EUROSATORY 2022 | Η Cerbair παρουσίασε το C-UAS σύστημα HYDRA 300 προσφέροντας μια νέα λύση ενάντια στα drones
Defence Redefined
Published on 29/06/2022 at 17:23

*Χρίστος Λοΐζου

Η οικογένεια συστημάτων αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Εναέριων Συστημάτων (Counter Unmanned Aircraft Systems C-UAS) Hydra της Cerbair καλωσόρισε το τρίτο μέλος της σειράς HYDRA, το HYDRA 300, στην Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2022 στο Παρίσι. 

Η DEFENCE ReDEFiNED επισκέφτηκε το περίπτερο της Cerbair και συνομίλησε με εκπρόσωπο εταιρείας, για τα πολύ ενδιαφέροντα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση. H Cerbair βρισκόταν στην Eurosatory 2022 μαζί με την Keas, η οποία ειδικεύεται στα συστήματα αδρανοποίησης των anti-drone συστημάτων και ένα από τα προϊόντα της είναι και τα γνωστά anti-drone συστήματα (jammers) Minka. Η συνεργασία της με την Cerbair έχει ενισχυθεί σημαντικά, ιδιαίτερα μετά και από την κοινή ανακοίνωση τους στην έκθεση Milipol 2021, για την σύσταση στρατηγικής συνεργασίας ώστε να καταστούν βασικοί δρώντες στον τομέα των anti-drones παγκόσμια.

Σύμφωνα με την Cerbair, το HYDRA 300  προέρχεται από την εμπειρία και τα σχόλια των χρηστών του συστήματος ανά το παγκόσμιο.

Διαβάστε επίσης: Cerbair | Lessons learned από τις επιθέσεις με drones των Χούθι στα ΗΑΕ

Το HYDRA 300 δύναται να καλύψει όλες τις ζώνες συχνοτήτων που συναντώνται σήμερα και αυτά που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των “μη πολιτικών” UAVS, καθώς ο αισθητήρας τώρα ανιχνεύει όλους εκπομπές ελέγχου των UAVs και τα τηλεχειριζόμενα drones που λειτουργούν στο εύρος συχνοτήτων 400 MHz – 6 GHz σε ακτίνα έως 3 χλμ και γωνιά 90°. Κάθε πάνελ μπορεί επίσης να λειτουργεί ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με 4, 8, 12 ίδια πάνελ. 

Περαιτέρω, η ​εμβέλεια εντοπισμού του συστήματος αυξάνεται από τα 2 χλμ για το HYDRA 200,  στα 3 χλμ για το HYDRA 300. Η ακρίβεια είναι σημαντικά βελτιωμένη ώστε να φτάσει τις 3° RMS (Root Mean Square), σε σύγκριση με τις 10° για το HYDRA 200, ενώ η υπόψη λύση, ενσωματωμένη σε έναν πολυαισθητήρα διοίκησης και ελέγχου (C2), έχει εν τέλει πολύ χαμηλό ποσοστό λανθασμένων συναγερμών.

Η βασική τεχνολογία του HYDRA 300 στηρίζεται στην τεχνολογία αλγορίθμων που ανέπτυξε η Cerbair  για ανάλυση των ραδιοσυχνοτήτων. Όπως το μυθολογικό τέρας  με τα πολλά κεφάλια, το HYDRA βασίζεται σε έναν επεκτάσιμο αριθμό παθητικών αισθητήρων που είναι εγκατεστημένοι είτε επί εδάφους π.χ. επί ιστών είτε σε οχήματα είτε σε σκάφη είτε ακόμα και σε εναέριες πλατφόρμες. Ο ελάχιστος αριθμός αισθητήρων για κάλυψη 360 είναι τέσσερις όπως φαίνεται και στην φωτογραφία πιο κάτω.

Ως εκ τούτου, το HYDRA είναι ικανό να ανιχνεύει τόσο UAV και όσο και τον απομακρυσμένο Έλεγχο (Remote Control) αυτού, να αναγνωρίζει τον τύπο του UAV με μηδενικές παρεμβολές (Παθητικός αισθητήρας / Passive solution). Επιπλέον, το σύστημα είναι γνωστό για την ευκολία εγκατάστασης του (20 λεπτά / 2 PAX), ενώ είναι αρθρωτό, εξελίξιμο και εξαιρετικά παραμετροποιήσιμο. Η ανίχνευση στόχων από το σύστημα κυμαίνεται στα 2 χλμ, ενώ εγκατεστημένο σε πλοίο μπορεί να φτάσει τα 4 χλμ. Η εταιρεία το καθιστά συμβατό εκτός από την στατική έκδοση, επιπλέον και σε πλοίο, ελικόπτερο και όχημα.

Διαβάστε επίσης: MILIPOL 2021 | CERBAIR “CHIMERA”- O εφιάλτης των drones

Το σύστημα HYDRA 300 χρησιμοποιείται και ως παθητικός αισθητήρας για αριθμό άλλων συστημάτων εγκατεστημένων σε ποικίλες πλατφόρμες όπως οχήματα μάχης. 

Στη έκθεση Eurosatory το υπόψη σύστημα εμφανίστηκε επί του τροχοφόρου όχημα 8Χ8 VBCI Philoctetes της Nexter αλλά και στο περίπτερο της MBDA, όπου το HYDRA 300 ήταν μέρος του συστήματος C-UAS Sky Warden. 

Επιπλέον το HYDRA 300 ήταν εγκατεστημένο στον τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων Hornet  (Remote Control Weapon Station – RCWS) της Arquus. Ειδικότερα το RCWS Hornet Air Guard, με εγκατεστημένο το HYDRA 300 όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο πιο κάτω (link) μπορεί πέραν της εμπλοκής των drone να χρησιμοποιηθεί παράλληλα και για αποστολές παρατήρησης ή μάχης. 

Με τον εντοπισμό ενός εχθρικού UAV, ο χειριστής του Hornet Air Guard ειδοποιείται αυτόματα για την απειλή και μπορεί να αναγνωρίσει το στόχο μέσω οπτικών συστημάτων (optronics). Το UAV μπορεί στη συνέχεια να εξουδετερωθεί με τον αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλ. και βομβίδες τεχνολογίας Air Burst (πυροδότηση στον αέρα με διασπορά σφαιριδίων).

Διαβάστε επίσης: Medusa | Η “μυθολογική” αντι-drone λύση της Cerbair

Τέλος όπως μας λέχθηκε η Cerbair σε συνεργασία με την Thales και CS Group, θα παράσχει το HYDRA 300 για το σύστημα ανίχνευσης του προγράμματος PARADE το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία των εγκαταστάσεων κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Τα πρώτα συστήματα PARADE που παρήγγειλε η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (Directorate General of Armaments – DGA) θα παραδοθούν εντός του έτους.

Επίσης η Cerbair, συμμετέχει στο JEY – CUAS, ευρωπαϊκό πρόγραμμα αντι-drone στο οποίο συμμετέχει σε σύνολο 38 εταιρειών -οργανισμών και η κυπριακή εταιρεία SignalGeneriX μαζί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, την ΕΑΒ και την IMATIK από την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: JEY – CUAS | Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αντι-drone με τη συμμετοχή της Κυπριακής Εταιρείας SignalGeneriX

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This