Σερβία | Υπογραφή σύμβασης για την απόκτηση 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale
Defence Redefined
Published on 30/08/2024 at 16:31

Η Σερβία θα αποκτήσει 12 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη γαλλική Dassault Aviation έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Μετά τη συνάντησή του στο Βελιγράδι με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο σέρβος πρόεδρος γνωστοποίησε πως το Βελιγράδι θα καταβάλλει δύο δόσεις των 420 εκατ. ευρώ το 2024 και το 2025 για τα αεροσκάφη. 

Είπε όμως ότι τα Rafale θα παραδοθούν εξοπλισμένα με πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς MICA, που κατασκευάζονται από τη γαλλική MBDA, αντί για τους προηγμένους Meteor, οι οποίοι είναι μεγαλύτερης εμβέλειας.

Διαβάστε επίσης: Saab | Επιτυχής βολή του βλήματος Meteor από μαχητικό αεροσκάφος Gripen E

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει την παράδοση των καινούργιων αεροσκαφών μέχρι το 2028, εκ των οποίων τρία θα είναι διθέσια και εννέα μονοθέσια.

Η Σερβία γίνεται η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία αποκτά το γαλλικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων, μετά τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κροατία. Στους διεθνείς πελάτες του Rafale περιλαμβάνονται επίσης η Αίγυπτος, το Κατάρ, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδονησία.

Τη συμφωνία χαιρέτισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για στρατηγικής σημασίας αλλαγή, όταν ρωτήθηκε για τους φιλικούς δεσμούς του Βελιγραδίου με τη Μόσχα.

Η Σερβία περιόρισε τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Παρότι καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, δεν επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα όπως έκαναν άλλες χώρες της Δύσης.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία | Μαχητικό αεροσκάφος Rafale εκτόξευσε με επιτυχία βλήμα ASMPA-R

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This