EUROPOL | Συνελήφθησαν 22 διακινητές όπλων σε όλη την Ευρώπη
Defence Redefined
Published on 03/04/2023 at 14:54

Σε μια επιχείρηση με επικεφαλής τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, οι αρχές επιβολής του νόμου από συνολικά 31 χώρες είχαν βάλει στο στόχαστρο άτομα που είναι ύποπτα για αγορά όπλων από διακινητές όπλων.

Καθώς η προμήθεια παράνομων όπλων γίνεται όλο και πιο δύσκολη και δαπανηρή, τα άτομα και το οργανωμένο έγκλημα καταφεύγουν συχνά σε μετατρεπόμενα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας (alarm and signal weapons). Αυτά τα πιστόλια, τα οποία βάλουν αβολίδοτα κενά φυσίγγια (blank-firing) έχουν γίνει το όπλο επιλογής για τους εγκληματίες, καθώς ορισμένα μοντέλα έχουν αποδειχθεί ότι μετατρέπονται εύκολα, έτσι ώστε να εκτοξεύουν πραγματικά πυρά.

Σύμφωνα με την Europol, τα περισσότερα από τα κατασχεθέντα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας ήταν μοντέλα που κατασκευάζονταν στην Τουρκία πριν από την αλλαγή της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με την παραγωγή τους. Αυτά τα όπλα είχαν εισαχθεί στην ΕΕ και είχαν προσφερθεί νόμιμα προς πώληση στη Βουλγαρία και σε άλλα κράτη μέλη.

Ωστόσο, από τη στιγμή που πουλήθηκαν, συχνά διακινήθηκαν διασυνοριακά και μετατράπηκαν σε φονικά όπλα σε άλλες χώρες εντός ή εκτός της ΕΕ. Αυτή η διαδικασία μετατροπής περιλαμβάνει την τροποποίηση των όπλων, ώστε να είναι σε θέση να εκτοξεύουν αληθινά πυρομαχικά, κάτι που είναι παράνομο. Μόλις μετατραπούν, τα όπλα διανέμονται μέσω παράνομων καναλιών, συμβάλλοντας στη διάδοση παράνομων πυροβόλων όπλων.

Επιχειρησιακά αποτελέσματα:

  • 143 έρευνες σε σπίτια
  • 22 συλλήψεις
  • Κατασχέθηκαν 129 πυροβόλα όπλα
  • Κατασχέθηκαν 1.492 όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας με ή χωρίς μετατροπή 
  • Κατασχέθηκαν 24.735 φυσίγγια με ή χωρίς μετατροπή και αληθινά πυρομαχικά
  • 6 χειροβομβίδες
  • 276 κιλά δυναμίτη
  • 299 πυροκροτητές
  • Κατασχέθηκαν πάνω από 21 κιλά πυρίτιδας

Αυτή η επιχείρηση, γνωστή ως Conversus, διευθύνθηκε από την Αστυνομία της Ρουμανίας (Poliția Română) στο πλαίσιο του μηχανισμού EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats) και κορυφώθηκε με μια εβδομάδα δράσης, που συντόνισε η Europol μεταξύ 20 και 24 Φεβρουαρίου 2023, με τη συμμετοχή των αρχών επιβολής του νόμου από 31 χώρες, μαζί με την Eurojust και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο EMPACT σχετικά με τα παράνομα πυροβόλα όπλα αποσκοπεί στη δημιουργία μιας εικόνας πληροφοριών για την κατάσταση των μετατρέψιμων όπλων στην ΕΕ. Αυτό επιτρέπει στα κράτη μέλη να λαμβάνουν επιχειρησιακά μέτρα κατά προσώπων που αγοράζουν παράνομα, μετατρέπουν ή διακινούν όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας.

Η Αστυνομία της Ρουμανίας, μαζί με τις άλλες συμμετέχουσες χώρες, συνέλεξε δεδομένα για ύποπτους διακινητές όπλων. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες συλλογής δεδομένων σε ορισμένα κράτη μέλη, όπου αυτά τα είδη όπλων μπορούν να αγοραστούν νόμιμα χωρίς προηγούμενη άδεια.

Η Europol ανέλυσε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν και συνέταξε πακέτα πληροφοριών για να ενημερώσει τις χώρες σχετικά με τους στόχους και τις πωλήσεις όπλων. Αυτά τα πακέτα χρησίμευσαν ως στοιχεία για τις ημέρες συντονισμένης δράσης τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Σε αυτή τη συντονισμένη δράση συμμετείχαν οι ακόλουθες χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία , Ισπανία, Σουηδία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης: Europol | Εξάρθρωση “σούπερ καρτέλ” κοκαΐνης με κατάσχεση 30 τόνων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This