Τριμερής για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη | Συμφωνία για νέα άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Defence Redefined
Published on 16/10/2024 at 08:52

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση, γιατί αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι άτυπες συναντήσεις σε διευρυμένη μορφή, με συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, όπως έγινε και στο παρελθόν.

Παράλληλα, εξέφρασε, επίσης αισιοδοξία για θετικές εξελίξεις, αν και, όπως είπε, δεν είναι ακόμα εκεί.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι, κατά το δείπνο, που κράτησε δύο ώρες, έγινε ανοιχτή συζήτηση, σε κάποια σημεία εποικοδομητική, αλλά δεν άκουσε κάτι νέο από τον κύριο Τατάρ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι, στις προτάσεις που υπέβαλε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, εκείνο που συμφωνήθηκε ήταν να γίνει συνάντηση στην Κύπρο για να συζητηθεί το ενδεχόμενο ανοίγματος και νέων σημείων διέλευσης.

Θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση, είπε, ήταν να διασφαλιστεί το διαπραγματευτικό κεκτημένο, με τα έξι σημεία του Γενικού Γραμματέα. Έγιναν, πρόσθεσε, κάποιες εισηγήσεις από τον Γενικό Γραμματέα που δεν έγιναν δεκτές από τον τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, για να επιρρίψω ευθύνες.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΨΗ | “Ας αφυπνιστούμε στο Κυπριακό”

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνέχισης της αποστολής της κυρίας Ολγκίν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι επιθυμεί συνέχιση της προσπάθειας της, αλλά αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι κάποιος, πέραν του Γενικού Γραμματέα, είτε η κυρία Ολγκίν είτε άλλο πρόσωπο, θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, για προετοιμασία των άτυπων συναντήσεων.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αναχωρώντας, επιβεβαίωσε ότι θα συζητήσει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στην Κύπρο για το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων. Μίλησε, επίσης, για σύγκληση άτυπης διευρυμένης συνάντησης με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι, εάν δεν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, δεν πρόκειται να συνεχίσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μετά το ανεπίσημο δείπνο, μέσω ανακοίνωσης, αναφέρθηκε στη δέσμευση της Προσωπικής του Απεσταλμένης για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία υπέβαλε την τελική της έκθεση τον Ιούλιο, εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ενθάρρυνε τους δύο ηγέτες να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, ώστε να υπάρξει πρόοδος προς την επίλυση του Κυπριακού. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν άτυπα σε ευρύτερο πλαίσιο στο μέλλον και να εξετάσουν την πιθανότητα ανοίγματος νέων διαβάσεων στην Κύπρο.

Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση προς όφελος όλων των Κυπρίων και των μελλοντικών γενεών.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα ως Μη Μόνιμο Μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ και… το Κυπριακό | Άποψη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This