ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Τελετή ονοματοδοσίας δύο περιπολικών πλοίων CNV P355 στον στόλο του Λιμενικού Σώματος – Φωτογραφίες & VIDEO
Defence Redefined
Published on 17/04/2021 at 11:45
Στις 15 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας των δύο νεότευκτων σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Τα περιπολικά σκάφη ΠΠΛΣ 900 και ΠΠΛΣ 910 τα οποία υπενθυμίζεται ότι παραλήφθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο αποτελούν δύο από τα τέσσερα Ταχύπλοα Παράκτια Περιπολικά Πλοία τύπου P355 της Ιταλικής CANTIERE NAVALE VITTORIA S.P.A που αναμένεται να παραλάβει το Σώμα έως το τέλος του 2021. 

Η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ειδικής Δράσης Εξοπλισμού FRONTEX του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, με Συμμετοχή 90% και Εθνική Συμμετοχή 10%.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά σκαφών

  • Ολικό Μήκος: 38,60 μέτρα
  • Ολικό Πλάτος: 7,45 μέτρα
  • Μέγιστη Ταχύτητα: Άνω των 35 κόμβων
  • Υπηρεσιακή Ταχύτητα: Άνω των 32 κόμβων
  • Μέγιστη ακτίνα ενέργειας με την οικονομική ταχύτητα: άνω των 1.000 ν.μ.
  • Επιχειρησιακή Ικανότητα (Sea State) με κατάσταση θαλάσσης 5 κατά Douglas
  • Αριθμός Επιβαινόντων: 32 άτομα (12 μέλη πλήρωμα + 20 επιβάτες/διασωθέντες)
  • Μέσο πρόωσης: Δύο (02) σύγχρονοι ναυτικοί κινητήρες
  • Καύσιμο: Diesel ναυτικού τύπου
  • Οπλισμός: Δύο (2) αυτοματοποιημένοι σταθμοί πυροβόλων 12,7 χιλ. Elbit 

Οι προδιαγραφές των σκαφών εκπονήθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έτσι ώστε να καλύπτουν στο ακέραιο τις επιχειρησιακές ανάγκες του Φορέα.

Διαβάστε επίσης: Δύο υπερσύγχρονα νέα περιπολικά σκάφη στη δύναμη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος – Φωτογραφίες & VIDEO

Τα σκάφη αυτά διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό και ναυτιλιακό εξοπλισμό, σύγχρονα μέσα επιτήρησης και αστυνόμευσης του θαλασσίου πεδίου, καθώς επίσης και βοηθητικό ταχύπλοο (Tender) μήκους 7,5 μέτρων, ταχύτητας άνω των 40 κόμβων, αυτονομίας 100 ναυτικών μιλίων και μεταφορικής ικανότητας οκτώ ατόμων.

Επίσης, κάθε σκάφος φέρει σύγχρονα ψηφιακά συστήματα επιτήρησης – παρακολούθησης τελευταίας τεχνολογίας, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο 20 άτομα και δύο φορεία για τη μεταφορά ασθενών – τραυματιών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στην ομιλία του ανέφερε ότι τα δύο νέα σκάφη φέρουν τα ονόματα δύο ηρώων του Λιμενικού Σώματος, που έπεσαν στην πρώτη γραμμή για τη Ελλάδα. Του Πλωτάρχη Γεώργιου Κωτούλα, που  εκτελέστηκε το 1942 από τις Γερμανικές αρχές κατοχής και του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, που έπεσε το 1997, σε μάχη με λαθρέμπορους που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τα σύνορα της Ελλάδας. 

Διαβάστε επίσης: Λιμενικό Σώμα | Παρέλαβε ακόμη δύο υπερσύγχρονα ταχύπλοα περιπολικά σκάφη

“Ως έμπρακτη απόδειξη της τιμής που οφείλουμε στον Μαρίνο Ζαμπάτη, βρίσκομαι σήμερα, 24 χρόνια μετά, στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι έχουμε προωθήσει τις αναγκαίες πράξεις προκειμένου να του απονεμηθεί ο αποστρατευτικός βαθμός του Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η απόκτηση των τεσσάρων μεγάλων περιπολικών φέτος, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί μία μόνον πτυχή του ευρύτερου σχεδίου ενίσχυσης και αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πρόγραμμα που αποτελεί πάγια προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

 

“Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί δύο ακόμα σκάφη πολλαπλών χρήσεων, με δικά τους πλωτά ελικοδρόμια. Αλλά και πολλά νέα ταχύπλοα 16 και 13 μέτρων. Ενώ, βέβαια, εξελίσσεται και ο διαγωνισμός για το Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, όπως και η λειτουργική αναβάθμιση όλων των επιχειρησιακών μέσων. Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Το σημαντικότερο πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών ως προς την ανανέωση του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης: INTRACOM DEFENSE | Ολοκλήρωση του Προγράμματος Θαλάσσιας Επιτήρησης για Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This