Τουρκία | Άρση περιορισμών όπλων από τη Νορβηγία
Defence Redefined
Published on 12/09/2024 at 16:31

Πέντε χρόνια μετά τους περιορισμούς που είχε επιβάλει για την εξαγωγή εξοπλισμών προς την Τουρκία, η Νορβηγία αποφάσισε να κάνει δεκτές πλέον τις αιτήσεις που υποβάλει για όπλα η Άγκυρα.

Μετά την άρση των περιορισμών μπορούν να υποβάλλονται και πάλι κανονικά αιτήματα για άδειες εξαγωγής αμυντικού εξοπλισμού και προϊόντων διπλής χρήσης για στρατιωτικούς σκοπούς στην Τουρκία, όπως ανέφερε χθες σε δήλωσή του το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διευκρινίζεται, όμως, ότι όλες οι αιτήσεις για τέτοιες άδειες θα εξετάζονται καθεμία ξεχωριστά και εμπεριστατωμένα.

Υπενθυμίζεται ότι, η Νορβηγία αποφάσισε το φθινόπωρο του 2019 να αναστείλει μέχρι νεωτέρας την επεξεργασία νέων αιτήσεων για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, λόγω της επιδρομής που είχαν εξαπολύσει τότε τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν απαντήσει με παρόμοιο τρόπο στην τουρκική επίθεση στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Η Γερμανία είχε τότε σταματήσει εν μέρει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρση των περιορισμών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου έγραψε στο X για λογαριασμό του Φιντάν ότι τέτοιοι περιορισμοί δεν ευθυγραμμίζονται με το πνεύμα της συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Αύξηση κατά 25% στις εξαγωγές αμυντικού υλικού

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This