Πασινιάν | Η Αρμενία θα αποχωρήσει από τη στρατιωτική συμμαχία ΟΣΣΑ
Defence Redefined
Published on 13/06/2024 at 10:25

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η κυβέρνησή του θα αποφασίσει αργότερα πότε θα αποχωρήσει από τον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας (CSTO), που περιλαμβάνει τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τα πρώην σοβιετικά κράτη της Κεντρικής Ασίας Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν.

Εν μέσω της διευρυνόμενης ρήξης με τη Ρωσία, η Αρμενία έχει ήδη παγώσει τη συμμετοχή της στη συμμαχία, ακύρωσε τη συμμετοχή της σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και απείχε από τις συνόδους κορυφής της CSTO.

Την Τετάρτη, ο Πασινιάν δήλωσε για πρώτη φορά ότι η Αρμενία θα αποχωρήσει εντελώς από την CSTO κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης ερωτήσεων και απαντήσεων στο κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει αργότερα πότε θα κάνει την τελική κίνηση. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τις ρωσικές αρχές.

Οι δεσμοί της Αρμενίας με τη Ρωσία, μακροχρόνιο χορηγό και σύμμαχό της, έχουν γίνει όλο και πιο τεταμένοι μετά την αστραπιαία στρατιωτική εκστρατεία του Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο για την κατάληψη της περιοχής του Καραμπάχ, τερματίζοντας τρεις δεκαετίες αυτονομιστικής κυριαρχίας των εθνοτικών Αρμενίων εκεί.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Αποσύρει δυνάμεις από την Αρμενία μετά από αίτημα του Γερεβάν

Οι αρμενικές αρχές κατηγόρησαν τους Ρώσους ειρηνευτές που είχαν αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά από έναν προηγούμενο γύρο εχθροπραξιών το 2020 ότι απέτυχαν να σταματήσουν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν. Η Μόσχα, η οποία διαθέτει στρατιωτική βάση στην Αρμενία, απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα στρατεύματά της δεν είχαν εντολή να επέμβουν.

Το Κρεμλίνο, με τη σειρά του, έχει εξοργιστεί από τις προσπάθειες του Πασινιάν να εμβαθύνει τους δεσμούς της Αρμενίας με τη Δύση και να απομακρύνει τη χώρα του από τις συμμαχίες που κυριαρχούνται από τη Μόσχα.

Η Ρωσία ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την απόφαση της Αρμενίας να ενταχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο πέρυσι απήγγειλε κατηγορίες στον Πούτιν για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που συνδέονται με τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία.

Η Μόσχα, απασχολημένη με την ουκρανική σύγκρουση που μπήκε στον τρίτο χρόνο, εξέφρασε δημοσίως την ανησυχία της για τη δυτική στροφή της Αρμενίας, αλλά προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές.

Σύμφωνα με το Euronews, η κίνηση του Πασινιάν έρχεται καθώς αντιμετωπίζει ένα κύμα μεγάλων διαδηλώσεων που απαιτούν την παραίτησή του για την απόφαση της κυβέρνησής του να παραδώσει τέσσερα συνοριακά χωριά στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας διαπραγμάτευσης για μια ειρηνευτική συμφωνία με τον μακροχρόνιο αντίπαλό του.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Ξεκινά η οριοθέτηση του συνόρου

*Φωτογραφία εξωφύλλου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This