Η MBDA υπέγραψε σύμβαση ανάπτυξης για την προμήθεια του Ιταλικού Στρατού με ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας πολύ μικρού βεληνεκούς (VSHORAD)…

*Αθανάσιος Τσάκαλος
Στοχευμένη προς τον Πολεμικό Ναυτικό και ταυτόχρονα περιεκτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρουσία του γαλλικού ναυπηγοεπισκευαστικού κολοσσού Naval Group στη φετινή διοργάνωση της DEFEA.
Στο περίπτερο Hall 2 / E6Η, οι εκπρόσωποι της Naval Group παρουσίασαν τις προτάσεις της εταιρείας προς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενισχύοντας πρακτικά τις δεσμεύσεις της για μια μακρόχρονη συνεργασία με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν εκτενώς οι δυνατότητες των φρεγατών FDI και των κορβετών Gowind, ενώ παράλληλα η ελληνογαλλική, βιομηχανική συνεργασία διανθίστηκε περεταίρω μέσω εκδηλώσεων και υπογραφών συμβάσεων, που αφορούσαν το πρόγραμμα FDI HN.
Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED επισκέφθηκε το περίπτερο της Naval Group και συζήτησε με τα στελέχη της εταιρείας. Επιπλέον μας έγινε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της Gowind και σχετικό βίντεο μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου.
Η Naval στην Ελλάδα
Η Naval Group, με παρουσία στην Ελλάδα από το 2008, έχει οικοδομήσει τη φήμη της πάνω στην τεχνογνωσία της, την εμπειρία της σε ToT (Transfer of Technology) και κατασκευές σε τοπικά ναυπηγεία. Χάρη σε αυτή τη μακροχρόνια παρουσία, η εταιρεία μπόρεσε να εντοπίσει και να δημιουργήσει σχέσεις με πολλές εταιρείες υψηλής ειδίκευσης και καινοτομίας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, αλλά και με ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους.
Η ανάπτυξη του Σχεδίου Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (HIP) της Naval Group, ως μέρος των φρεγατών FDI για το πρόγραμμα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα όσον αφορά τις οικονομικές αποδόσεις, το υψηλό επίπεδο και την ικανότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Αυτό το σχέδιο προχωρά, με περισσότερες από 50 συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί στις οποίες συμμετέχουν 60 Έλληνες εταίροι από την έναρξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2022. Έχει δε πολυάριθμες και διαρκείς θετικές οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική βιομηχανία, καθιστώντας δυνατή, πέρα από το πρόγραμμα FDI, ενσωμάτωση ελληνικών εταιρειών στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group για μελλοντικά γαλλικά και εξαγωγικά προγράμματα.
Η προσφορά της Naval Group για το πρόγραμμα κορβετών περιλαμβάνει επίσης ένα ισχυρό σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας για την εξασφάλιση οικονομικών οφελών στην Ελλάδα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% της αξίας του προγράμματος και τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα προωθήσει τη συμμετοχή Ελλήνων εταίρων στις διεθνείς δραστηριότητες της.
Διαβάστε επίσης: Naval Group Hellas | Έναρξη της δραστηριότητας της θυγατρικής της Naval Group στην Ελλάδα
Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Naval Group ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη λειτουργίας της θυγατρικής εταιρείας της στην Ελλάδα, της Naval Group Hellas. Η σύσταση της εταιρείας είναι πλήρως ενσωματωμένη στη διαδικασία ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής βιομηχανίας στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου αποτυπώματος της Naval Group στην Ελλάδα προς συντονισμό των τοπικών βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
Η παρουσία σε DEFEA 2023
Η FDI
Η φρεγάτα πολλαπλών ρόλων FDI (Defence and Intervention Frigate) ενσωματώνει συστήματα τελευταίας γενιάς γύρω από μια ναυτική ψηφιακά κατανεμημένη αρχιτεκτονική cloud. Αυτή η αρχιτεκτονική είναι εγγενώς ασφαλή στον κυβερνοχώρο και συμβατή με τις νέες εξελίξεις στις Τεχνολογίες Πληροφορικής, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε αντιαεροπορικούς, αντιπλοικούς, ανθυποβρυχιακούς και ασύμμετρους τομείς πολέμου.
Οι δύο πρώτες φρεγάτες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, κατασκευάζονται στο Λοριάν της Γαλλίας, και θα παραδοθούν το 2025 ενώ η τρίτη το 2026. Στο πλαίσιο του σχεδίου HIP, το πρόγραμμα της Naval Group συμπεριλαμβάνει την κατασκευή μπλοκ των γαλλικών και ελληνικών φρεγατών στην Ελλάδα.
Μάλιστα, ο «Κίμων», ο «Νέαρχος» και ο «Φορμίων» θα είναι τα ονόματα που θα δοθούν στις τρεις φρεγάτες, όπως ανακοινώθηκε πέρσι μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ).

*4 Χ Κελιά A50 VLS για 32 πυραύλους Aster 30
Οι τρεις νέες φρεγάτες που θα αποκτήσει το ΠΝ, με option για άλλη μία (αν και απομακρυσμένο σενάριο λόγω κόστους), θα είναι εξοπλισμένες με το προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, πυροβόλο των 76 χιλ και σύστημα RAM (21 πύραυλοι) για την ολοκλήρωση της αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας του σκάφους.
Ως προς τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, αυτές θεωρούνται κορυφαίου επιπέδου, καθώς περιλαμβάνουν σόναρ CAPTAS-4, σε συνδυασμό με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ, καθώς και σύγχρονες τορπίλες. Όσον αφορά τον πόλεμο επιφανείας, τα πλοία θα φέρουν αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet MM40 Block 3c.

