνομη λύση επιτήρησης της εταιρείας, η οποία επιτρέπει την συλλογή πληροφοριών επί του πεδίου σε πραγματικό χρόνο, εγκαθιδρύοντας στην πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων έχοντας πλέον εισέλθει στην εποχή του αυτόνομου και ασύμμετρου πολέμου.

Κατά τον ίδιο, τα προϊόντα της εταιρείας είναι κατασκευασμένα για να επιχειρούν αυτόνομα σε δυσχερή και απομακρυσμένα περιβάλλοντα με ελάχιστη έως καθόλου επίβλεψη αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην υπολογιστική όραση (computer vision), η οποία αποτελεί ένα πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) που εκπαιδεύει και επιτρέπει στους υπολογιστές να αντλούν βασικές πληροφορίες από διάφορες πηγές, όπως ψηφιακές εικόνες και βίντεο, τα αυτόνομα συστήματα και την ταχεία ανάπτυξη αυτών.

Η λύση της Lambda Automata βρίσκει εφαρμογή σε ένα εύρος αποστολών από την προστασία των δασών και των βασικών υποδομών μέχρι την παρακολούθηση των εκτεταμένων ακτογραμμών και χερσαίων συνόρων.

Διαβάστε επίσης: INVESTING IN DEEP-TECH: DUAL-USE TECHNOLOGIES | Το NIF και το DIANA στην Ελλάδα

Ειδικότερα, το Αυτόνομο Σύστημα Παρακολούθησης της εταιρείας απαρτίζεται από πολλαπλά αυτόνομα πλέγματα επιτήρησης, ιχνηλάτησης και επεξεργασίας απειλών, διασυνδεδεμένα μέσω τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι), επιτρέποντας απρόσκοπτη πρόσβαση και έλεγχο σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στο παρακάτω βίντεο.

LAST – Lambda Automated Surveillance Tower

Αρχικά, τα υπόψη δίκτυα παρατηρήσης ενσωματώνουν την διάταξη πύργου LAST με χρήση εξαρτημάτων Commercial-Off-The-Shelf (COTS) και ενσωματωμένη σουίτα αισθητήρων, η οποία επιτρέπει την επιτήρηση και κάλυψη μεγάλων πυκνών εκτάσεων, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Η διάταξη πύργου φέρει κάμερα για πλήρως παθητική ιχνηλάτηση τόσο για την ημέρα όσο και για τη νύχτα, ενώ η εταιρεία κάνει χρήση λογισμικού, το οποίο δύναται να:

  • Προσδίδει γεωγραφικές συντεταγμένες σε πληροφορίες εικόνας (geo-tag).
  • Ταξινομεί αντικείμενα ή συμβάντα ενδιαφέροντος που έχουν εντοπιστεί.
  • Ομαδοποιεί αντικείμενα που σχετίζονται με το ίδιο περιστατικό ως ένα μεμονωμένο γεγονός.
  • Εντοπίζει πιθανές απειλές με γεωγραφική ετικέτα χωρίς τη χρήση ενεργών αισθητήρων όπως ραντάρ ή αποστασιόμετρα λέιζερ.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της εν λόγω διάταξης πύργου είναι ότι η εγκατάσταση αυτής δεν απαιτεί υποδομές, αλλά αντιθέτως χαρακτηρίζεται από ευκολία συναρμολόγησης και μεταφοράς, καθώς δεν υφίσταται εξάρτημα βαρύτερο των 20 κιλών. Μάλιστα, η ενεργειακή επάρκεια εξασφαλίζεται από συσσωρευτές και φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η εταιρεία προσφέρει την διάταξη πύργου σε τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές:

  • LAST-90: Ανίχνευση ανθρώπου σε 0,6 χλμ, οχήματος στο 1 χλμ και πλοίου στο 1 χλμ κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • LAST-300: Ανίχνευση ανθρώπου σε 2,5 χλμ, οχήματος στα 4 χλμ και πλοίου στα 4 χλμ κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • LAST-1700 (το έκδοχο που εμφανίζεται στο βίντεο επίδειξης): Ανίχνευση ανθρώπου σε 1,7 χλμ, οχήματος στα 4 χλμ και πλοίου στα 5 χλμ κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • LAST-  ΧΧ00: δεν έχουν αποδεσμευτεί στοιχεία για χρήση κατά τη διάρκεια της νύχτας

