Κυπριακό | Αρνητικός σε τριμερή συνάντηση ο Τατάρ – Η απάντηση του Χριστοδουλίδη
Defence Redefined
Published on 05/08/2024 at 08:47

Δεν υπάρχει κοινός τόπος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο νέας τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Μάλιστα, σε δηλώσεις του το βράδυ του Σαββάτου ανέφερε ότι δεν είχε λάβει κάποια πρόσκληση για συνάντηση στις 13 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Kibris, που επικαλείται η ΕΡΤ, ο Τατάρ δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να έχει την προσδοκία ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Ο ίδιος επανέλαβε επίσης τους όρους του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, δηλαδή την αναγνώριση της “κυριαρχικής ισότητας” και του “ισότιμου διεθνούς καθεστώτος” των Τουρκοκυπρίων, ζητώντας και πάλι την αναγνώριση των πραγματικοτήτων στην Κύπρο.

Σε νέα προκλητική του δήλωση, μάλιστα, σχολίασε πως οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να στήσουν πάλι ένα παιχνίδι, να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προσπαθήσουν να πιέσουν την τουρκική πλευρά. 

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Αναφορά στο Κυπριακό – Συζήτηση για το αμοιβαίο όφελος από το κλίμα ηρεμίας

Αιχμές κατά της άρνησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ για διενέργεια τριμερούς συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, άφησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτηρίζοντας την στάση αυτή απαξιωτική.

Εάν ισχύουν αυτές οι δηλώσεις, είναι ένδειξη απαξίωσης πρωτίστως προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες τους, αλλά την ίδια στιγμή και προς τη διεθνή κοινότητα, τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ, αλλά και την ΕΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι πρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση, που στόχο έχει να ανοίξει τον δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η βολιδοσκόπηση σημαίνει επίσημα, συγκεκριμένη ημερομηνία, 13 Αυγούστου, για να είναι στη Νέα Υόρκη και να συναντηθούν, ακριβώς για αυτό το πράγμα. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει πλάνο β’, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν υπάρχει δεύτερο πλάνο που αφορά τη μη επίλυση του Κυπριακού. Η στασιμότητα εκείνον που ευνοεί είναι τον κ. Τατάρ και όλους αυτούς που θέλουν να μην υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΨΗ | “Ας αφυπνιστούμε στο Κυπριακό”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This