Κύπρος | Διάθεση ενός C-130 από την Ελλάδα για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο
Defence Redefined
Published on 02/10/2024 at 16:22

Μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο θα διαθέσει η Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδος.

Κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο.

Ο χρόνος της αποστολής θα καθοριστεί από την κυπριακή πλευρά.

Στο μεταξύ, οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ, φέρνουν ντόμινο εξελίξεων και στην Κύπρο, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να συγκαλεί εκτάκτως για αύριο το πρωί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ενώ και στην Ελλάδα συνέρχεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο C-130 για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενόψει της συνεδρίασης το απόγευμα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον  Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, εξετάστηκε η συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο. Στη σύσκεψη δόθηκε εντολή από την αρμόδια ηγεσία να τεθούν σε ετοιμότητα Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων Μονάδες Επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών.

Τέλος, σύμφωνα με το skai.gr, εξετάστηκε το ζήτημα της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων συνδρομής στον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από την ευρύτερη περιοχή με κάθε διαθέσιμο μέσο, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, με τη συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη και του Υπαρχηγού ΓΕΝ Υποναύαρχου Γεώργιου Φλώρου ΠΝ (ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Δημήτριου –  Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ λόγω απουσίας του για υπηρεσιακούς λόγους), εξετάσθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης: ΕΑΒ | Το C-130 αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας επανήλθε σε επιχειρησιακή λειτουργία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This