CV90 MK IV | Η έκδοση στην EUROSATORY 2022 με SPIKE και IRON FIST που ενδιαφέρει και την Ελλάδα – VIDEO
Defence Redefined
Published on 17/07/2022 at 17:43

*Χρίστος Λοΐζου 

Το Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης Πεζικού (IFV), Combat Vehicle 90 (CV90), της BAE Systems βρίσκεται στην 5η γενιά ανάπτυξης του με την εντυπωσιακή τελευταία έκδοση να είναι το CV90 MK IV.

Το υπόψη όχημα είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά κατά την διάρκεια της πρόσφατης έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2022, στο Παρίσι. 

To CV90 σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Διεύθυνση Εξοπλισμών του Σουηδικού Υπουργείου Άμυνας (Försvarets Materielverk FMV), την Hägglunds (νυν  BAE Systems Hägglunds) και την Bofors (νυν BAE Systems Bofors) κατά την δεκαετία του 1980. Από το 1993 όπου άρχισε η παραγωγή των πρώτων οχημάτων για το Σουηδικό Στρατό έως σήμερα έχουν παραχθεί 1280 οχήματα σε 15 διαφορετικές εκδόσεις σε επτά (7) χώρες, οι τέσσερις (4) εκ των οποίων μέλη του ΝΑΤΟ. Η τελευταία έκδοση, η MK IV πρωτοεμφανίστηκε το 2018 και είναι υπό παράδοση στον Νορβηγικό Στρατό. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι την έκδοση CV90 MK IV θα αποκτήσει και η Σλοβακία σε ένα πρόγραμμα απόκτησης 152 οχημάτων (διάφορες εκδόσεις) με κόστος περίπου 1.688 δισ ευρώ(€).

Οι προδιαγραφές του οχήματος, αναπτύχθηκαν για το κλίμα των χωρών της Σκανδιναβίας, οπόταν το όχημα διαθέτει πολύ καλή κινητικότητα σε χιονισμένο έδαφος και υγροτόπους. Το CV90 διαθέτει ικανοποιητικά επίπεδα προστασίας με την βασική έκδοση να είναι συμβατή με το πρότυπο NATO Stanag 4569 Level 4 για προστασία από πυρά διαμετρήματος 14,5 χιλ (διατρητικά), βλήματα πυροβόλων 155 χιλ. σε απόσταση 30 μέτρων και αντιαρματικές νάρκες με γέμισμα 10 κιλών ΤΝΤ. Στη Σλοβακία σημειώνεται ότι προσφέρθηκε έκδοση με STANAG 4569 Level 5 για βαλλιστική προστασία και level 4a/4b κατά ναρκών.

CV90 MK IV Eurosatory 2022 – Διακρίνονται οι αισθητήρες του IRON FIST και οι εκτοξευτές αντιμέτρων στον πύργο

Επιπρόσθετα πακέτα θωράκισης συμπεριλαμβανομένης ενεργής αυτοπροστασίας, παθητικής θωράκισης τύπου γρίλιας (slat armor) και σύστημα απόκρυψης ADAPTIV (για πολυφασματική προστασία από εχθρική παρατήρηση με αλλαγή του μοτίβου παραλλαγής αναλόγως του περιβάλλοντος) είναι διαθέσιμα κατόπιν απαιτήσεων του πελάτη.

ADAPTIV © BAE SYSTEMS

Το πλήρωμα του CV90 ανέρχεται στα 3 άτομα (Αρχηγός, Πυροβολητής και Οδηγός) ενώ αναλόγως έκδοσης μπορεί να μεταφέρει μέχρι οκτώ (8) οπλίτες με τον φόρτο τους.

CV90 MK IV Eurosatory 2022- Διακρίνονται το κύριο πυροβόλο Bushmaster III 35mm, ο διπλός εκτοξευτής SPIKE LR2 το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα, το IRON FIST και το συζυγές πολυβόλο 7,62 χιλ

Η νεότερη παραλλαγή, το CV90 Mk IV φέρει:

