Ρωσία | Προς εξέταση νέοι κανόνες για τη χρήση πυρηνικών όπλων
Defence Redefined
Published on 26/09/2024 at 17:24

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής των κανόνων και των προϋποθέσεων γύρω από τις οποίες η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία θα θεωρούσε «κοινή επίθεση», μία επίθεση από ένα μη πυρηνικό κράτος που υποστηρίζεται από ένα με πυρηνικό εξοπλισμό, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το BBC, η Ουκρανία είναι ένα μη πυρηνικό κράτος που λαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες με πυρηνικά όπλα. Την ίδια ώρα, το Κίεβο ζητά έγκριση για τη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στρατιωτικών τοποθεσιών στη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξίδεψε στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα και πρόκειται να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον σήμερα, όπου το αίτημα του Κιέβου αναμένεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Αλλαγή του πυρηνικού της δόγματος ως απάντηση στις ενέργειες της Δύσης

Απαντώντας στα σχόλια του Πούτιν, ο επικεφαλής του προσωπικού του Ζελένσκι, Αντρίι Γιέρμακ, είπε ότι η Ρωσία δεν έχει πλέον τίποτα άλλο εκτός από πυρηνικό εκβιασμό για να εκφοβίσει τον κόσμο. Η σύμμαχος της Ρωσίας, η Κίνα, ζήτησε επίσης ηρεμία ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει προειδοποιήσει τον Πούτιν να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Ωστόσο, την Τετάρτη, μετά από συνάντηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας του, ο Πούτιν ανακοίνωσε την προτεινόμενη ριζική επέκταση. Ένα νέο πυρηνικό δόγμα θα έθετε ξεκάθαρα τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση της Ρωσίας στη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ είπε ότι τέτοια σενάρια περιλαμβάνουν συμβατικά πυραυλικά πλήγματα κατά της Μόσχας.

Είπε ότι η Ρωσία θα εξέταζε μια τέτοια πιθανότητα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εάν εντοπίσει την έναρξη μιας μαζικής εκτόξευσης πυραύλων, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροχημάτων στο έδαφός της, η οποία αποτελεί κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία της χώρας.

Τα πυρηνικά όπλα της χώρας ήταν η πιο σημαντική εγγύηση για την ασφάλεια του κράτους και των πολιτών του, είπε ο ηγέτης του Κρεμλίνου.

Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα κράτη με πυρηνικά όπλα έχουν εμπλακεί σε μια πολιτική αποτροπής, η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι εάν τα εμπόλεμα κράτη εξαπέλυαν μεγάλα πυρηνικά πλήγματα, αυτό θα οδηγούσε σε βέβαιη αμοιβαία καταστροφή.

Υπάρχουν όμως και τακτικά πυρηνικά όπλα που είναι μικρότερες πυρηνικές κεφαλές, που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν στόχους χωρίς εκτεταμένες ραδιενεργές επιπτώσεις.

Τον Ιούνιο, ο Πούτιν προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει πολλά περισσότερα πυρηνικά όπλα από όσα υπάρχουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ακόμη κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν τα δικά τους, ενώ η Ευρώπη δεν έχει ανεπτυγμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. 

Διαβάστε επίσης: Ρωσία και Λευκορωσία σε άσκηση τακτικών πυρηνικών δυνάμεων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This