Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Το ελικόπτερο επόμενης γενιάς AW-249 έκανε πρεμιέρα στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY 2024.
Η πλατφόρμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του ιταλικού υπουργείου Άμυνας και της Leonardo.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το AW-249 (με την ονομασία AH-249A NEES – Nuovo Elicottero da Esplorazione e Scorta – γνωστό ως «Fenice») είναι το μόνο ελικόπτερο μάχης δυτικής σχεδίασης υπό ανάπτυξη για να ανταποκρίνεται σε αναδυόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις, καθώς και στις εξελίξεις της στρατιωτικής κάθετης απογείωσης.
Το AW-249 διαθέτει μια πλήρη ανοιχτή αρχιτεκτονική με σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης και προσαρμογή συστήματος/δυνατοτήτων για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς.
Εκτός από τη βελτίωση της ταχύτητας, της εμβέλειας, του περιθωρίου ισχύος και του ωφέλιμου φορτίου, των δυνατοτήτων πτήσης σε Hot&High συνθήκες, της ευελιξίας για πτήση πάνω από το ανάγλυφο του εδάφους), ο πυρήνας του AW-249 είναι η ικανότητά του να είναι πλήρως ενσωματωμένο και διαλειτουργικό στο σύγχρονο πολυχωρικό πεδίο μάχης (αέρας-γη-θάλασσα-κυβερνοχώρος).
Διαβάστε επίσης: “ΑΙΓΙΣ” | Η Πυροσβεστική αποκτά τρία καινούρια ελικόπτερα AW139 της Leonardo
Το εσωτερικό του διαθέτει προηγμένη διεπαφή ανθρώπου-μηχανής και οθόνη αφής/συσκευές αναγνώρισης χειρονομιών στο πιλοτήριο και ένα εξαιρετικά εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης μάχης που αναπτύχθηκε από τη Leonardo. Οι οθόνες και το σύγχρονο κράνος πιλότου επιτρέπουν στο πλήρωμα να έχει γρήγορη πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την πτήση, την πλοήγηση και την αποστολή που παρέχεται από πολλαπλούς αισθητήρες και προηγμένη συνδεσιμότητα.
Το AW-249 μπορεί να εκτελέσει μια ποικιλία αποστολών, συμπεριλαμβανομένων εναέριας συνοδείας, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, επίθεσης και αεροπορικής απαγόρευσης. Το ελικόπτερο μπορεί επίσης να επιχειρίσει ως στοιχείο απόκτησης πληροφοριών ενός συστήματος C4 (ISTAR), χρησιμοποιώντας τα συστήματα επιτήρησης (είτε τα δικά του είτε αυτά των συνεργαζόμενων μονάδων) για τη σάρωση της περιοχής ενδιαφέροντος, τον εντοπισμό μονάδων εδάφους (τόσο φίλιες όσο και εχθρικές) για τη δική του χρήση ή για τη διάδοση των πληροφοριών μέσω ασφαλούς καναλιού στο Κέντρο Διοίκησης & Ελέγχου.
Επομένως, το AW-249 αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις προηγμένες δυνατότητες Crewed-Uncrewed Τeaming.
Όσον αφορά τον εξοπλισμό, το AW-249 είναι εξοπλισμένο με κατευθυνόμενες και μη κατευθυνόμενες ρουκέτες 70 χιλ, κατευθυνόμενους πυραύλους υπέρυθρης ακτινοβολίας αέρος-αέρος και κατευθυνόμενους πυραύλους ραδιοσυχνοτήτων ή οπτικών ινών αέρος-εδάφους. Επιπλέον φέρει τρίκαννο πυροβόλο τεχνολογίας Gatling 20 χιλ.
Διαβάστε επίσης: DSEI 2023 | Η Leonardo παρουσιάζει το ελικόπτερο AW-149 εξοπλισμένο με πυραύλους Hellfire
Τεχνικά χαρακτηριστικά του AW-249:
- Μέγιστο βάρος απογείωσης: 8.300 κιλά
- Ωφέλιμο φορτίο: 2.800 κιλά
- Κινητήρας: AEO Take-Off 2 x 126% 3.148 HP / AEO Max Continuous Power 2 x 116% 2.907 HP
- Μήκος: 17,63 μέτρα
- Ύψος: 4,26 μέτρα
- Πλάτος: 4,60 μέτρα
- Διάμετρος ρότορα: 14,60 μέτρα
- Ταχύτητα πλεύσης: 287 χλμ/ώρα
- Εμβέλεια: 796 χλμ
- Αυτονομία: 4,5 ώρες
- Οροφή απο-προσγείωσης: 1000 πόδια / 15.000 πόδια
- Οροφή πτήσης: 20.000 πόδια
- Ρυθμός ανύψωσης: 2.350 πόδια/λεπτό
Όσον αφορά την επιβιωσιμότητα, το σύστημα αξιοποιεί την προηγμένη Σουίτα Integrated Defensive Aids Suite (IDAS), μαζί με θωρακισμένα καθίσματα και αντι-βαλλιστικές δεξαμενές καυσίμων, χαμηλή ανιχνευσιμότητα και ανώτερη επίγνωση της κατάστασης που προσφέρει η δυνατότητα πλοήγησης και σύντηξη δεδομένων των αισθητήρων.
Το AW-249 αναπτύσσεται επίσης με δυνατότητες ψηφιακής προσομοίωσης και έχοντας υπόψη μια προσέγγιση τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης τελευταίας τεχνολογίας, επωφελούμενη από προσομοίωση αποστολής υψηλής πιστότητας και εικονική πραγματικότητα και προδιαγραφική συντήρηση μέσω συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, μεταξύ άλλων.
Το AW-249 αναπτύσσεται για να αντικαταστήσει τον στόλο AW-129 του ιταλικού στρατού που πλησιάζει στο τέλος του κύκλου ζωής του. Ένα πρωτότυπο AW-249 πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το καλοκαίρι του 2022. Τέσσερα πρωτότυπα έχουν κατασκευαστεί από τότε, με δύο ελικόπτερα να δοκιμάζονται σε επιδόσεις, ενοποίηση συστήματος και δοκιμές ωφέλιμου φορτίου και άλλα δύο να έχουν ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσουν τις δοκιμές σύντομα.
Η σύμβαση παραγωγής αναμένεται σύντομα, με τις παραδόσεις στον Ιταλικό Στρατό να ξεκινούν το 2027. Το AW-249 θα είναι επίσης διαθέσιμο για εξαγωγές, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί πρόθεση συμπαραγωγής του όπως είχε συμβεί με τα ελικόπτερα AW-129 τα οποία παράγει η Τουρκία με την ονομασία T-129 ATAK.
Διαβάστε επίσης: AW-139 | Έρευνα και Διάσωση 24/7/365 για την Κ.Δ – Συνέντευξη με εκπρόσωπο της Leonardo σε DEFEA 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία | Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία με Patriot, IRIS-T, άρματα Leopard και οχήματα Caracal
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…