Κυπριακή Δημοκρατία | Έτοιμη για απομάκρυνση αλλοδαπών από Λίβανο και Ισραήλ
Defence Redefined
Published on 14/08/2024 at 15:15

Η Κύπρος έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια πιθανή απομάκρυνση αλλοδαπών από τον Λίβανο και το Ισραήλ, δήλωσε στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΚΥΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

Τα σχέδια έρχονται εν μέσω φόβων ότι το Ιράν και σύμμαχοί του ενδέχεται να εξαπολύσουν επιθέσεις στο Ισραήλ και να ωθήσουν την περιοχή σε έναν γενικευμένο πόλεμο.

Ο Κ. Κόμπος είπε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό ατόμων – συμπεριλαμβανομένων πολιτών άλλων χωρών της ΕΕ και υπηκόων τρίτων χωρών – υπό τον όρο ότι θα ταξιδέψουν στις χώρες τους εγκαίρως.

Ερωτηθείς αν όντως ο Καναδάς έχει συνάψει συμφωνία με την Κύπρο για την απομάκρυνση πολιτών του από τον Λίβανο, ο Κύπριος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για εφαρμογή του “Εστία”. 

Ήδη σε σχολεία στη Λάρνακα έχουν τοποθετηθεί κρεβάτια και έχουν ετοιμαστεί χώροι υγιεινής για να υποδεχθούν πολίτες σε ενδεχόμενη εκκένωση του Λιβάνου.

Παράλληλα είπε ότι έχουν γίνει συμφωνίες/ρυθμίσεις με χώρες που συνεργάζονται με το “Σχέδιο Εστία”, σημειώνοντας ότι αυτές είναι απαραίτητες και γίνονταν όλο αυτό το διάστημα. Σε ερώτηση αν η Κύπρος είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εφαρμόσει το σχέδιο, ο κ. Κόμπος απάντησε ναι.

Για τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορεί να φιλοξενήσει η Κύπρος, απάντησε ότι το 2006 ήταν 60.000, επομένως μπορούν να υποδεχθούν μεγάλους αριθμούς εφόσον αναχωρούν και δεν διαμένουν για μεγάλο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Σε εφαρμογή το σχέδιο Εστία για όσους φεύγουν από το Ισραήλ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This