AKERON | Με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας
Defence Redefined
Published on 27/01/2023 at 15:25

O AKERON MP, ο μοναδικός πύραυλος πέμπτης γενιάς στον κόσμο με αποδεδειγμένη χρήση σε μάχη (combat proven), συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία.

Τεκμήριο για αυτό αποτελεί η προγραμματισμένη παράδοση, έως το 2025, συνολικά 1950 πυραύλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Γαλλίας (υπενθυμίζεται ότι ο 1000ος MMP παραδόθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Γαλλίας τον Νοέμβριο του 2021, ενώ ο 1ος το 2017). Εκτός από την εμπορική και τεχνική επιτυχία του, το AKERON (όπως μετονομάστηκε ο MMP) αποτελεί και σύμβολο ευρωπαϊκής συνεργασίας, με την επιτυχία των βολών πέραν του οπτικού ορίζοντα (BLOS) στην Κύπρο στα τέλη του 2022 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LynkEUs αλλά και με την πρόσφατη εκκίνηση του προγράμματος MarsEUs.

Ο πύραυλος, που χρησιμοποιείται από τις γαλλικές δυνάμεις από το 2017, έχει επίσης επιλεγεί από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι πιο πρόσφατες παραγγελίες αφορούν συμβόλαια που υπέγραψε το Λουξεμβούργο, το οποίο ανακοίνωσε το πρώτο του συμβόλαιο για πυραύλους AKERON κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022, προσθέτοντας έτσι το Μεγάλο Δουκάτο στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που συνεργάζονται με την MBDA, και τη γαλλική DGA. Η DGA σημειώνεται ότι παρήγγειλε εκ νέου πρόσφατα πυραύλους AKERON για παράδοση τους πριν από το τέλος του 2025.

Διαβάστε επίσης: Ορόσημο παράδοσης 1000 πυραύλων MMP στις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις και η σχέση με την Κύπρο

Ο AKERON είναι ο μοναδικός σε υπηρεσία πύραυλος πέμπτης γενιάς στον κόσμο με αποδεδειγμένη χρήση σε μάχη ενώ έχει βληθεί περισσότερες από 250 φορές. 

Ο πύραυλος είναι επιχειρησιακά ελεγμένος και κατάλληλος για χρήση σε ακραίες κλιματικές συνθήκες και αποτελεί ένα σύστημα πολλαπλών ρόλων που παρέχει μέγιστη ευελιξία στον μαχητή αφού ο ίδιος πύραυλος είναι κατάλληλος για χρήση σε όλα τα εδάφη και όλων των ειδών τις εμπλοκές. Είναι ασφαλής στην χρήση από περιορισμένους χώρους -απαραίτητο στοιχείο σε αγώνα εντός κατοικημένων τόπων- και διαθέτει δυνατότητες «fire and forget» και «man-on-the-loop». Το AKERON MP μπορεί να αναπτυχθεί από εποχούμενα και πεζά τμήματα, διαθέτει ένα ελαφρύ εκτοξευτή ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί σε μια σειρά από πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων ελαφρών και τεθωρακισμένων οχημάτων αλλά και ναυτικών πλατφορμών, παρέχοντας επίσης δυνατότητα για αμφίβιες επιχειρήσεις.

Βολή AKERON MP από ταχύπλοο σκάφος

Χάρη στις δυνατότητες εντοπισμού θέσης και της ψηφιακής επικοινωνίας του, το AKERON MP μπορεί να εμπλέξει τόσο στόχους που είναι ορατοί στον σκοπευτή όσο και εκείνους που βρίσκονται πέρα ​​από την άμεση οπτική του γραμμή. Στην τελευταία περίπτωση, ο σκοπευτής επιλέγει έναν τύπο τροχιάς πριν την πυροδότηση, στη συνέχεια προσδιορίζει τον στόχο κατά τη διάρκεια της πτήσης και βελτιώνει το σημείο πρόσκρουσης χάρη στην έγχρωμη ή υπέρυθρη μετάδοση εικόνας από τον αναζητητή (seeker). Οι δοκιμές βολής πέρα ​​από την οπτική επαφή, που πραγματοποιήθηκαν με χρήση Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος (drone), στέφθηκαν με επιτυχία στα τέλη Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Lynkeus.

