Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) και η TAURUS Systems GmbH (κοινοπραξία μεταξύ MBDA και SAAB) υπέγραψαν σύμβαση για τη…
*Αθανάσιος Τσάκαλος
Η εταιρεία Swarmly, με έδρα την Κύπρο, παρουσίασε για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023, τα Μη Επανδρωμένα της συστήματα ορισμένα εκ των οποίων επιχειρούν και στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα η εταιρεία παρουσίασε το μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος B5 Hydra, και τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα Poseidon H10 και Η12.
Διαβάστε επίσης: SWARMLY AERO | Κυπριακά UAV’s από την EUROSATORY στην Ουκρανία – Φωτογραφίες & VIDEO
Το B5 Hydra
Το Β5 Hydra αποτελεί ένα πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ιταλική Leonardo μέσα σε μόνο 3,5 μήνες.
Η Leonardo, αναλαμβάνοντας το εξοπλιστικό μέρος του προγράμματος, προσέφερε τον τηλεχειριζόμενος πυργίσκο LIONFISH 12.7 Ultralight. Το LIONFISH UL είναι μία από τις τρεις παραλλαγές στη νέα οικογένεια τηλεχειριζόμενων ναυτικών πυργίσκων. Οι παραλλαγές “Top” και “Inner Reloading” είναι επίσης διαθέσιμες στο ίδιο διαμέτρημα, ενώ η εταιρεία προσφέρει επίσης την εκδοχή “LIONFISH 20” των 20 χιλ.
Το σύστημα B5 Hydra, ωφέλιμου φορτίου 600 κιλών, επιτρέπει την εγκατάσταση του LIONFISH 12.7 UL χωρίς επιπλέον παρέμβαση στη δομή του σκάφους το οποίο έχει την μορφή καταμαράν. Το σκάφος είναι εξοπλισμένο με ένα βαρύ πυροβόλο Browning 12,7 χιλ M2HB (εγκατεστημένο στον πύργο LIONFISH), με βάρος λιγότερο από 180 κιλά χωρίς τα πυρομαχικά.
Σύμφωνα με την Leonardo, το εν λόγω σύστημα διαθέτει κίνηση κατά αζιμούθιο ± 155°, και κατά γωνία βολή –20°/+70°, καθιστώντας το ιδανικό για προσβολή στόχων επιφανείας αλλά και εναέριων στόχων όπως Drones και ελικόπτερα. Η εγκατάσταση φέρει επίσης σουίτα ηλεκτρο-οπτικού εξοπλισμού με κάμερες ημέρας και νύχτας, με αντίστοιχο εύρος ανίχνευσης / αναγνώρισης / ταυτοποίησης 9,5 / 4,8 / 2,7 χλμ και 6,3 / 3,0 / 1,5 χλμ καθώς και με αποστασιόμετρο λέιζερ εμβέλειας 5,5 χλμ.
Περαιτέρω, το σύστημα στόχευσης είναι πλήρως σταθεροποιήμενο μεταξύ άλλων πάνω σε δύο ανεξάρτητους άξονες (αζιμούθιο και καθ’ ύψος) με δύο ανεξάρτητα γυροσκόπια για μεγάλη ακρίβεια πυρός.
Επίσης, ο πυργίσκος ελέγχεται εξ’ αποστάσεως μέσω της δικής του Κονσόλας Τοπικού Ελέγχου (local control panel) και είναι σε θέση να προκαθορίζει αυτόνομα τις συντεταγμένες πυρός εκτελώντας υπολογισμούς από βαλλιστικά δεδομένα. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν χειρολαβές στο πίσω μέρος του πυροβόλου για χειροκίνητη χρήση, καθιστώντας το σύστημα αποτελεσματικό έναντι ασύμμετρων απειλών.
Εναλλακτικά, το B5 Hydra μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σύστημα “kamikaze” με τα δύο σκαριά του γεμάτα με εκρηκτικά, ενώ Swarmly και Leonardo επιδιώκουν να επεκτείνουν τη διαμόρφωση του εξοπλισμού του με την ελαφριά τορπίλη Black Scorpion.
