Φωτιά στην Κύπρο | Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Πάφο
Defence Redefined
Published on 12/06/2024 at 08:00

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Τρίτη στην Πάφο, όπου έχουν καεί σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες, με τις κυπριακές Αρχές να ενεργοποιούν το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές, οι φλόγες όμως επεκτάθηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, με αποτέλεσμα να έχουν καεί τα ζώα που βρισκόταν σε αυτές.

Από την πυρκαγιά που επεκτάθηκε με μεγάλη ταχύτητα, κάηκαν ολοκληρωτικά τρία σπίτια στο χωριό Ψάθι και τουλάχιστον έξι υπέστησαν ζημιές. Τα χωρία Πολέμι Ψάθι, Χούλου, Λεμόνα και Κούρτακα έχουν εκκενωθεί.

Να σημειωθεί ότι, οι κυπριακές Αρχές είχαν απευθύνει αίτημα προκειμένου να συνδράμουν εναέρια μέσα από Ιορδανία, Ισραήλ, Ελλάδα και Ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε άμεσα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αποφασίζοντας να στείλει στην επιχείρηση κατάσβεσης δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, όπως και η Ιορδανία.

Για τον συντονισμό των προσπαθειών κατάσβεσης της πυρκαγιάς έχει τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

Επι τόπου έφτασε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόλις επέστρεψε από την Ιορδανία, όπου συμμετείχε σε σύνοδο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε από τους Υπουργούς Άμυνας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, που βρίσκονται στο Κέντρο, για την κατάσταση της πυρκαγιάς και τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Έδωσε επίσης οδηγίες να γίνουν διευθετήσεις για την εξεύρεση απόψε στέγης για όσους τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημίες ή για λόγους ασφαλείας δεν μπορούν να διανυκτερεύσουν σε αυτά.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η πυρκαγιά αναγνωρίστηκε από πτητικό μέσο του Τμήματος Δασών μέσα στο πλαίσιο της καθημερινής έρευνας που γίνεται και σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε από τις συνομιλίες, η φωτιά προήλθε από παράνομο σκυβαλότοπο.

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιά στον Άγιο Σιλά Λεμεσού – Ιορδανικά ελικόπτερα και αεροσκάφος του Τμήματος Δασών έχουν κινητοποιηθεί

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This