Φινλανδία | Ο πρώτος «τάφος» για πυρηνικά απόβλητα στον κόσμο
Defence Redefined
01/09/2024

Η Φινλανδία σύντομα θα αρχίσει να θάβει τα αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα στον πρώτο «γεωλογικό τάφο» στον κόσμο, όπου θα αποθηκευτούν για 100.000 χρόνια. 

Το πρωτοποριακό έργο χαιρετίστηκε ως μια στιγμή καμπής για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της πυρηνικής ενέργειας και ως πρότυπο για ολόκληρο τον κόσμο.

Κάποια στιγμή είτε τον επόμενο χρόνο είτε στις αρχές του 2026, τα αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα υψηλής ραδιενέργειας θα συσκευαστούν σε στεγανά δοχεία και θα αποτεθούν σε βράχο, περίπου 400 μέτρα κάτω από τα δάση της νοτιοδυτικής Φινλανδίας.

Τα ανθεκτικά χάλκινα δοχεία θα απομονωθούν, θα διαχωριστούν από τους ανθρώπους και θα διατηρηθούν υπογείως για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Το «Onkalo», που είναι το εμπορικό σήμα της εγκατάστασης μακροπρόθεσμης απόρριψης, σημαίνει στα φινλανδικά λάκκος. Είναι ένα εύστοχο όνομα για το αποθετήριο, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες στο νησί Ολκιουλότο, περίπου 240 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Ελσίνκι.

Η Posiva ιδρύθηκε το 1995 και έχει την ευθύνη του χειρισμού της τελικής διάθεσης ράβδων αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου στο Onkalo. Η φινλανδική εταιρεία ανήκει από κοινού στην εταιρεία πυρηνικής ενέργειας TVO και στην εταιρεία κοινής ωφέλειας Fortum.

Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία | Θα ρίξει πυρηνικά απόβλητα από τη Φουκουσίμα στον ωκεανό

Το project Onkalo αφορά μια μονάδα ενθυλάκωσης και μια εγκατάσταση απόρριψης αναλωμένων καυσίμων και είναι για πάντα, δήλωσε στο CNBC ο Pasi Tuohimaa, επικεφαλής επικοινωνίας της Posiva. Είναι η πρώτη στο είδος της εγκατάσταση γεωλογικής αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων και εξασφαλίσει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παράγοντες της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας, που μετά και την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης είναι σε φάση ανάκαμψης. 

Το Onkalo έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με το εάν κάποιος μπορεί να εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια των  πυρηνικών αποβλήτων και τον βαθμό στον οποίο η ατομική ενέργεια θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Η πυρηνική ενέργεια παρέχει σήμερα περίπου το 9% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση. Καθώς είναι εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, οι υποστηρικτές της τονίζουν ότι έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο βοηθώντας τις χώρες να παράγουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, περιορίζοντας τις εκπομπές και μειώνοντας την εξάρτησή τους από ορυκτά καύσιμα.

Ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες, ωστόσο, λένε ότι η πυρηνική βιομηχανία είναι ένας ακριβός και επιβλαβής τρόπος απόσπασης της προσοχής από φθηνότερες και πιο ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις.

Διαβάστε επίσης: Φινλανδία | “Όχι” σε βάσεις του ΝΑΤΟ και πυρηνικά στα εδάφη της

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων για τους στρατεύσιμους της 2025 ΕΣΣΟ μέχρι τις 11 Μαΐου

Ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων για τους στρατεύσιμους της 2025 ΕΣΣΟ μέχρι τις 11 Μαΐου

Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής/ δήλωσης στοιχείων επιλογής για τους στρατεύσιμους της 2025 ΕΣΣΟ, η οποία θα παραμείνει ανοικτή για χρήση μέχρι τα μεσάνυκτα της 11ης Μαΐου 2025…

Pin It on Pinterest

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για ανεύρεση αγνοούμενου από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας
Η Αστυνομια των βρετανικών βάσεων σε επιχειρήσεις ελέγχου νεαρών για κροτίδες
Αεροδιακομιδή ασθενούς με ελικόπτερο S70B Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού – VIDEO
undefined
ΑΠΟΨΗ | Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Τουρκία | Σε υπηρεσία το νέο εγχώριας κατασκευής UAV BAHA της HAVELSAN
Επίθεση της Συρίας κατά του Λιβάνου – Drone με εκρηκτικά σε στόχους της Χεζμπολάχ
Ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων για τους στρατεύσιμους της 2025 ΕΣΣΟ μέχρι τις 11 Μαΐου
Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για ανεύρεση αγνοούμενου από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία
undefined
Share This