Σλοβακία | Προς απόκτηση του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Barak MX
Defence Redefined
Published on 28/08/2024 at 18:00

Η Σλοβακία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει έξι συστοιχίες του ισραηλινού πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος Barak MX (SAM), στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων αεράμυνας της. 

Αυτή η συμφωνία, αξίας περίπου 554 εκατ ευρώ, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της έναντι μιας σειράς απειλών. Η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Σλοβακίας και Ισραήλ αναμένεται να υπογραφεί έως τα τέλη Οκτωβρίου 2024, με τις παραδόσεις των συστημάτων Barak MX να έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν έως τα τέλη του 2025.

Το σύστημα BARAK MX, που αναπτύχθηκε από την Israel Aerospace Industries (IAI), είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα εναέριας και αντι-πυραυλικής άμυνας γνωστό για την ευελιξία και τις πολυστρωματικές δυνατότητές του. Σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα εναέριων απειλών, από drones έως τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, το BARAK MX προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση ικανή να αντιμετωπίσει πολλαπλές ταυτόχρονες απειλές από διάφορες πηγές και αποστάσεις. 

Με τη σπονδυλωτή και ανοιχτή αρχιτεκτονική του, μπορεί να ενσωματωθεί με διάφορους αισθητήρες και συστήματα διαχείρισης μάχης, επιτρέποντας αποτελεσματική πολυεπίπεδη αεράμυνα.

Τα βασικά στοιχεία του συστήματος BARAK MX περιλαμβάνουν τρεις τύπους αναχαιτιστών ικανών να καλύψουν εναέριες απειλές που κυμαίνονται από 2 έως 150 χλμ. Το Barak ER (Extended Range) μπορεί να εμπλέξει στόχους σε αποστάσεις έως και 150 χλμ, ενώ το Barak LR (Long Range) και το Barak MR (Medium Range) καλύπτουν αποστάσεις 70 και 35 χλμ, αντίστοιχα. 

Ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Robert Kaliňák τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα αυτής της αγοράς, επισημαίνοντας ότι τα σημερινά συστήματα αεράμυνας της Σλοβακίας είναι ξεπερασμένα και πλησιάζουν στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής. 

Ειδικότερα, το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς (20 χλμ) 2K12 KUB (πρόγονος του BUK)  που παρουσιάστηκε μεταξύ 1978 και 1983, δεν πληροί πλέον τις σύγχρονες αμυντικές απαιτήσεις.

Ακόμα, η Σλοβακία ενέκρινε επίσης την αγορά περισσότερων από 1.300 βαρέων οχημάτων εδάφους 6×6 και 8×8 σε κοινή εξαγορά με την Τσεχική Δημοκρατία, με αναμενόμενο κόστος 708,3 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα φορτηγά του σλοβακικού στρατού.

Διαβάστε επίσης: INTRACOM DEFENSE | Σύμβαση με την IAI για την ανάπτυξη ενός προηγμένου HECCS για την πλατφόρμα BARAK MX AMD

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This