ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Στρατιώτες παιδιά σκότωσαν 130 ανθρώπους στην Μπουρκίνα Φάσο
Defence Redefined
Published on 25/06/2021 at 16:03

Χθες 24 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε ένοπλη επίθεση στην Μπουρκίνα Φάσο, κατά την οποία 130 άνθρωποι, εφονεύθησαν από παιδιά στρατιώτες, σύμφωνα με πληροφορίες από τον διεθνή Τύπο. 

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο Ousseni Tamboura ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι οι επιτιθέμενοι ήταν «κυρίως παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών». Η κυβέρνηση δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα παιδιά που εμπλέκονται στην επίθεση ή σε ποια ομάδα ανήκουν.

Η ανακοίνωση έρχεται, σε μια περίοδο, όπου το 10% των σχολείων της Μπουρκίνα Φάσο έχουν κλείσει λόγω της αυξανόμενης ανασφάλειας, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα στην κακοποίηση, στην εμπορία ανθρώπων και στην στρατολόγηση.

Μόνο το 2020, περίπου 2.270 παιδιά στρατολογήθηκαν σε ένοπλες ομάδες στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Διαβάστε επίσης: Τουλάχιστον 26 τρομοκράτες σκοτώθηκαν σε δύο επιχειρήσεις στην Μπουρκίνα Φάσο

Η έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι περισσότερα από 8.500 παιδιά συνολικά χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιώτες πέρυσι σε διάφορες συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και σχεδόν 2.700 άλλα σκοτώθηκαν. Ανέφερε περισσότερες από 850 επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία.

«Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών. Υπενθυμίζουμε ότι οι άμαχοι πληθυσμοί δεν πρέπει ποτέ να είναι θύματα ή στόχοι επιθέσεων. Οι οικογένειες και τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται παντού ανά πάσα στιγμή », δήλωσε η εκπρόσωπος της UNICEF στη Μπουρκίνα Φάσο Sandra Lattouf.

«Ανησυχούμε για την παρουσία παιδιών μέσα στις τάξεις των ένοπλων ομάδων», δήλωσε η Sandra Lattouf,  σε δήλωση στις 24 Ιουνίου. «Ενώ ζουν ανάμεσα σε ένοπλους, τα παιδιά βιώνουν ασυνήθιστες μορφές βίας, όπως σωματική και σεξουαλική βία ή υψηλό επίπεδο τραυματικών εμπειριών».

Τουλάχιστον 138 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στο χωριό Solhan στις αρχές του μήνα.

Τοπικοί αξιωματούχοι στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, όπου οι τζιχαντιστές ελέγχουν μεγάλες περιοχές, ανέφεραν ότι τα παιδιά στρατιώτες έχουν χρησιμοποιηθεί από ισλαμικές ομάδες τον περασμένο χρόνο, αλλά η επίθεση αυτού του μήνα ήταν μακράν η μεγαλύτερη.

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν, ανέφερε η UNICEF, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να ζήσουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς διάσπαρτους στον άνυδρο βόρρά, στην ανατολή και στην ενδοχώρα. Πάνω από 2.200 σχολεία έκλεισαν, περίπου ένα στα δέκα, επηρεάζοντας πάνω από 300.000 παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Δεκάδες νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών στο Κοντιέλ της ανατολικής Μπουρκίνα Φάσο

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This