Συμμετοχή Υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου στην Άτυπη Συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ
Defence Redefined
Published on 31/08/2024 at 12:06

Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλης Πάλμας και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας,  Γιάννης Κεφαλογιάννης, συμμετείχαν στην Άτυπη Συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες  στις 30 Αυγούστου 2024.

Το ΥΠΑΜ αναφέρει πως, κατά την πρώτη ενότητα της συνάντησης, οι Υπουργοί έτυχαν ενημέρωσης για την παρούσα κατάσταση και συζήτησαν τρόπους για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας. Συζητήθηκε επίσης η πρόοδος των εργασιών σχετικά με τη χρήση των απροσδόκητων κερδών από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και έγινε απολογισμός των διαφόρων πρωτοβουλιών για την παράδοση πυρομαχικών και την εκπαίδευση των Ουκρανικών Δυνάμεων.

Στη συνέχεια αναλύθηκε η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή και συζητήθηκαν οι δεσμεύσεις της Ένωσης στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, η  επιχείρηση «ASPIDES» και η Ικανότητα Ταχείας Ανάπτυξης (EU Rapid Deployment Capacity).

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη στρατηγική αναθεώρηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO) και τη διαδικασία στρατηγικής αναθεώρησης του θεσμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το τελευταίο θέμα της δεύτερης ενότητας αφορούσε στην αμυντική ετοιμότητα και στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ.

Τέλος, η τρίτη θεματική ενότητα είχε ως θέμα συζήτησης το Δορυφορικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Satellite Centre – EU SATCEN). Αρχικά έγινε απολογισμός του έργου του SATCEN τα τελευταία χρόνια και στη συνέχεια οι υπουργοί συζήτησαν τρόπους με τους οποίους το Κέντρο μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ και των κρατών – μελών.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΘΑ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Josep Borrell ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας ενώ στην έναρξη των εργασιών συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας κ. Rustem Umerov. Στη δεύτερη συνεδρίαση, συμμετείχαν ο Βοηθός Γ.Γ. ΝΑΤΟ κ. Angus Lapsley, η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Marie Agnes Strack-Zimmermann και ο Αναπληρωτής Γ.Γ. ΟΗΕ (αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις) κ. Jean Pierre Lacroix.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου και ο Υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην έως σήμερα υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, στη συμβολή της χώρας μας στην Επιχείρηση «ASPIDES» και τον συντονισμό του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ευρωπαίους εταίρους και τον πρίγκιπα – Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman για την ασφαλή ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου MV “Sounion”, καθώς και την τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια με τον κ. Josep Borrell για την αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής.

Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας και την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ενώ ανέφερε ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται η πρόσβαση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας – συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- σε επαρκείς δημόσιες και ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης. Τέλος, υπενθύμισε ότι στο προηγούμενο Συμβούλιο του Μαρτίου η Ελλάδα πρότεινε την έκδοση ομολόγου και κάλεσε εκ νέου τα κράτη-μέλη να το υποστηρίξουν.

Πηγή: ΥΠΑΜ, ΥΠΕΘΑ

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας με την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This