Φατάχ – Χαμάς | Υπογραφή διακήρυξης στην Κίνα για την παλαιστινιακή ενότητα
Defence Redefined
Published on 23/07/2024 at 08:41

Διακήρυξη με την οποία εκφράζουν την πρόθεσή τους να τερματίσουν τη μεταξύ τους αντιπαλότητα υπέγραψαν οι ηγέτες των αντίπαλων παλαιστινιακών οργανώσεων Φατάχ και Χαμάς.   

Η ανακοίνωσή, σύμφωνα με το Skynews, έρχεται μετά από ημέρες συνομιλιών στην Κίνα με στόχο να μπει τέλος σε περίπου 17 χρόνια πολιτικής διαμάχης.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εξήρε τη συμφωνία που προσυπέγραψαν 14 παλαιστινιακές παρατάξεις και προβλέπει να σχηματιστεί προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας αφού τερματιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στον θύλακο.

Οι δύο κύριες παλαιστινιακές παρατάξεις βρίσκονται σε αντιπαράθεση από τότε που η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές το 2006 και κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας το 2007 μετά από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο στον οποίο κατατρόπωσε τις υποστηριζόμενες από τη Δύση παλαιστινιακές δυνάμεις που είναι πιστές στον Αμπάς.

Οι προσπάθειες από το 2007 των αραβικών χωρών, με επικεφαλής την Αίγυπτο, έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να τερματίσουν τις διαφωνίες για τον καταμερισμό της εξουσίας μεταξύ της Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα, και του κινήματος Φατάχ του Αμπάς, το οποίο αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ηγείται του κινήματος Φατάχ, έχει επικρίνει στο παρελθόν την ισλαμιστική ομάδα για τον πόλεμο, ενώ η Χαμάς έχει κατηγορήσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο ότι παίρνει το μέρος του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Τροπολογία ζητάει να καταγραφούν τα μέλη του ΝΑΤΟ που στηρίζουν τη Χαμάς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This