INVESTING IN DEEP-TECH: DUAL-USE TECHNOLOGIES | Το NIF και το DIANA στην Ελλάδα
Defence Redefined
Published on 17/04/2024 at 17:49

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η Ενημερωτική Ημερίδα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στην Αθήνα με θέμα “Investing in Deep Tech: Dual-Use Technologies”.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, μέλος του Δικτύου DIANA με συνδιοργανωτές το NATO Innovation Fund και το Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic. 

Επιπρόσθετα, πρέπει να αναφερθεί η συνδρομή του Elevate Greece, το οποίο συνεχίζει ακάθεκτα να δίνει ευκαιρίες για δικτύωση και χρηματοδότηση των μελών του.

κ. Δημήτριος Φιλιάγκος

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό από τον κ. Δημήτριο Φιλιάγκο, Πλοίαρχο (Μ) και Διευθυντή ΓΔΑΕΕ/ΔΑΕΤΕ εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

κ. Παντελής Τζωρτζάκης

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκαν σε πρώτο χρόνο ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και δευτερευόντως ο κ. Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, Διευθύνων Σύμβουλος στο Elevate Greece. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στο όραμα και την δράση προς όφελος του Ελληνικού Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας.

κ. Φραγκίσκος Θεοφύλακτος

Έπειτα, στο podium βρέθηκαν ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Ερευνητικού Κέντρου ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», κ. Γεώργιος Νούνεσης, ο οποίος επελέγη μεταξύ των νέων μελών της Συμβουλευτικής Ομάδας του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για θέματα Αναδυόμενων Τεχνολογιών Αιχμής (NATO Secretary General’s Advisory Group on Emerging Disruptive Technologies), ο κ. Patrick Schneider Sikorsky εκπροσωπώντας το NIF και τέλος ο κ. Adrian Dan εκπροσωπώντας το DIANA.

κ. Γεώργιος Νούνεσης

Αυτοί αναφέρθηκαν λεπτομερώς στις ευκαιρίες, που υφίστανται για την αξιοποίηση των τεχνολογιών διττής χρήσης, στα σύγχρονα εργαλεία, που προσφέρει η Βορειοατλαντική Συμμαχία για την προώθηση και την ενίσχυση των προηγμένων τεχνολογιών διττής χρήσης (dual-use deep tech), καθώς και για τις δυνατότητες του εγχώριου Οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας. 

κ. Patrick Schneider Sikorsky

κ. Adrian Dan

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν αξιόλογες startups, οι οποίες παρουσίασαν εν συντομία (pitch) τα καινοτόμα προϊόντα τους “διπλής χρήσης” – στρατιωτικής και πολιτικής – στην κατάμεστη αίθουσα της ΛΑΕΔ δίνοντας μία ενδεικτική εικόνα της ωριμότητας (maturity) και της σχέση (relevance) της τεχνολογίας με τα πεδία ενδιαφέροντος των παρευρισκόντων φορέων.

Συγκεκριμένα, η εταιρείες που παρουσίασαν στην εκδήλωση ήταν οι εξής: Cyrus, FEAC, Traqbeat Technologies, Cogitat, Akronic, Vertliner, iCOMAT, SOTIRIA Technology , Velos Rotors, Argo Semi, Lambda Automata, SARM, Qubiom, και Solmeyea.

Στόχος, ο οποίος επιτεύχθηκε στο μέγιστο, ήταν η μέγιστη αξιοποίηση της διάδρασης των εκπροσώπων του NATO Innovation Fund και του DIANA με τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και τα ελληνικά funds, τα οποία εκπροσωπήθηκαν από τις Marathon, Big Pi, Metavallon, Uni.Fund και Phaistos/5g ventures.

Διαβάστε επίσης: DEFEA Conference 2024 | Οι εγγραφές είναι πλέον ανοιχτές

Tο Ταμείο Καινοτομίας toy NATO (NATO Innovation Fund – NIF) και ο Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας του ΝΑΤΟ (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – DIANA) έχουν ως αποστολή την προώθηση των προηγμένων τεχνολογιών διττής χρήσης (dual use deep tech), οι οποίες δύνανται να έχουν εφαρμογή στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας (defence, security and resilience).

Στους εν λόγω τομείς συμπεριλαμβάνονται οι εξής τεχνολογίες: Big Data, Artificial Intelligence (AI), cyber, autonomy, quantum, biotechnologies and human enhancement, hypersonic systems, space, novel materials and manufacturing, energy and propulsion, και next-generation communications networks.

H υπόψη εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία σε ελληνικές startups να ενημερώσουν το κοινό παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους και να δικτυωθούν με στελέχη της αγοράς και των VCs, ευκαιρία η οποία δεν πέρασε ανεκμετάλλευτη.

Διαβάστε επίσης: ΓΔΑΕΕ | Συγκροτήθηκε μικτή ομάδα εργασίας με την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This