Σερβία | Επαναφορά υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας – Εθελοντικά για γυναίκες
Defence Redefined
Published on 06/09/2024 at 15:53

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιβεβαίωσε την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη Σερβία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Vreme» οι άνδρες θα έχουν υποχρεωτική εκπαίδευση 75 ημερώ ενώ εθελοντικά θα μπορούν να υπηρετούν και οι γυναίκες. 

Ο Σέρβος Πρόεδρος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά από συζητήσεις με τους αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστηρίζει πως το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εντός ενός έτους. 

Συγκεκριμένα, η στρατιωτική υπηρεσία θα περιλαμβάνει 60 ημέρες εκπαίδευσης σε στρατόπεδα και ακολούθως θα υπάρχουν 15 ημέρες ασκήσεων. Ο Βούτσιτς τόνισε τον θετικό αντίκτυπο της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι η καθιέρωση της στρατιωτικής θητείας θα είναι επωφελής για τη Σερβία, με τις 75 ημέρες να αποτελούν ελάχιστη δέσμευση. 

Ο πρόεδρος τόνισε επίσης ότι αυτή η πρωτοβουλία θα απαιτήσει νέα 100 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επένδυση θα επιστραφεί πολλαπλά. Μετά την επίσκεψή του σε άσκηση ειδικών δυνάμεων στο Γκούτσεβο, ο Βούτσιτς ανέφερε ότι υπήρχαν σχέδια για την ανακαίνιση στρατοπέδων σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπλέον, ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Instagram ότι σκοπεύει να επισκεφθεί ο ίδιος κάποια στρατόπεδα τις επόμενες ημέρες, ακόμη και να κοιμηθεί εκεί. 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τον Αύγουστο, και η Κροατία ανακοίνωσε την επαναφορά υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας διάρκειας δύο μηνών, τερματίζοντας το σύστημα εθελοντικής στράτευσης που ισχύει από το 2008. Το σύστημα υποχρεωτικής στράτευσης στην Κροατία αναμένεται να εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου 2025.

Με πληροφορίες από: novinite

Διαβάστε επίσης: Ταϊβάν | Αύξηση της στρατιωτικής θητείας λόγω της κινεζικής απειλής

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This