EDEX 2023 | Το 1o κυπριακό περιφερόμενο πυρομαχικό Spear-22 – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 05/12/2023 at 20:47

Το 1ο κυπριακής κατασκευής ομοίωμα (mock-up) του περιφερόμενου πυρομαχικού μεγάλης εμβέλειας με την ονομασία Spear-22, τράβηξε την προσοχή των επισκεπτών στο περίπτερο της CyRIC AGS στην Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας EDEX 2023, η οποία διεξάγεται στην Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία CyRIC με έδρα την Λευκωσία, άρχισε την ανάπτυξη του Spear-22, προ αρκετών μηνών με ιδίους πόρους και σύντομα φιλοδοξεί να αρχίσει τις δοκιμές.

Το Spear-22 θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαφορετικές πλατφόρμες τόσο εναέριες όπως ελικόπτερα όσο και επίγειες εκτοξευόμενο από κάνιστρα (tube launchers).

Ο CEO της CyRIC AGS Δρ. Παναγιώτης Φιλίμης 

Το κυπριακό περιφερόμενο πυρομαχικό το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση υπό κλίμακα ½ είναι τραπεζοειδούς διατομής, φέρει ένα ηλεκτροκινητήρα και δύο ζεύγη αναδιπλούμενων πτερύγων, το πρώτο τοποθετημένο στο πάνω τμήμα της ατράκτου και το δεύτερο στο κάτω τμήμα της ατράκτου, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί προς χρήση εντός κανίστρου.

Η φάση της αναδίπλωσης των πτερύγων του Spear-22

Το Spear-22 έχει συνολικό μήκος 2,20 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 3,15 μέτρα, ύψος 0,33 μέτρα, και διάμετρο με τις πτέρυγες συμπτυγμένες 0,45 μέτρα. Το συνολικό βάρος του είναι 40 κιλά, ενώ το ωφέλιμο φορτίο του φτάνει τα 15 κιλά.

To Spear-22 θα μπορεί να φέρει εναλλακτικά πολεμική κεφαλή πολλαπλών αποστολών διαφορετικών τύπων. 

Το Spear-22 με τις πτέρυγες συμπτυγμένες

Σύμφωνα με την Cyric AGS, το Spear-22 θα έχει αυτονομία 60-90 λεπτά, μέγιστη ταχύτητα πλεύσης 80-140 χλμ/ώρα και επιχειρησιακή εμβέλεια 60-120 χλμ. Τα χαρακτηριστικά αυτά προσφέρουν σημαντική επιχειρησιακή ευελιξία στον χρήστη, ο οποίος θα μπορεί να εντοπίζει και ακολούθως να πλήξει στόχους σε απόσταση πέρα από το βεληνεκές των πυροβόλων και των ρουκετών του πυροβολικού του αντιπάλου.

Η σημαντική αυτονομία του Spear-22 θα επιτρέπει την καταστροφή στόχων στη μέγιστη εμβέλεια του συστήματος, με τη δυνατότητα περιφοράς του Spear-22 άνωθεν της περιοχής ενδιαφέροντος, διευκολύνοντας την αναζήτηση, επιλογή και εγκλωβισμό του στόχου από το σύστημα.

Διαβάστε επίσης: EDEX 2023 | Εγκαινιάστηκε η μεγάλη έκθεση Άμυνας στην Αίγυπτο

Το Spear-22 θα μπορεί να κατευθυνθεί προς το στόχο χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους καθοδήγησης και στοχοποίησης. Οι μέθοδοι καθοδήγησης περιλαμβάνουν την αυτόνομη πτήση του περιφερόμενου πυρομαχικού προς το στόχο, τον εντοπισμό και εγκλωβισμό του στόχου, αξιοποιώντας το σταθεροποιημένο αισθητήρα IIR, το οποίο θα διαθέτει στο ρύγχος και το προηγμένο λογισμικό του υπολογιστή του συστήματος.

Το mockup του Spear-22 υπό κλίμακα ½ με αναπτυγμένες τις πτέρυγες 

Εναλλακτικά, το Spear-22 θα μπορεί να κατευθυνθεί προς το στόχο αξιοποιώντας ένα αισθητήρα δέσμης Laser, ο οποίος θα είναι τοποθετημένος στο ρύγχος του περιφερόμενου πυρομαχικού, και θα ακολουθεί την κατάδειξη του στόχου από άλλο φίλιο μέσο.

Ακόμα, το Spear-22 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από μεγάλα αεροχήματα κατηγορίας MALE, τα οποία λόγω του μικρού συνολικού βάρους του κυπριακού συστήματος (μόλις 40 κιλά), θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν από 2 έως 4 πυρομαχικά, επιτρέποντας στον χρήστη να επιφέρει χειρουργικά χτυπήματα ακριβείας και μεγάλου καταστροφικού αποτελέσματος σε κέντρα διοικήσεως, στοιχεία πυροβολικού, αντιαεροπορικών συστημάτων, κόμβων επικοινωνιών, προωθημένες θέσεις ανεφοδιασμού, και τακτικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Εναλλακτική πρόταση θα μπορούσε να είναι η χερσαία εκτοξευόμενη έκδοση του Spear-22, ώστε το κυπριακό σύστημα να αποτελέσει για παράδειγμα οπλικό σύστημα των χερσαίων δυνάμεων.

Το μικρό βάρος του συστήματος, σε συνδυασμό με το μικρό του μέγεθος, την μεγάλη του εμβέλεια και την φονικότητα του, θα μπορούσαν να καταστήσουν το Spear-22 ένα σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος κατά διαφορετικών στόχων στατικών και κινούμενων, ανεπτυγμένων σε μεγάλη έκταση και απόσταση από τις φίλιες δυνάμεις.

Ουσιαστικά, με το Spear-22 και την ολοκλήρωση αυτού σε ένα δικτυοκεντρικό σύστημα ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance), οι φίλιες δυνάμεις θα μπορούσαν να διαθέτουν ένα επιχειρησιακά και πρακτικά ευέλικτο σύστημα κρούσης, τοποθετημένου επί μικρών οχημάτων 4×4, τα οποία θα μπορούν να εξαπολύσουν ομοβροντία (salvo) από Spear-22 κατά ήδη εντοπισμένων στόχων.

Το περιφερόμενο πυρομαχικό Spear-22 αναπτύσσεται από Κύπριους μηχανικούς, γεγονός που επιβεβαιώνει την σημαντική δυναμική που έχει επιτευχθεί στην αμυντική βιομηχανία της Μεγαλονήσου τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης: BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | CHIRON – Το Κυπριακό Μη Επανδρωμένο Όχημα της CyRIC

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This