ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

450 Μοίρα Ελικοπτέρων | Με νέο έμβλημα, σε νέα εποχή χωρίς τα Mi-35P;
Defence Redefined
Published on 17/10/2021 at 17:30

Το νέο έμβλημα της 450 Μοίρας Ελικοπτέρων (Μ.Ε/Π) το οποίο δημοσιεύθηκε χθες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει τον δικό του ξεχωριστό συμβολισμό. 

Το αρχικό έμβλημα έφερε το ρητό “ΑΙΕΝ ΙΠΤΑΣΘΕ” δηλαδή “Πάντα να βρίσκεστε σε πτήσεις”, ενώ τα 12 χρυσά αστέρια συμβολίζουν τα διατιθέμενα Ελικόπτερα τύπου Mi35P της Μοίρας (αρχική παραλαβή). 

Στη συνέχεια, ο “Μαύρος Πάνθηρας”, γνωστός για τη δεινότητα του στις νυχτερινές επιθέσεις, συμβολίζει τη δυνατότητα ανάληψης επιχειρήσεων από τη Μοίρα, μέρα και νύχτα.

Το νέο έμβλημα της 450 Μ.Ε/Π σύμφωνα με την εταιρεία Aviation Project -η οποία κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα διακριτικά στολών για την Πολεμική Αεροπορία- απεικονίζει τον Κίμωνα, τον Αθηναίο πολιτικό και στρατηγό, που έπλευσε στην Κύπρο το 450 π.Χ. προκειμένου να εκδιώξει τους Πέρσες και να αποκαταστήσει την αθηναϊκή κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, το αριθμητικό όνομα της Μοίρας (450) θυμίζει τη χρονολογία αυτού του γεγονότος.

Οι στρογγυλοί κύκλοι, συμβολίζουν τον αναπόσπαστο δεσμό μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Παράλληλα, ο βαθμός του στρατηγού συμβολίζει την ικανότητα της Μοίρας να εκτελεί τις αποστολές της με υψηλή επιχειρησιακή και τακτική ικανότητα. Το δόρυ που κρατά συμβολίζει τη σημασία της αποστολής της Μοίρας, καθώς είναι η αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τέλος, σύμφωνα με τον μύθο, ο Κίμων παρατήρησε έναν αετό να σκάβει με τα νύχια του και να χτυπά με το ράμφος του ένα συγκεκριμένο σημείο, όπου έσκαψε και βρήκε τα οστά και τα όπλα του βασιλιά και ήρωα Θησέα. Εξ’ ου, ο αετός που απεικονίζεται στο έμβλημα αναφέρεται σε αυτόν τον μύθο, καθώς και τα όπλα που κρατά ο Κίμων συμβολίζουν τη γενναιότητα και το θάρρος του κατόχου τους Θησέα.

Διαβάστε επίσης: 05 Ιουλίου 2006 | Πτώση Ελικοπτέρου Mil-35P της Εθνικής Φρουράς

Ιστορικά, η 450 Μοίρα Ελικοπτέρων, ανεξάρτητη Μονάδα της Διοίκησης Αεροπορίας ιδρύθηκε στις 15/10/2001. Πέραν των ελικοπτέρων τύπου Mi35P, η Μοίρα διαθέτει επίσης Ελικόπτερα τύπου SA342L1 Gazelle. 

Αναφορικά με τα Mi-35P, αυτά φέρουν αντιαρματικά βλήματα 9M120 ATAKA και 9Μ114, με εμβέλεια 6 χλμ και 5 χλμ αντίστοιχα με διατρητική ικανότητα τα 800 χιλ και τα 560 χιλ, ρουκέτες S-8 των 80 χιλ. και C-24B των 120 χιλ. Πέραν τούτων τα Mi-35P φέρουν σταθερό δίκαννο πυροβόλο Gsh-30-2 των 30 χιλ. με ρυθμιζόμενη ταχυβολία στα 3000 ή στα 300 βλήματα το λεπτό και βεληνεκές 2.200 μέτρα, ενώ στα πτερύγια του ελικοπτέρου μπορούν και προσαρμόζονται επίσης πυροβόλα των 23 χιλ.

Με τη σειρά του, το Aerospatiale Gazelle SA-342L1 είναι ένα γαλλικό ελικόπτερο, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για αποστολές αναγνώρισης και εγγύς αεροπορική υποστήριξη με 4 αντιαρματικούς πυραύλους HOT-2 . Φέρει έναν κινητήρα Turbomeca Astazou, ενώ διαθέτει ουραίο στροφείο τύπου fenestron αντί ενός συμβατικού στροφείου με πτερύγια. 

Σχεδιάστηκε από τη SudAviation και αργότερα βελτιώθηκε από την εταιρεία Aérospatiale, ενώ κατασκευάστηκε από κοινού από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω μιας συμφωνίας παραγωγής με την Westland Aircraft.

Η αλλαγή του εμβλήματος και απαλοιφή των Mi-35P από αυτό, ίσως προμηνύει αλλαγές. Το “τέλος εποχής” για τα Mi-35P πλησιάζει; Δείτε πιο κάτω σχετικό άρθρο.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά |  Οι πιθανές επιλογές για νέα ελικόπτερα

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Για πρώτη φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε το ντεμπούτο της στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Μπαχρέιν 2024, σηματοδοτώντας ένα…

Pin It on Pinterest

Share This