Νορβηγία | Εισαγωγή προσωρινών συνοριακών ελέγχων
Defence Redefined
Published on 14/10/2024 at 15:44

Η υπηρεσία ασφαλείας της Νορβηγίας επικαλέστηκε αυξημένη απειλή για εβραϊκούς και ισραηλινούς στόχους ειδικότερα για την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας στη χώρα.

Η Νορβηγία εισάγει προσωρινούς ελέγχους στα σύνορά της με άλλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη μετά την αύξηση του επιπέδου τρομοκρατικής απειλής από την εθνική υπηρεσία ασφαλείας. Οι έλεγχοι θα ισχύσουν έως τις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία επικαλείται “μια εικόνα απειλής”.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την ανακοίνωση της 8ης Οκτωβρίου από την υπηρεσία ασφαλείας, PST, ότι αυξάνει το επίπεδο απειλής της Νορβηγίας από “μέτριο” σε “υψηλό”, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο σε μια πενταβάθμια κλίμακα. 

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η χώρα αποτελεί μέρος της ζώνης Σένγκεν, επιτρέποντας τα ευρωπαϊκά ταξίδια χωρίς έλεγχο ταυτότητας. Έχει χερσαία σύνορα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, μέλη της ΕΕ και της Σένγκεν.

Η ζώνη Σένγκεν χωρίς σύνορα επιτρέπει σε περισσότερους από 425 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ, καθώς και σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν ή επισκέπτονται την ΕΕ, να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών για τουρισμό, σπουδές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς.

Διαβάστε επίσης: Νορβηγία | Έρευνα σε εταιρεία για σύνδεση με τους βομβητές της Χεζμπολάχ

Αυτή η ελεύθερη κυκλοφορία επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να ζουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται ειδικές άδειες. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αποτελούν μέρος του χώρου Σένγκεν, εκτός από την Κύπρο και την Ιρλανδία. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία προσχώρησαν στον χώρο Σένγκεν για τα εσωτερικά αεροπορικά και θαλάσσια ταξίδια τον Μάρτιο του 2024.

Ωστόσο, οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα εξακολουθούν να ισχύουν, ενώ οι συζητήσεις για την κατάργησή τους συνεχίζονται φέτος.

Τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία επανέφερε τους συνοριακούς ελέγχους για 6 μήνες σε όλες τις χερσαίες διαβάσεις των εννέα συνόρων της για τον περιορισμό της μετανάστευσης και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Nancy Faeser δήλωσε ότι ο στόχος ήταν η προστασία από τους οξείς κινδύνους που θέτει η ισλαμιστική τρομοκρατία και το σοβαρό έγκλημα.

Η αστυνομία της Νορβηγίας δήλωσε ότι οι νέοι έλεγχοι δεν θα περιλαμβάνουν τον έλεγχο όλων των ταξιδιωτών και δεν υπάρχει λόγος να αναμένονται καθυστερήσεις στις συνοριακές διαβάσεις.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία | Σε ισχύ τα μέτρα για την μετανάστευση

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This