DSA 2022 | Το φορητό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας RAPIDRanger STARSstreak του Μαλαισιανού στρατού
Defence Redefined
Published on 31/03/2022 at 18:25

Στην έκθεση αμυντικού υλικού DSA 2022 (Defence Services Asia), που λαμβάνει χώρα στη Μαλαισία, η Μαλαισιανή εταιρεία Weststar παρουσίασε το σύστημα αεράμυνας Rapid Ranger Starstreak.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σταθμό οπλισμού ο οποίος συμπεριλαμβάνει οπτικά συστήματα και τέσσερα κάνιστρα με ισάριθμα βλήματα STARSstreak έτοιμα προς εκτόξευση. Το σύστημα είναι τοποθετημένο στο τροχοφόρο, ελαφρύ, τακτικό όχημα URO Vamtac 4×4 το οποίο επιδείχθηκε και στην έκθεση DEFEA στην Αθήνα καθώς και στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πέρσι.

Διαβάστε επίσης: VAMTAC “ΔΙΑΣ” | Πρόταση για νέο Εθνικό Όχημα του ΕΣ στην 85η ΔΕΘ

Ο STARStreak είναι ένας φορητός αντιαεροπορικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς (Man-portable air-defense systems – MANPADS), που κατασκευάζεται από την Thales στο Ηνωμένο Βασίλειο για να παρέχει αεροπορική άμυνα έναντι εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας και ελικοπτέρων. 

Ο εν λόγω πύραυλος ενσωματώνει τρία υποπυρομαχικά “Darts”, το καθένα από τα οποία φέρει 450 γρ. εκρηκτικής γόμωσης και πυροδοτείται από μια θρυαλλίδα η οποία ενεργοποιείται με την πρόσκρουση στον στόχο. 

Διαβάστε επίσης: Javelin | Ο αντιαρματικός πύραυλος που έχει γίνει σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης

Τα κύρια εξαρτήματα του RAPIDRanger Starstreak είναι ένας κατευθυνόμενος σταθμός οπλισμού και ένα σύστημα διεπαφής ανθρώπου-μηχανής (Human Machine Interface – HMI) για τον χειριστή του σταθμού οπλισμού. Ο υπόψη σταθμός οπλισμού ενσωματώνει ένα μηχανικό σύστημα σταθεροποίησης της εικόνας (Stabilized Sight Head – SSH), που περιέχει σύστημα κάμερας περιμετρικής παρατήρησης 360° (αζιμούθιο) είτε με ενσωματωμένο παθητικό αισθητήρα υπέρυθρης ανίχνευσης (InfraRed Search and Track – IRST) ή ενσωματωμένο Ραντάρ επιτήρησης και παρακολούθησης σε συνδυασμό με ένα σύστημα αυτόματης πρόσκτησης στόχων (Automatic Target Tracker – ATT). Επιπλέον φέρει σύστημα καθοδήγησης βλήματος με λέιζερ, και (προαιρετικά) αποστασιόμετρο λέιζερ, παρέχοντας έτσι στο σταθμό οπλισμού μία εντελώς αυτόνομη λειτουργία συστήματος.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του RAPIDRanger STARSstreak συμπεριλαμβάνουν:

  • Βάρος: > 500 κιλά 
  • Επιχειρησιακή εμβέλεια: 15 χλμ
  • Μέγιστο βεληνεκές πυραύλου: 7 χλμ
  • Μέγιστη ταχύτητα πυραύλου: 3+ Mach
  • Βάρος πυραύλου: 14 κιλά

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε την προμήθεια με αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. 

Διαβάστε επίσης: NLAW | Η στρατιωτική συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ινδία | Μέχρι το 2023 θα προμηθευτεί 5 πυροβολαρχίες πυραύλων S-400

Ινδία | Μέχρι το 2023 θα προμηθευτεί 5 πυροβολαρχίες πυραύλων S-400

Η συμφωνία Ινδίας και Ρωσίας για προμήθεια πυραύλων S-400 ισχύει κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης μέχρι τα τέλη του 2023. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώθηκε ένα μικρό ρήγμα στις σχέσεις…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Αλεξιπτωτιστές | Απονομή διακριτικών σε οπλίτες θητείας και σπουδαστές παραγωγικών σχολών – VIDEO και Φωτογραφίες

Αλεξιπτωτιστές | Απονομή διακριτικών σε οπλίτες θητείας και σπουδαστές παραγωγικών σχολών – VIDEO και Φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής πτυχίων και διακριτικών πτερύγων Αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα σε σπουδαστές στρατιωτικών σχολών και νεοσύλλεκτους καταδρομείς…

Αμερικανικές αντιδράσεις για ενδεχόμενη προμήθεια επιπλέον S-400 από την Τουρκία

Αμερικανικές αντιδράσεις για ενδεχόμενη προμήθεια επιπλέον S-400 από την Τουρκία

Αντιδράσεις προκάλεσε στο Αμερικανικό πολιτικό σύστημα, το δημοσίευμα του Ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS όπου αναφέρεται πως η Τουρκία ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Ρωσία…

Pin It on Pinterest

Share This