Πολωνία | Υπογραφή συμφωνίας ύψους 1,13 δις ευρώ για την παραγωγή 48 εκτοξευτών Patriot
Defence Redefined
Published on 13/08/2024 at 18:08

Η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία ύψους 1,13 δις ευρώ για την παραγωγή 48 εκτοξευτών του αμερικανικού συστήματος αεράμυνας Patriot.

Οι εκτοξευτές M903 των Patriot θα παραχθούν στην Πολωνία, όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία υπογράφηκε ανάμεσα στην αμερικανική Raytheon και τον πολωνικό όμιλο Huta Stalowa Wola και θα παραδοθούν στον πολωνικό στρατό κατά το διάστημα 2027-2029.

Poland signs deal for 48 Patriot system launchers

Πρόκειται για ένα νέο σημαντικό συμβόλαιο που εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του πολωνικού στρατού που επιταχύνθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Πολωνία, σημαντικός σύμμαχος της Ουκρανίας μέχρι σήμερα, θα αφιερώσει φέτος περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ της στην άμυνα, μεταφραζόμενο σε 33 δισεκατομμύρια δολάρια, συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό το μεγαλεπήβολο εξοπλιστικό της πρόγραμμα το οποίο επιταχύνθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Συμφωνία για ελικόπτερα Apache αξίας 255 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Πολωνία, που συνεχίζει την προμήθεια σημαντικού στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων Patriot, υπέγραψε την Παρασκευή συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την αγορά εκατοντάδων πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120C AMRAAM, συμβόλαιο ύψους 783 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, οι δύο χώρες θα υπογράψουν τις προσεχείς ημέρες οριστική συμφωνία για την αγορά 96 ελικοπτέρων AH-64E Apache αξίας 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εν όψει της αγοράς αυτής, η Πολωνία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα με τις αμερικανικές εταιρείες Boeing και General Electric συμφωνία βιομηχανικών αντισταθμιστικών οφελών. Αυτά αφορούν την μεταφορά αρμοδιότητας συντήρησης των ελικοπτέρων αυτών σε πολωνικά εργοστάσια με συμβόλαια συνολικού ύψους 215 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Προμηθεύεται αμερικανικούς πυραύλους AIM-120C AMRAAM αξίας 855 εκατομμυρίων δολαρίων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This