Χεζμπολάχ | Ο Νασράλα απειλεί για πρώτη φορά την Κύπρο – Η απάντηση του Χριστοδουλίδη
Defence Redefined
Published on 20/06/2024 at 10:15

Ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε χθες Τετάρτη πως “καμιά τοποθεσία” στο Ισραήλ δεν πρόκειται να γλιτώσει από τους πυραύλους του κινήματός του, αν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν στον Λίβανο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ευρύτερη ανάφλεξη, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας διανύει πλέον την 258η ημέρα του.

Σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, απείλησε επίσης για πρώτη φορά την Κύπρο, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στα παράλια της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας πως έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στα αεροδρόμια του.

Το άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο, προειδοποίησε ο Χασάν Νασράλα. Η Κύπρος, που απέχει κάπου 300 χλμ από το Ισραήλ και 200 χλμ από τον Λίβανο, διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δυο χώρες.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι διάβασε τις δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις.

Η Κύπρος είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, επιμένοντας στο ότι η χώρα του διαδραματίζει ρόλο, που αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, στη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου που επιτρέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στον θύλακο, ανταλλάσσονται πυρά στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου ανάμεσα στη Χεζμπολάχ, σύμμαχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, και τον ισραηλινό στρατό. 

Προχθές Τρίτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τα επιχειρησιακά σχέδια για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο εγκρίθηκαν, ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του εβραϊκού κράτους Ισραέλ Κατς διεμήνυσε πως σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα χτυπηθεί σκληρά.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Κυρώσεις κατά Ισραηλινών εξτρεμιστών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This