MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

24 ώρες | Το “Κυπριακό Άουσβιτς” – Οι άγνωστες πτυχές της ιστορίας των κρατητηρίων – VIDEO
Defence Redefined
Published on 08/04/2021 at 10:13

Την πόρτα των Κρατητηρίων Κοκκινοτριμιθιάς ανοίγουν οι «24 ΩΡΕΣ», αναβιώνοντας μέσα από μαρτυρίες και εικόνες, όλα όσα έζησαν εκεί οι χιλιάδες αγωνιστές που είχαν συλληφθεί από τους Άγγλους, μεταξύ και αυτών εμβληματικές μορφές του αγώνα του 1955-59.

Ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και η ομάδα του παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα σε ένα χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία εκείνης της εποχής.

Με ανάδειξη ενός συγκλονιστικού αρχείου φωτογραφιών και βίντεο, σε συνδυασμό με τις εικόνες του σήμερα, οι «24 ΩΡΕΣ» «ζωντανεύουν τον χώρο», τις στιγμές και όσα έγιναν πίσω από τα συρματομπλέγματα του κυπριακού «Άουσβιτς».

Ο αδελφός του ήρωα Κυριάκου Μάτση, Γιαννάκης Μάτσης, ο συμπολεμιστής του Ιάκωβου Πατάτσου, Ανδρέας Παρασκευάς, και ο επίσης αγωνιστής και συγγραφέας Γιάννης Σπανός, μας μιλούν για γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας των κρατητηρίων.

Τα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς ήταν χώρος όπου κρατήθηκαν κατά την τετραετία του απελευθερωτικού αγώνα, χωρίς δίκη, περισσότεροι από 3.000 αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Ιδρύθηκαν με χιτλερικά πρότυπα το 1955 και καταργήθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου 1959, μετά το τέλος του αγώνα. Η ζωή των πολιτικών κρατουμένων ήταν εφιαλτική. Στα Κρατητήρια υπήρχε αόρατη αρχή που ρύθμιζε τη δράση των αγωνιστών. Αυτό το Συμβούλιο εκτελούσε τις διαταγές της Οργάνωσης, ενέκρινε ή απέρριπτε σχέδια αποδράσεων, αποφάσιζε τις εξεγέρσεις, τις μαζικές διαμαρτυρίες και τις άλλες εκδηλώσεις των Κρατουμένων.

Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συγκαταλέγονται οι απεργίες πείνας, όπως η τριήμερη απεργία της Αγίας Εβδομάδας του 1958 και η εξέγερση της Μεγάλης Πέμπτης, όταν σε 5 λεπτά οι οργανωμένοι πολιτικοί κρατούμενοι πυρπόλησαν τα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς. Μετά από την εξέγερση ακολούθησαν μαζικοί βασανισμοί.

Διαβάστε επίσης: Εκπομπή “24 ΩΡΕΣ” | Στα άδυτα των ΟΥΚ, την πιο επίλεκτη μονάδα της Εθνικής Φρουράς – VIDEO

Δείτε το αφιέρωμα:

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This