Lockheed Martin | Παρουσίαση του νέου υπερ-υπερηχητικού πυραύλου πολλαπλών ρόλων Mako
Defence Redefined
15/04/2024

Στο περιθώριο της έκθεσης «Sea Air Space – SAS 2024», η εταιρεία Lockheed Martin αποκάλυψε για πρώτη φορά τον καινούργιο υπερ-υπερηχητικό πύραυλο τύπου Mako.

Το εν λόγω βλήμα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ως πρόταση της κατασκευάστριας εταιρείας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Stand in Attack Weapon – SiAW» και αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για πιο προσιτά υπερηχητικά οπλικά συστήματα κρούσης. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο Mako, ο οποίος τροφοδοτείται από έναν πυραυλοκινητήρα στερεού καυσίμου, αποκαλείται ως «το βλήμα των 13s». Αυτό αντανακλά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πυραύλου – 13 πόδια μήκος (4 μέτρα), 13 ίντσες σε διάμετρο (33 εκ) και βάρος 1.300 λιβρών (590 κιλά), συμπεριλαμβανομένης μιας πολεμικής κεφαλής 130 λιβρών (59 κιλά). 

Πρόκειται για ένα υπερ-υπερηχητικό όπλο, το οποίο δύναται να φτάσει σε ταχύτητα τουλάχιστον 5 Mach, χωρίς η εταιρεία να αναφέρει τον τύπο του προφίλ πτήσης που χρησιμοποιεί ο πύραυλος, αλλά ούτε και το βεληνεκές του. 

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | Ιστορική πτητική δοκιμή για το βλήμα LRASM

Όπως αναφέρει το TWZ, ο υπερ-υπερηχητικός πύραυλος τύπου Mako είναι πολλαπλών ρόλων, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι πλοίων, χερσαίων εγκαταστάσεων αλλά και συστημάτων αεροπορικής άμυνας. Μέχρι στιγμής έχει πιστοποιηθεί η συμβατότητά του με μαχητικά τύπου F-22, F-16, F-15, F/Α-18 και στο μέλλον θα πιστοποιηθεί ο εξοπλισμός τους στα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου P-8.

Ακόμα, τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν, με την διαφορά ότι στην περίπτωση των F-35A και F-35C, ο πύραυλος τύπου Mako μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό της ατράκτου των μαχητικών, διατηρώντας έτσι τις stealth ιδιότητές τους στον μέγιστο βαθμό, ενώ στην περίπτωση του F-35B, όπως και στα F-22, ο νέος αυτός πύραυλος τοποθετείται σε εξωτερικούς φορείς.

Η δυνατότητα χρήσης του Mako σε διαφορετικές ναυτικές πλατφόρμες είναι κάτι που η Lockheed έχει εξερευνήσει μαζί με μια άλλη εταιρεία, την CoAspire, με την οποία συνεργάζεται στο πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | Πτήση 17 ωρών με… πιλότο την τεχνητή νοημοσύνη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Συμμετοχή Ευέλπιδων στον Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη

Συμμετοχή Ευέλπιδων στον Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη

Αιοσημείωτη υπήρξε η επίδοση 2 Ευελπίδων οι οποίοι τερμάτισαν σε χρόνο κάτω των 3 ωρών μεταξύ των συνολικά 1.248 τερματισάντων διατηρώντας τη δυνατότητα συμμετοχής στο Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2026…

Pin It on Pinterest

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Anduril | Παρουσίαση του υποβρύχιου εμπνευσμένου από τορπίλες καμικάζι drone Copperhead
Η Gizelis A.E. Εισέρχεται στον Τομέα της Άμυνας | Στρατηγική Συνεργασία με την Ισραηλινή Εταιρεία Aharon Yosef – אהרון יוסף
Αλβανία | Παραλαβή πολεμικού πλοίου από την Ιταλία για ενίσχυση εγχώριων στρατιωτικών και ΝΑΤΟϊκών αποστολών
undefined
undefined
Anduril | Παρουσίαση του υποβρύχιου εμπνευσμένου από τορπίλες καμικάζι drone Copperhead
Βίντεο με Ισραηλινό στρατιώτη όμηρο δημοσιοποίησε η Χαμάς
Επίσκεψη Υπουργού Άμυνας στις εταιρείες ENCORP και IANUS
Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στους εξοπλισμούς και τη βιομηχανία
Πολεμικό Ναυτικό | Εντυπωσιακές εικόνες από τις ασκήσεις ΑΙΓΙΑΛΟΣ και ΛΑΙΛΑΨ
Συμμετοχή Ευέλπιδων στον Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη
undefined
Share This