Ουκρανία | Παρουσίαση των πρώτων F-16
Defence Redefined
Published on 05/08/2024 at 11:41

Δύο αεροσκάφη F-16, που έφεραν στην ουρά τους το διακριτικό τρίαινα της Ουκρανίας και ήταν ντυμένα με δίχτυ παραλλαγής, αποτέλεσαν το φόντο για την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι στην Ημέρα των Αεροπορικών Δυνάμεων.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε άγνωστη τοποθεσία για την προστασία των μαχητικών αεροσκαφών από ρωσικές επιθέσεις.

Τα αφιχθέντα μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα ενισχύσουν την πολεμική προσπάθεια της χώρας κατά της Ρωσίας. Η Ουκρανία μπορεί να κρατήσει ορισμένα από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε ξένες βάσεις για να τα προστατεύσει από ρωσικά πλήγματα, σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό στρατιωτικό αξιωματούχο. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει πλήγματα σε εγκαταστάσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ, εάν φιλοξενούν τα πολεμικά αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία.

Το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερα από 60 από αυτά κατά τους επόμενους μήνες, σε ένα αργό πρόγραμμα παραδόσεων. Ο Ζελένσκι δεν είπε πόσα F-16 έχουν φτάσει στην Ουκρανία ή από ποιες χώρες προέρχονται.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως τον Αύγουστο του 2023 για την ανάπτυξη μεταχειρισμένων F-16 στην Ουκρανία, αν και οι ΗΠΑ δεν θα παράσχουν κανένα δικό τους αεροσκάφος.

Η Ρωσία σημειώνει μικρά αλλά σταθερά κέρδη στο πεδίο της μάχης στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας και η σταθερή της κίνηση προς τα εμπρός αθροίζεται, καθώς η Ουκρανία σταδιακά υποχωρεί και ενώ πολλοί εποφθαλμιούν την θέση του Ζελένσκι.

Η Ρωσία έχει επικηρύξει τα F-16 με αμοιβή που δεν έχει ανακοινωθεί για κάθε κατάρριψη, όπως έχει αναφέρει το Κρεμλίνο. Κανένα αεροσκάφος σε χρήση δεν μπορεί να κρυφτεί αποτελεσματικά από τα προηγμένα συστήματα δορυφόρων που χρησιμοποιούν χώρες όπως η Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Παράδοση των πρώτων F-16

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This