Το AKERON αποδεικνύεται επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο συνεργασίας, γύρω από το οποίο βασίζονται οι εργασίες για μια απόκτηση δυνατότητας βολής πέραν του οπτικού ορίζοντα από τα μέλη της πρωτοβουλίας PESCO BLOS (Κύπρος, Βέλγιο, Σουηδία και Γαλλία) LynkEUs. Tο έργο LynkEUs το οποίο επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2020 ως μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP) 2019, στοχεύει να καθορίσει και στη συνέχεια να δοκιμάσει μια προκαταρκτική ιδέα των επιχειρήσεων για μια ευρωπαϊκή ικανότητα BLOS και να αποδείξει την ικανότητα αυτή, μέσω μιας εκστρατείας βολών πλήρους κλίμακας, καθώς και εντοπισμό πεδίων εξέλιξης και βελτίωσης ολόκληρης της λειτουργικής αλυσίδας BLOS. Αυτό το έργο είναι η πρώτη τεχνολογική συνεισφορά στους στόχους του έργου για απόκτηση ευρωπαϊκών ικανοτήτων BLOS, που εγκρίθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2018 στο πλαίσιο δράσεων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη μιας οικογένειας πυραυλικών συστημάτων BLOS με δυνατότητες μετάδοσης εικόνας και χειρισμό τύπου «man-on-the-loop». 

Διαβάστε επίσης: MBDA | Επιτυχημένες οι βολές με AKERON MP του προγράμματος LynkEUs στην Κύπρο – VIDEO

Οι δύο βολές του προγράμματος LynkEUs πραγματοποιήθηκαν τελικά σε πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2022. Οι βολές πραγματοποιήθηκαν με χρήση πλήρους διαμόρφωσης των δυνατοτήτων BLOS με το πυραυλικό σύστημα πεδίου μάχης AKERON MP και είχαν και οι δύο επιτυχή αποτελέσματα. Οι δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από έναν πυργίσκο IMPACT ενσωματωμένο σε ένα όχημα SHERPA, με στόχο που καταδείχθηκε από ένα micro UAV μέσω μιας ασφαλούς (cyber-secure) διασύνδεσης. Επίσης αποτέλεσε την πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε βολή BLOS από όχημα. Πέραν της τεχνικής επιτυχίας, οι δύο βολές αποδείχθηκαν ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα στον καθορισμό μιας αρχικής επιχειρησιακής ιδέας για μια ευρωπαϊκή δυνατότητα BLOS.

Το AKERON θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό εργαλείο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Πράγματι, το έργο MarsEUs ξεκίνησε στις Βρυξέλλες στις 11 Ιανουαρίου από τα μέλη του BLOS PESCO. Το έργο θα αξιοποιήσει τις επιτυχίες του LynkEUs για την εδραίωση μιας ευρωπαϊκής επιχειρησιακής ιδέας που βασίζεται στις δυνατότητες BLOS για πυραύλους μάχης με συνεργατικές δυνατότητες. Θα παρέχει επίσης την ευκαιρία για τον εντοπισμό και τη δοκιμή νέων αναδυόμενων τεχνολογικών λύσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μελλοντική ανάπτυξη των αρχιτεκτονικών αυτών των οπλικών συστημάτων και θα ολοκληρωθεί με παραδείγματα εφαρμογής σε διάφορες πλατφόρμες.

Ομοίως με το LynkEUS, οι ιδέες, η ενσωμάτωση και οι δοκιμές του MarsEUs θα βασίζονται στην εξ ολοκλήρου στην ευρωπαϊκά ελεγχόμενη οικογένεια πυραυλικών συστημάτων AKERON MP και LP για να διασφαλιστεί η αυτονομία χρήσης, η ασφάλεια του εφοδιασμού και η επεκτασιμότητα. 

AKERON LP και MP

Η αυξανόμενη γεωστρατηγική αστάθεια καθιστά ολοένα και πιο σημαντικό για τα ευρωπαϊκά κράτη να αναπτύξουν και να ελέγξουν ανεξάρτητα αυτές τις ικανότητες επίγειας μάχης.

Σημειώσεις:

Η MBDA και οι δεκατρείς εταίροι της από το Βέλγιο (Ecole Royale Militaire, John Cockerill Defense, FN Herstal and Xenics), Κύπρο (Additess και SignalGenerix), Γαλλία (Novadem, ATOS, ARQUUS και DELAIR) και Σουηδία (SAAB, BAE Hägglunds και Exen) καθώς και οι οκτώ υπεργολάβοι τους από οκτώ χώρες, εισέρχονται πλέον σε φάση διαπραγμάτευσης της συμφωνίας επιχορήγησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP) στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης No EDIDP-NGPSC-2019-014-LynkEUs.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Δικτυοκεντρική φιλοσοφία σε Exocet, Mistral, MMP και στο βάθος η συνεργασία με κυπριακές εταιρείες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This