Όσον αφορά το υλικοτεχνικό αποτύπωμα, το B5 Hydra μπορεί να χωρέσει σε ένα κοντέινερ χωρητικότητας 20 ποδιών, ενώ δύο μπορούν να μεταφερθούν σε ένα αντίστοιχο των 40 ποδιών.Περισσότερα για το εν λόγω μη επανδρωμένο σκάφος, μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο.
Διαβάστε επίσης: B5 Hydra | Το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας της Swarmly Aero με έδρα την Κύπρο
Τα VTOL Poseidon και το R8 IAS
Τα κάθετης απογείωσης Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (VTOL) Poseidon αποτελούν και τα πιο γνωστά συστήματα της εταιρείας.
Ειδικά το μοντέλο H10 Poseidon επιχειρεί ήδη στο θέατρο επιχειρήσεων της Ουκρανίας με μεγάλη επιτυχία, υποστηρίζοντας επιχειρήσεις στοχοποίησης για το πυροβολικό των Ουκρανικών Δυνάμεων.
Σχετικά με το νεότερο μέλος της οικογένειας, το H12 Poseidon, αυτό είναι μια αναβάθμιση του δοκιμασμένο σε μάχη H6 Poseidon MkII VTOL UAS και είναι σχεδιασμένο για χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις με δυνατότητα ωφέλιμου φορτίου έως 50 κιλά.
Το H12 Poseidon διαθέτει μια υβριδική πρόωση – έναν βενζινοκινητήρα πλεύσης και οκτώ τοποθετημένους ηλεκτροκινητήρες VTOL – , οι οποίοι επιτρέπουν την ασφαλή ανάκτηση σε περίπτωση κινητικής βλάβης. Τα εξωτερικά φτερά του είναι σχεδιασμένα για γρήγορη τοποθέτηση στο πεδίο από επίγειες και θαλάσσιες πλατφόρμες.
Σύμφωνα με την Swarmly, το απόλυτο πλεονέκτημα του επίμαχου συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι έχει σχεδιαστεί για να επιχειρεί σε περιβάλλοντα άρνησης της πρόσβασης σε παγκόσμια δορυφορικά συστήματα ναυτιλίας (GNSS) υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, ενσωματώνοντας ένα ευρύ φάσμα επιλογών ωφέλιμου φορτίου, όπως εκρηκτικό και ηλεκτρο-οπτικο φορτίο, καθώς και πακέτα ηλεκτρονικού πολέμου (EW).
Εικότερα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του H12 Poseidon VTOL UAS συμπεριλαμβάνουν:
- Μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας: 60°C
- Ελάχιστη θερμοκρασία λειτουργίας: -20°C
- Μέγιστη επιχειρησιακή λειτουργία σε βροχόπτωση: 8 χιλ/ώρα
- Μήκος: 3400 χιλ
- Ωφέλιμο φορτίο: 50 κιλά
- Ταχύτητα πλεύσης 125 χλμ/ώρα
- Μέγιστη ταχύτητα: 130 χλμ/ώρα
- Μέγιστο επιχειρησιακό εύρος: 1300 χλμ
- Άνοιγμα πτερυγίων: 6000 χιλ
- Εύρος επικοινωνίας EVLOS (Με επέκταση οπτικής επαφής / Extended Visual Line of Sight): 150 χλμ
- Μέγιστο βάρος απογείωσης: 150 κιλά
- Επιχειρησιακή οροφή: 5 χλμ
- Μέγιστος χρόνος αιώρησης VTOL: 3 λεπτά
- Αυτονομία: 11 ώρες
- Μέγιστη ταχύτητα ανέμου απογείωσης: 50 χλμ/ώρα
Επιπροσθέτως, το UAV Poseidon δύναται να επιχείρησει ως ενδιάμεσος κόμβος σύνδεσης και επικοινωνίας χάρη στο ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικών πτήσης (avionics) R8 Hermes, το οποίο παρουσιάστηκε επίσης στη φετινή DEFEA.
