ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

JEY – CUAS | Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αντι-drone με τη συμμετοχή της Κυπριακής Εταιρείας SignalGeneriX
Defence Redefined
Published on 27/08/2021 at 16:15

Ως σημαντική επιτυχία για την εγχώρια έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας χαρακτηρίζει το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας τη συμμετοχή Κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ακόμα πέντε προτάσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας (European Defence Industrial Development Programme – EDIDP), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μεταξύ των προγραμμάτων που έλαβαν έγκριση και χρηματοδότηση, ξεχωρίζει το πρόγραμμα “JEY – CUAS: Joint European sYstem for Countering Unmanned Aerial Systems”, το οποίο αποβλέπει στην ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού συστήματος anti-drone. Ένας από τους βασικούς συντελεστές του προγράμματος από 14 χώρες και 38 επιχειρήσεις είναι η Κυπριακή εταιρεία SignalGeneriX Ltd. Συντονιστής του προγράμματος είναι η Ιταλική LEONARDO S.P.A.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 15.003.473 ευρώ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό με 13.500.000,00 ευρώ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη μιας κοινής Ευρωπαϊκής δυνατότητας αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.

Διαβάστε επίσης: EDIDP | Μεγάλη Επιτυχία Κυπριακών Εταιρειών με Συμμετοχή σε Πέντε Νέες Προτάσεις

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το εν λόγω πρόγραμμα θα προωθήσει τεχνολογίες σε επίπεδο συστημάτων και υποσυστημάτων για να αναπτύξει ένα προηγμένο και αποτελεσματικό “σύστημα συστημάτων” νέας γενιάς C-UAS βασισμένο σε ειδική, αρθρωτή και ευέλικτη αρχιτεκτονική Διοίκησης και Ελέγχου (C2) “plug’n’play” όντας διαλειτουργικό με δομές πληροφοριών C2, ικανό να αντιμετωπίσει την αναδυόμενη απειλή των μικροσκοπικών drones που χρησιμοποιούνται για αμυντικούς σκοπούς.  

Το σύστημα θα προσφέρει λύσεις στη βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης και της άμεσης αντίδρασης σε ελάχιστο χρόνο για να ξεπεραστεί η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (UAS) σε συστήματα αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (C-UAS) πρώτης γενιάς, που συμβαδίζουν με τις νέες εναέριες απειλές (LSS – Low, Small, Slow). 

Ακόμα, το σύστημα θα δύναται να αναπτύσσεται γρήγορα παρέχοντας όχι μόνο έγκαιρη επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης, αλλά και εξασφαλίζοντας την προστασία των στρατευμάτων σε θέατρα επιχειρήσεων. Το έργο θα πληροί τις ισχύουσες απαιτήσεις πιστοποίησης και κανονιστικές ρυθμίσεις.

Ο στόχος είναι να αναπτύξει μεθόδους και τεχνικές με τις οποίες μπορούν να εντοπιστούν και να καταπολεμηθούν παράνομα, κακόβουλα drones. Το πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει για δύο χρόνια. Εάν είναι επιτυχημένο, θα επιλεχθεί τελικά για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κυπριακή εταιρεία SignalGeneriX, ιδρυθείσα το έτος 2005, αποτελεί βασικό συντελεστή σε αυτήν την προσπάθεια με το εξειδικευμένο προσωπικό της, την πολυετή εμπειρία της και την υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία της. 

Συνολικά, η εταιρεία παρέχει εξαιρετικά Έρευνας και Ανάπτυξης προϊόντα στον τομέα της Επεξεργασίας Ψηφιακού Σήματος (Digital Signal Processing) και των Επικοινωνιών δεσμευόμενη πάντα στους πελάτες της για καινοτόμες τεχνολογίες και αρωγή σε κάθε βήμα της ανάπτυξης νέων λύσεων που βασίζονται στην πνευματική της ιδιοκτησία και τις αποδεδειγμένες τεχνολογίες της.

Το ιστορικό της στην επιτυχή ανάπτυξη προϊόντων αποτυπώνεται σε περισσότερα από δεκαπέντε προϊόντα που διατίθενται στην αγορά ως ιδιόκτητες τεχνολογίες σε υλικό και λογισμικό. Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμπορικών προϊόντων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων έχει χρησιμοποιηθεί δημιουργικά για την επίλυση βιομηχανικών προβλημάτων για ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και τομέων της αγοράς, όπως οι έξυπνοι αισθητήρες και τα ιατρικά συστήματα, ενώ πρόσφατα κάνει τεράστια άλματα στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Πλην της SignalGeneriX, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η EMATIK LTD, και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία εκ μέρους της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, SignalGeneriX

Διαβάστε επίσης: SignalGeneriX | Τεράστια άλματα στον τομέα της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This