MP-LAST – Man-portable LAST

Επιπλέον, η εταιρεία έχει αναπτύξει και δύο εκδοχές ενός αυτόνομου φορητού πύργου (MP-Last / Mini MP-Last), το οποίο χαρακτηρίζεται από την απουσία μαγνητικών ιδιοτήτων (properties), GPS, πυξίδας και λέιζερ. Αμφότερα μπορούν να αναπτυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (το MP-LAST σε λεπτά και το Mini MP-LAST σε δευτερόλεπτα) με το πρώτο να έχει 24 ώρες αυτονομία και το δεύτερο 12 ώρες αυτονομία.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Mini MP-Last:

  • Ύψος: 1,9 μέτρα σε πλήρη ανάπτυξη / 0,2 μέτρα σε διάταξη μεταφοράς
  • Μήκος: 0,5 μέτρα σε πλήρη ανάπτυξη /  0,5 μέτρα σε διάταξη μεταφοράς
  • Πλάτος: 0,3 μέτρα σε πλήρη ανάπτυξη / 0,3 μέτρα σε διάταξη μεταφοράς

Τεχνικά χαρακτηριστικά MP-Last:

  • Ύψος: 2,1 μέτρα σε πλήρη ανάπτυξη / 0,65 μέτρα σε διάταξη μεταφοράς
  • Μήκος: 1,1 μέτρα σε πλήρη ανάπτυξη /  0,6 μέτρα σε διάταξη μεταφοράς
  • Πλάτος: 0,7 μέτρα σε πλήρη ανάπτυξη / 0,5 μέτρα σε διάταξη μεταφοράς

JERICHO

Jericho

Πλην όλων αυτών, η Lambda Automata παρουσίασε δια ζώσης το σύστημα Jericho στην ενημερωτική ημερίδα, το οποίο φαίνεται να λειτουργεί ως μια φορητή συσκευή επικοινωνιών με υψηλό βαθμό συνδεσιμότητας και εικοσιτετράωρη λειτουργία.

Το σύστημα αυτό επιτρέπει την πλήρη σύνδεση, παρακολούθηση και έλεγχο ενός δικτύου επιτήρησης αποτελούμενο από τα προαναφερθέντα συστήματα από απομακρυσμένες τοποθεσίες. Ακόμα, μπορεί να εκτελεί πλήρως αυτόνομα την ανταλλαγή τακτικών πληροφοριών, οπουδήποτε και οποτεδήποτε στο πεδίο της μάχης. 

Στην εικόνα, διακρίνεται και ένα τηλεχειριστήριο για τον χειρισμό ενός οποιουδήποτε εμπορικά διαθέσιμου drone. Κατ’ ουσίαν, το Jericho λειτουργεί ως ο κύριος κόμβος του Δικτύου επιτήρησης ενσωματώνοντας διαφορετικά πρωτόκολλα επικοινωνίας (κύρια, εναλλακτικά, Έκτακτης Ανάγκης μέσω δορυφόρου, δικτύου 3G/4G, και ραδιοσυχνοτήτων UHF/VHF). 

Ταυτόχρονα, μέσω του συστήματος είναι εφικτό να προβληθούν και να αναλυθούν βάσει χάρτη οι συλλεχθείσες πληροφορίες από συστήματα πλήρως διασυνδεδεμένα σε επίπεδο στόλου (Operate at fleet level) με την εισαγωγή πολλών χρηστών.

Διαβάστε επίσης: Lambda Automata | “Σήκωσε” 6 εκατ. ευρώ η startup που κατασκευάζει πύργους παρακολούθησης

Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο η Lambda Automata ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση νέας χρηματοδοτήσεως ύψους 6 εκατ. €, ενώ πρόσφατα αντιπροσωπεία της Διοικήσεως Αναπτύξεως (DEVCOM) του Στρατού των ΗΠΑ πραγματοποίησε επίσκεψη στην εταιρεία, όπου τα στελέχη της ελληνικής εταιρείας ενημέρωσαν τους επισκέπτες για τις δραστηριότητες, τα προϊόντα που έχουν αναπτύξει, αυτά που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και τα μελλοντικά σχέδιά τους, που επεκτείνονται και εκτός συνόρων.

Η επίσκεψη στην Lambda Automata εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αναζήτησης εταιρειών, που αναπτύσσουν τεχνολογίες που δύνανται να αξιοποιηθούν από τον Αμερικανικό Στρατό.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Η νεοφυής Lambda (λ) Automata εντυπωσίασε με τις πρωτοποριακές αυτόνομες λύσεις επιτήρησης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This