European Sky Shield Initiative | Δανία και Σουηδία τα νέα μέλη της γερμανικής πρωτοβουλίας για την αντιαεροπορική άμυνα
Defence Redefined
Published on 17/02/2023 at 10:49

Χθες, η Δανία και η Σουηδία εντάχθηκαν στην European Sky Shield Initiative (ESSI) που συντονίζει η Γερμανία. 

Αυτή τη στιγμή, στην EESI συμμετέχουν πλέον 17 συνολικά χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Δανία και Σουηδία. 

Η Ελλάδα προς το παρόν δεν συμμετέχει στο σχήμα αυτό, ενώ ούτε η Γαλλία συμμετέχει ανησυχώντας για την αυξανόμενη γερμανική επιρροή μέσω του προγράμματος. 

Όμως, δεν αποκλείεται η δημιουργία μιας δικής της αντίστοιχης πρωτοβουλίας μαζί με την Ιταλία, στοχεύοντας στην αξιοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων που παράγουν οι αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών.

Μάλιστα, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mircea Geoană, δήλωσε ότι η ηγεσία της Γερμανίας μέσω της European Sky Shield Initiative, αξιοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα πλαίσια συνεργασίας του ΝΑΤΟ, είναι ένα κρίσιμο βήμα για να διασφαλιστεί ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά από αεροπορικές και πυραυλικές απειλές.

Ένα μέρος της προβλεπόμενης πολυεθνικής απόκτησης συστημάτων αεράμυνας της ESSI θα διεξαχθεί μέσω μιας διαδικασίας ταχείας απόκτησης (Rapid Acquisition Track) στο πλαίσιο του Αρθρωτού Προγράμματος Επίγειας Αεράμυνας Υψηλής Ορατότητας του ΝΑΤΟ (NATO’s Modular Ground-Based Air Defence High Visibility Project). 

Δέκα Συμμαχικοί Υπουργοί Άμυνας ξεκίνησαν αυτήν την προσπάθεια χθες παράλληλα με την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεννόησης και τις σχετικές δεσμεύσεις χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, στόχος είναι να πραγματοποιηθούν κοινές προμήθειες εξοπλιστικών συστημάτων αεράμυνας με τη Γερμανία να κατευθύνει τις κοινές αγορές συστημάτων.

Γενικότερα, η πρωτοβουλία στοχεύει στην ενίσχυση της Ολοκληρωμένης Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ (NATO’s Integrated Air and Missile Defence) διευκολύνοντας την πολυεθνική απόκτηση και ενσωμάτωση ενός ευρέος φάσματος δυνατοτήτων αεράμυνας από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε επίσης: DIEHL Defence | Το νέο κινητό σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLS Mk III στην EUROSATORY 2022

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This