  • Κινητήρα Scania ισχύος 1000 ίππων
  • Αναβαθμισμένο κιβώτιο ταχυτήτων τύπου X300
  • Αύξηση στο μέγιστο βάρος του από 35 σε 37 τόνους χωρίς το ωφέλιμο φορτίο των 2 τόνων να είναι εις βάρος της ευκινησίας του οχήματος
  • Ενεργή αυτοπροστασία με το ισραηλινής κατασκευής (Elbit) σύστημα IRON FIST για soft και hard kill εισερχόμενων απειλών
  • Ηλεκτρο-οπτικό περισκοπικό σύστημα (EOPS) επί ιστού, το οποίο διαθέτει και ενσωματωμένες λειτουργίες Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι)  
  • Σύστημα Active Damping για μεγαλύτερη ευστάθεια κατά την οδήγηση σε οποιοδήποτε έδαφος και ελαστικές ερπύστριες της καναδικής Soucy που συμβάλλουν και σε μειωμένα κόστη συντήρησης
  • Αυτονομία: Έως 900 χιλιόμετρα
  • Νέα οικογένεια πύργων με αρθρωτό ψηφιακό σχεδιασμό (D-series) οι οποίοι έχουν δυνατότητα εξοπλισμού με ευρεία γκάμα πυροβόλων (30/40, 35/50 και 120 χιλ) καθώς και αντιαρματικών πυραύλων και πολυβόλων. Σημειώνουμε ότι στην Eurosatory το CV90 MK IV έφερε 2 αντιαρματικούς πυραύλους SPIKE LR2 και ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 χιλ, πέραν του κυρίως πυροβόλου Bushmaster III των 35 χιλιοστών με ρυθμό βολής έως 200 βλήματα/λεπτό. Διαφορετικές εκδόσεις πυραύλων όπως οι AKERON της MBDA είναι επίσης εφικτό να ενσωματωθούν.

Επιπλέον σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο νέος πύργος μπορεί να κινηθεί καθ’ ύψος σε κλήσεις από 32 έως 45 μοίρες κάτι το οποίο είναι υποβοηθητικό σε αγώνα εντός κατοικημένων τόπων (προσβολή στόχων σε ψηλά κτίρια) και σε σενάρια εμπλοκής Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs). Επιπλέον λόγω του ότι στον νέο πύργο μετακινήθηκε προς τα εμπρός κατά περίπου 50 εκατοστά το κύριο πυροβόλο υπάρχει επιπλέον εργονομία για το πλήρωμα και επίσης περισσότερα πυρομαχικά έτοιμα για βολή

Ελαστικές Ερπύστριες CV90 MK IV © BAE SYSTEMS

Πέραν τούτων το CV90 MK IV διαθέτει το προηγμένο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας (AR) με την ονομασία iFighting™. Το υπόψη σύστημα έχει την δυνατότητα να συγχωνεύει δεδομένα από διαφορετικά συστήματα παρακολούθησης τόσο επί του οχήματος όσο και εκτός (π.χ drones) και αφού τα επεξεργαστεί με την βοήθεια αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I) να ενημερώνει το πλήρωμα με σειρά προτεραιότητας για τις πιο κρίσιμες πληροφορίες χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και τρισδιάστατους χάρτες. 

3D Χάρτης με δεδομένα επαυξημένης πραγματικότητας © BAE SYSTEMS

Αυτό επιτρέπει στο πλήρωμα να λαμβάνει πιο γρήγορες αποφάσεις για τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης στο πεδίο της μάχης. 

Οι δυνατότητες του iFighting™ αξιοποιούνται πλήρως λόγω της 4ης γενεάς αρχιτεκτονικής των ηλεκτρονικών του οχήματος κατά πρότυπα NATO (ΝΑΤΟ Generic Vehicle Architecture – NGVA) και τα οποία διευκολύνουν την σύντηξη δεδομένων, την επεξεργασία τους, άλλα και διανομή τους μεταξύ των λοιπών οχημάτων εντός σχηματισμού υλοποιώντας ένα πλήρως δικτυοκεντρικό περιβάλλον.

Απεικόνιση Computer Generated Image (CGI) iFighting σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον © BAE SYSTEMS

Ένα battle proven όχημα

Το βάπτισμα του πυρός για το CV90, έγινε από τις σουηδικές δυνάμεις του ΟΗΕ στη Λιβερία το 2004, όπου εκεί αναπτύχθηκαν 13 οχήματα. 

Τον Νοέμβριο του 2007, τα CV90 του Νορβηγικού Στρατού, βρέθηκαν σε σκληρή μάχη κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Harekate Yolo στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, οι νορβηγικές δυνάμεις, απάντησαν σε επίθεση των Ταλιμπάν στις δυνάμεις του Αφγανικού Εθνικού Στρατού στην περιοχή Ghowrmach. 

CV90 του Νορβηγικού Στρατού στο Αφγανιστάν

Το CV90, βρίσκεται επί του παρόντος στο σύνολο των εκδόσεων του, στο οπλοστάσιο της Δανίας (45 οχήματα), της Εσθονίας (44 οχήματα), της Φινλανδίας (102 οχήματα), της Ολλανδίας (193 οχήματα), της Νορβηγίας (164 οχήματα) και της Σουηδίας (549 οχήματα). Την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, όπως αναφέρει το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας BAE SYSTEMS, σχετικά με το τεθωρακισμένο όχημα μάχης CV– 90.

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2022 | Το REDBACK της Hanwha Defense κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρώπη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This