Το R8 Hermes Integrated Avionics System (IAS) είναι η ραχοκοκαλιά του προαναφερθέντος VTOL Μη Επανδρωμένους Εναέριου Συστήματος (UAS) και είναι εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε αερόχημα VTOL UAS της εταιρείας.
Συνολικά, το R8 Hermes ενσωματώνει:
- Υπερσύγχρονη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου από την NextVision του Ισραήλ
- Σύστημα ελέγχου πτήσης ( Flight Control System – FCS)
- Εύρος επικοινωνίας EVLOS ανθεκτικό σε ηλεκτρονικό πόλεμο ανεπτυγμένο από τη Swarmly
- Διαχείριση μηχανισμού απελευθέρωσης ωφέλιμου φορτίου (Payload Release Mechanism): βολή με CEP (Κυκλικό Πιθανό Σφάλμα / Circular Error Probable) 5 μέτρων από υψόμετρο 600 μέτρων και ταυτόχρονη διαχείριση έως και έξι PRMs
- MAVLink πρωτόκολλο ενσωμάτωσης όλων των στοιχείων του συστήματος και οποιουδήποτε λογισμικού GCS τρίτου κατασκευαστή, όπως η ολοκληρωμένη σουίτα λογισμικού Pilot Station της Swarmly
Τα AUVs
Τέλος, η εταιρεία πρόκειται να διευρύνει το πορτφόλιο της και στον τομέα των μη επανδρωμένων υποβρυχίων συστημάτων (Autonomous Underwater Systems – AUVs) σε συνεργασία με την γαλλική Arkeocean, συμφωνία η οποία υπογράφηκε πρόσφατα στην Λευκωσία στα πλαίσια του πρώτου B2B Defence and Security Workshop που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία με την GICAN και το ΚΕΒΕ (Τμήμα ΚΣΕΕΚ).
Διαβάστε επίσης: Swarmly Aero και Arkeocean συμφώνησαν στη Λευκωσία για την ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Υποβρυχίων Συστημάτων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουρκία – Ισπανία | Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη των τουρκικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών Hurjet
Η Τουρκία και η Ισπανία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την ανάπτυξη των τουρκικής κατασκευής εκπαιδευτικών – ελαφρών…
Northrop Grumman | Νικήτρια στο πρόγραμμα ανάπτυξης του επόμενου αεροσκάφους E-130J του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού
Η εταιρεία Northrop Grumman κέρδισε το συμβόλαιο αξίας 3,5 δισεκατ. δολαρίων για το πρόγραμμα ανάπτυξης του επόμενου αεροσκάφους πυρηνικής…
Ελλάδα | «Ναι» της ΑΠΠΔ στην τοποθέτηση καμερών της αστυνομίας στους δρόμους
Το πράσινο φως έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην τοποθέτηση καμερών στους δρόμους από…
MBDA | Εκσυγχρονισμός των πυραύλων TAURUS για την Bundeswehr
Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) και η TAURUS Systems GmbH (κοινοπραξία μεταξύ MBDA και SAAB) υπέγραψαν σύμβαση για τη…
Συρία | Νέος υπουργός Άμυνας ο Μουρχάφ Αμπού Κάσρα
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας διόρισαν τον Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, μια προβεβλημένη προσωπικότητα στους κόλπους των ανταρτών…
Τουρκία – Ισπανία | Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη των τουρκικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών Hurjet
Η Τουρκία και η Ισπανία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την ανάπτυξη των τουρκικής κατασκευής εκπαιδευτικών – ελαφρών…
Ερυθρά Θάλασσα | Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από φίλια πυρά
Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε σήμερα Κυριακή από φίλια πυρά πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, όπως…
Northrop Grumman | Νικήτρια στο πρόγραμμα ανάπτυξης του επόμενου αεροσκάφους E-130J του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού
Η εταιρεία Northrop Grumman κέρδισε το συμβόλαιο αξίας 3,5 δισεκατ. δολαρίων για το πρόγραμμα ανάπτυξης του επόμενου αεροσκάφους πυρηνικής…