*Εκτοξευτές EXOCET
Σε συζήτηση με τα στελέχη της Naval περί των Ελληνικών FDI και της απουσίας του περιβόητου ECM (Electronic Counter Measures) μας λέχθηκε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας αποδέχτηκε την καθυστέρηση στην ανάπτυξη του και μεταγενέστερη ενσωμάτωση στις FDI, αφού πρόκειται για ένα εντελώς νέο σύστημα που θα αναπτυχθεί από την αρχή.
Το νέο σύστημα που θα κατασκευαστεί από επίσης γαλλική εταιρεία (πιθανότατα την Thales) θα μπορεί να αντιμετωπίζει όλο το φάσμα απειλών και θα συμπληρώνει τα λοιπά συστήματα του πλοίου. Η ένταξη του υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας αναμένεται να γίνει σε 2-3 χρόνια. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα έχει την δυνατότητα να εξετάσει την εγκατάσταση του νέου ECM κοντά στην χρονική στιγμή παραλαβής των νέων φρεγατών.
Οι φρεγάτες FDI ωστόσο σύμφωνα με την εταιρεία θα είναι σε θέση να αμυνθούν έναντι οποιασδήποτε απειλής λόγω των διαφόρων συστημάτων που θα φέρουν.
Διαβάστε επίσης: Sea Fire | Το σύγχρονο ραντάρ των φρεγατών FDI Belh@rra
Η Gowind
Η κορβέτα Gowind® είναι η πρόταση της Naval Group για κάλυψη της απαίτησης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για αγορά σκαφών αυτού του τύπου.
Σύμφωνα με τα στελέχη του γαλλικού κολοσσού, τυχόν επιλογή του εν λόγω πλοίου επιφανείας από το Πολεμικό Ναυτικό ανοίγει το δρόμο για τη συμπληρωματικότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ FDI και Gowind, η οποία μπορεί να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας για το Ελληνικό Ναυτικό σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η συντήρηση.

*Σόναρ CAPTAS-4
Σε αυτή τη βάση, η Naval Group και η NAFS, διαχειρίστρια εταιρεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, ανακοίνωσαν στη DEFEA 2023 τη σύμπραξη τους για τη ναυπήγηση των κορβετών Gowind στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο μερών προβλέπεται η κατασκευή δύο κορβετών και το δικαίωμα option για άλλη μία.

*Ελικόπτερο MH-60 Seahawk
Διαβάστε επίσης: Naval Group | Καθελκύστηκε η πρώτη κορβέτα Gowind των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Naval Xplore
Τέλος, η Naval Group σφράγισε την παρουσία της στην έκθεση με το Naval Xplore, ένα διαδραστικό, καθηλωτικό και προσαρμόσιμο κέντρο 3D σε μικρογραφία, το οποίο παρουσίασε το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών της Naval Group.
Συγκεκριμένα, σε ένα κλειστό δωμάτιο στο περίπτερο, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος ενός πολεμικού πλοίου, σε συνδυασμό με την ποικιλία των απειλών και την απόδοση νέων όπλων.
Χάρη στην επιχειρησιακή ανατροφοδότηση και τη συνεχή επένδυση στην Ε&Α (Ερευνα & Ανάπτυξη), η Naval Group απέδειξε μέσω της εμπειρίας Naval XPlore πώς τα πλοία της Naval Group και τα συστήματα διαχείρισης μάχης παρέχουν έξυπνες και καινοτόμες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών των πολεμικών ναυτικών.
Διαβάστε επίσης: Naval Group | Υπογραφή συμβάσεων με 10 ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα των FDI HN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
IAI | Παρουσίαση του νέου τετρακόπτερου APUS 25
Η Israel Aerospace Industries (IAI) παρουσίασε το νέο τετρακόπτερό της APUS 25 στη διεθνή αμυντική έκθεση…
Gripen AI | Τεχνητή νοημοσύνη εναντίον πιλότου – Ιστορική πτήση με το σύστημα «Centaur» για το σουηδικό μαχητικό
Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πήρε τον έλεγχο ενός μαχητικού αεροσκάφους Gripen E της σουηδικής Saab και ενεπλάκη σε αερομαχία με άλλο μαχητικό.
BOLD WINGS 2025 | Άσκηση ειδικών επιχειρήσεων Κύπρου και Γαλλίας – Φωτογραφίες
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε πεδία ασκήσεων και βολών στον χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχε προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών…
MBDA | Υπογραφή σύμβασης για την ανάπτυξη του πυραύλου πολύ μικρού βεληνεκούς Fulgur για τον Ιταλικό Στρατό
Η MBDA υπέγραψε σύμβαση ανάπτυξης για την προμήθεια του Ιταλικού Στρατού με ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας πολύ μικρού βεληνεκούς (VSHORAD)…
Κύπρος – Βραζιλία | Συνάντηση για συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών στο ΥΠΑΜ
Συναντήσεις με σκοπό τη συνομολόγηση συμφωνίας ανταλλαγής και αμοιβαίας προστασίας διαβαθμισμένων πληροφοριών…
Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας στην Κύπρο – Η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία στην ατζέντα
Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, επισκέφθηκε την Κύπρο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη…
Ισραήλ | 24 Νεκροί από τις επιθέσεις του Ιράν – Πλήγματα στους Φρουρούς της Επανάστασης
Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων από την Παρασκευή, όταν ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν, σύμφωνα με νέο απολογισμό…
IAI | Παρουσίαση του νέου τετρακόπτερου APUS 25
Η Israel Aerospace Industries (IAI) παρουσίασε το νέο τετρακόπτερό της APUS 25 στη διεθνή αμυντική έκθεση…